TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Nem kell aggódni amiatt, ha valamilyen támogatás, ellátás határideje, felülvizsgálata a veszélyhelyzet alatt járna le vagy lenne aktuális. Ami eddig járt, az a veszélyhelyzet alatt is járni fog.

Jóindulattal akár még valamiféle kisebbfajta szocális csomagnak is lehetne nevezni azokat a kormányzati rendelkezéseket, amelyek vasárnap éjszaka jelentek meg a Magyar Közlönyben. Közös jellemzője a szociális előírásoknak, hogy semmilyen ellátás, segély, támogatás vagy díj összege nem emelkedik a veszélyhelyzet ideje alatt (igaz, legalább nem is csökken), de ha a folyósítás jogosultsága éppen a veszélyhelyzet ideje alatt járna le, az automatikusan meghosszabbodik a veszélyhelyzet lejárta utáni második hónap végéig.

"Az egészségi állapottól, személyiség állapottól vagy fogyatékosságtól függő ellátások felülvizsgálata nem végezhető el, a  felülvizsgálathoz irat megküldése nem kérhető, erre hivatkozva az ellátás, kedvezmény, mentesség a veszélyhelyzet hatályvesztését követő második hónap utolsó napjáig nem szüntethető meg" - szól a kormányrendelet. Fő szabály szerint a havi rendszeres szociális ellátás felülvizsgálatát nem kell lefolytatni. Ebbe a kategóriába esik az időskorúak járadéka, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, a gyermekek otthongondozási díja és az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás. Ezek nem nagy összegek, többnyire havi 22 800 forintról van szó. Az időskorúak járadékát kétévente szokták felülvizsgálni, hogy még mindig rászorult-e az illető. Most ezeket a felülvizsgálatokat nem végzik el, hanem változatlan összegben mindenki megkapja, amit eddig is megkapott.

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek maradnak, de a közgyógy kártya érvényességének automatikus meghosszabbodása eddig nem volt egyértelmű. Már az: a veszélyhelyzet alatt lejáró jogusultság a veszélyhelyzet végétől számítva 90 nappal hosszabbodik. Szintén fontos rendelkezés, hogy senkinek nem szűnik meg az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága. Ez rengeteg embert érint, tehát akinek eddig volt társadalombiztosítása, az a veszélyhelyzet alatt sem veszíti el.

Szintén sokakat érint, hogy a veszélyhelyzet alatt lejáró rehabilitációs ellátás sem szűnik meg. Ha valakinek rendszeresen igazolnia kell, hogy jogosult a nyugellátásra, annak a veszélyhelyzet alatt ezt nem kell igazolnia. A nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatása is 60 nappal meghosszabbodik. Rengeteg családot érinhet az is, hogy az iskoláztatási támogatás a veszélyhelyzet végéig jár akkor is, ha amúgy az később lenne, mint a 2019/2020-as tanév utolsó napja.

Arról már korábban döntött a kormány, hogy meghosszabbodik a jogosultság a gyermekgondozási díjra (gyed), a gyermekgondozást segítő ellátásra (gyes) és a gyermeknevelési támogatásra (gyet) a veszélyhelyzet végéig. A gyes és a gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti. Az ellenzék fő követeléseiből semmit nem teljesített a kormány, így a munkanélküli ellátás időtartamát nem emelték háromról kilenc hónapra, és a családi pótlék összege sem emelkedik.
 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.