3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kelet-közép-európai bankpiac kiemelkedően stabil maradt a régió gazdaságait ért kihívások ellenére, ideértve a járványt, az orosz-ukrán háborút, valamint a jelenlegi magas inflációs környezetet - ismertette a Deloitte könyvvizsgáló sajtótájékoztatón Budapesten.

Az adótanácsadó 14 országra kiterjedő tanulmányában megállapította, hogy a térség pénzintézeteinek konszolidált mérlegfőösszege GDP-arányosan 2020-ban 102,4 százalékra nőtt a 2019-es 90,6 százalékról, majd 2021-ben sem csökkent jelentősen, 101,4 százalékra korrigált.

A bankszektor hitelállománya a kedvezőtlen hatások ellenére stabilan nőtt: a 2019-es 903 milliárd euróról 918 milliárd euróra 2020-ra, majd 996 milliárd euróra 2021-re.

Magyarországon az elmúlt évek jelentős tranzakciói közé tartozik a Takarék Csoport, az MKB és a Budapest Bank háromoldalú összeolvadása, és a Sberbank régiós szintű végelszámolása. Fotó: Depositphotos
Magyarországon az elmúlt évek jelentős tranzakciói közé tartozik a Takarék Csoport, az MKB és a Budapest Bank háromoldalú összeolvadása, és a Sberbank régiós szintű végelszámolása. Fotó: Depositphotos

Rámutattak arra, hogy a járvány után várt romlás az eszközminőségek terén nem következett be, így a bankszektor profitabilitása 2021-ben és tavaly az év első felében is javult. A nem fizető hitelek (NPL) aránya 2022 második negyedévére átlagosan 3,1 százalékot ért el a régióban, ami 1,4 százalékpontos csökkenést jelent 2019 óta.

Figyelmeztettek ugyanakkor, hogy a magas kamatokból adódó keresletcsökkenés és a nem fizető hitelek arányának a várható növekedése negatív hatással lehet a jövedelmezőségre, továbbá a kilátásokat a magas kamatkörnyezet is ronthatja, amennyiben annak keresletcsökkentő hatása hosszabb távon fennmarad.

A járvány okozta gazdasági turbulencia közepette rekord szintre emelkedett a régiós bankpiaci M&A - felvásárlási és akvizíciós - aktivitás: 2021-ben 22 tranzakciót számoltak össze a 2020-as 14 után, míg tavaly ez a szám 12 volt - számoltak be róla.

A régió legaktívabb felvásárlója az elmúlt öt évben az OTP csoport volt 8 akvizícióval, emellett a Raiffeisen Bank International és a Nova Ljubljanska Banka is aktívnak bizonyult 4-4 esettel.

Magyarországon az elmúlt évek jelentős tranzakciói közé tartozik a Takarék Csoport, az MKB és a Budapest Bank háromoldalú összeolvadása, és a Sberbank régiós szintű végelszámolása - összegezték.

A régiós bankpiac továbbra is töredezett, számos kisebb bank van nem stratégiai jelentőségű szereplők kezében, így további konszolidációkra, felvásárlásokra lehet számítani - vetítette előre a Deloitte legújabb, ötödik alkalommal megjelentetett banki tanulmányában.

A könyvvizsgáló elemzésében Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Észtország, Lettország és Litvánia bankpiacát tekintette át - foglalta össze az MTI.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!