2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Több mint 60 százalékkal, közel 1350-re növelte az ellenőrzött szervezetek számát az Állami Számvevőszék 2019-ben – emelte ki Domokos László évértékelésében.

A 2019-ben nyilvánosságra hozott jelentésekben az ÁSZ mintegy 1200 javaslatot tett és további több mint 200 figyelemfelhívó levelet küldött az ellenőrzötteknek a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása érdekében. Az elnök szavai szerint a közszféra belső ellenőrzése változásért kiált, emellett kiemelte, hogy 2020-ban lesz 150 éve, hogy létrejött az első önálló magyar Állami Számvevőszék.

2019-ben az ÁSZ ellenőrzései összesen 1337 szervezetet érintettek, 2018-ban 806-ot. Az elnök kiemelte: az ÁSZ egyre nagyobb hangsúlyt helyez a törvényben meghatározott tanácsadó tevékenységére. „Ennek keretében a 2018-as 17 után, 2019-ben csaknem dupla annyi, 32 elemzést tettünk közzé" – emelte ki Domokos László. Az ÁSZ 2019-es elemzései olyan kiemelt közpolitikai és társadalmi területeket érintettek mint: a központi költségvetés, az áfabeszedés, az államadósság-csökkentés, az állami beruházások, a korrupció megelőzése, a foglalkoztatás és munkahelyteremtés, az egészségügy, a családtámogatás, a klímaváltozás és a helyközi közlekedés.

Az ÁSZ legfrissebb – a közszféra belső ellenőrzését értékelő, december 30-tól elérhető – elemzéséről szólva előzetesen úgy fogalmazott: „A tapasztalataink lesújtóak, a közszféra belső ellenőrzése változásért kiált." Mint mondta: az elemzés arra a következtetésre jutott, hogy a közszféra belső ellenőrzése jelenlegi formájában nem tölti be funkcióját, ezért indokolt a teljes rendszer felülvizsgálata.

Domokos László elmondta: a magyar GDP kiemelkedő mértékű, mintegy 5%-os növekedése, valamint a magyar gazdaság fenntartható kifehérítése – az áfabeszedés hatékonyságának kiemelkedő mértékű növekedése – nemcsak azt jelenti, hogy nőnek a költségvetési bevételek, hanem igazságosabb viszonyokat teremt, és egyfajta társadalmi szemléletváltást is jelez.  

Domokos László úgy fogalmazott: „A stabil áfabevétel a fenntartható kifehérítés és a fenntartható gazdasági növekedés kulcsa. A munkát terhelő adók – így a személyi jövedelemadó – fokozatos csökkentése viszont alapvető versenyképességi kérdés."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!