2019. május 10. 09:03
mfor.hu

Az első negyedévben 5 százalékos GDP-növekedést érhetett el a magyar gazdaság. A növekedésben a lakosság és a beruházások, valamint az ipar, az építőipar és a szolgáltatások népszerűsége játszotta a főszerepet. Az év egészében a tavalyi 4,9 százaléknál lassabb, 4 százalék körüli GDP-többletre van kilátás, de a nemzetközi kereskedelmi háború átírhatja a forgatókönyveket.

Jövő szerdán – május 15-én – érkezik a magyar gazdaság idei első negyedévben elért teljesítményéről szóló adat.

„Az eddig megjelent ipari, építőipari, fogyasztási és külkereskedelemi adatok alapján arra számítunk, hogy 5 százalék lehetett az éves GDP-növekedési ütem az év első három hónapjában. Negyedéves összevetésben pedig 1,3-1,4 százalék körüli növekedést érhetett el a magyar gazdaság" – derül ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzőjének előrejelzéséből. A növekedést a felhasználási oldalon főként a beruházási többlet és a lakossági fogyasztás további bővülése húzta. A termelési oldalon pedig az iparba belépő újabb kapacitások, az építőipari boom és a szolgáltatások iránti erős kereslet húzta fel a GDP-t.

Külső segítség

A nemzetközi, elsősorban az európai, gazdaság is hozzájárult a magyar gazdaság eredményéhez. A nemzetközi környezet ugyanis a vártnál kedvezőbben alakult. Az eurózóna az első negyedévben – az előző negyedévhez képest – 0,4 százalékos növekedést ért el, az Európai Unióba tartozó országok pedig 0,5 százalékos növekedést értek el. Éves szinten az eurózóna GDP-je 1,2 százalékkal, az EU-s GDP pedig 1,5 százalékkal nőtt. Németh Dávid szerint bár a legfrissebb európai adatok az utóbbi években elért eredményekhez képest visszafogottabbak, azt jelzik, hogy a korábban vártnál mérsékeltebb volt a lassulás az európai gazdaságban.

Külső kockázat

„Az európai gazdaság az idén gyorsulhat, az év végére már 1,2-2 százalékos többletre lehet képes, ez pedig a magyar GDP-növekedésnek is támaszt adna" - fogalmazott a szakértő. Szerinte azonban fontos kockázatot jelent, hogy május elején újra felerősödtek a nemzetközi kereskedelmi háború miatti félelmek, miután az Egyesült Államok a Kínával szemben újabb szigorítást tervez.

Ha az Egyesült Államok az európai termékekre vonatkozó jelenlegi vámok szigorításáról dönt, az várhatóan  az európai autóiparnak jelentene problémát, és ez kedvezőtlenül befolyásolhatja a magyarországi autógyárak teljesítményét, ezen keresztül a magyar ipar és gazdaság helyzetét.

Németh Dávid szerint az idén összességében 4 százalék körüli mértében növekedhet a magyar GDP, ami némi lassulást jelenthet a tavalyi - kiugró - 4,9 százalékos többlethez képest.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.