TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Mostantól a köztársasági elnökön múlik, mikor lép hatályba.

A parlament az előbb megszavazta a lakástakarékok beszántásáról szóló törvényjavaslatot, amelyet a gazdasági bizottság elnöke, Bánki Erik nyújtott be, teljesen meglepve ezzel a piacot.

Új megoldás után kell nézniük az ügyfeleknek Új megoldás után kell nézniük az ügyfeleknek

A javaslat megvonja az éves állami támogatást a lakástakarékok ügyfeleitől, amennyiben a törvény hatályba lépését követően nyitnak számlát. A már futó szerződéseket nem érinti a változás, de ha valaki négy évre szerződött, majd a futamidő végén úgy döntene, hogy további évekre is fenn kívánja tartani a számláját, akkor arra az időszakra már nem jár a támogatás.

Eldőlt tehát, hogy a lakástakarékok a mostani formájukban nem tudják folytatni a tevékenységüket. Mivel az intézkedés a lakástakarékokat a legnagyobb vonzerejüktől - az évi 30 százalékos, maximum 72 000 forintos állami támogatástól - fosztja meg, borítékolható, hogy ezek a pénztárak pár év alatt eltűnnek a hazai pénzügyi-szolgáltató rendszerből.

A parlamenti vita során az ellenzéki pártok intenzíven érveltek a pénztári megtakarítások  mellett, felhívva a figyelmet arra, hogy nem csak magánszemélyek, de társasházak is ügyfelei a lakástakarékoknak. Mások azt a gyanút fogalmazták meg, hogy valójában a Nemzeti Otthonteremtési Közösség szerint működő, vezető fideszes politikushoz közel álló cég által uralt lakáscélú öngondoskodást akarják kedvezőbb helyzetbe hozni, mert ott megmarad az állami támogatás.

Bánki Erik válaszában felhívta a figyelmet, hogy nem a lakástakarék-rendszer megszüntetéséről szól a javaslat, csak az állami támogatás megvonásáról. Mint mondta, ez a támogatás nem vész el, átkerül más megtakarítási formákhoz. Felszólalásában többször is azzal vádolta az ellenzéki politikusokat, főleg a szocialistákat, hogy a multiknak akarnak kedvezni.

A parlamenti jóváhagyás után a köztársasági elnöknek kell aláírnia a törvényt, hogy az hatályba léphessen. Amennyiben gyorsan cselekszik Áder János, akkor akár már holnaptól csak az új feltételek mellett lehetne szerződni a kasszákkal. Az elnök vissza is küldheti a törvényt, illetve végső soron az Alkotmánybíróság is ítélkezhet arról, az alkotmányossági követelmények meglétét mérlegelve.

 

Illetve polgári peres ügyek is indulhatnak - kérdés például, hogy milyen elbírálás alá tartozik egy ügyfél, ha már futó szerződése van és a futamidő hosszabbítása mellett döntene, esetükben megállja-e a helyét a szerződési feltételek jogilag támadható módosítása.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.