2019. augusztus 28. 16:18
mfor.hu

Bejött Boris Johnson nagy trükkje, innen egyenes út vezethet a megállapodás nélküli kilépéshez.
 

Igent mondott a királynő, így Boris Johnson örülhet, hiszen a szeptember 3-án véget érő törvényhozási szünet után pár nappal, szeptember 10-én zárja majd II. Erzsébet a parlamenti ülésszakot. Ez lehetővé tenné a kormány számára, hogy a királynő csak október 14-én tartsa meg beszédét kormánya terveiről a törvényhozásban, megnyitva ezzel az új ülésszakot. A részletekről itt írtunk korábban is. >>>

Az nem meglepetés, hogy a királynő rábólintott Johnson javaslatára, mivel az uralkodó hagyományosan távol tartja magát a politikától, különösen a pártpolitikától, és jelképesnek tekinthető szerepe azt diktálta számára, hogy elfogadja a kormány kérését.

Ez a szakértők szerint azt jelentheti, hogy a rendezetlen Brexitet elvető képviselőknek gyakorlatilag nem lesz idejük jogszabályok elfogadtatása révén megakadályozni a kormányfőt abban, hogy akár megállapodás nélkül is kivezesse az Egyesült Királyságot az Európai Unióból.

Mi lesz most?

A parlamenti munka felfüggesztése önmagában nem egy megdöbbentő lépés, ám jellemzően az ülésszak végével szokott erre sor kerülni, kvázi formalitásként. Éppen ezért arra nincsen esély, hogy az ellenzéki pártok Johnson ellen jogi lépéseket tegyenek, mivel a kormány a parlamentáris eszközökkel él.

A képviselőknek így alapvetően két lehetősége maradt a BBC cikke szerint, egyrészt elfogadhatják a helyzetet, ami egyenes ágon a megállapodás nélküli kilépéshez vezethet, avagy bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen.

Egy biztos, Johnson kockázatos lépésének nem sok pártolója akadt még saját pártján belül sem, az ellenzék pedig egyenesen puccskísérlettel vádolja.  Mindenesetre ha a miniszterelnök terve bejön, akkor a képviselőház csak október 14-én folytatja a munkát, és nem sok idő lesz megvétózni a kormány döntéseit. Ha nem sikerül a nagy terv, akkor szeptember 10. előtt megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, Johnson kormánya megbukik, és októberben választások lesznek az Egyesült Királyságban.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.