5p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Gulyás Gergely szerint a lakástakarék intézménye sokkal inkább volt kassza, mint lakás.

A kormány még idén dönt a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, azaz a CSOK kiszélesítéséről, ha törvényalkotási munkára van szükség, akkor még ebben az évben a parlament elé viszik a javaslatot - jelentette be a mai Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy a Modern Falvak Program részeként egy "falusi CSOK" is indul, amelynek a részleteit a következő hetekben ismertetik.

Gulyás GergelyGulyás Gergely

A döntés összefüggésben áll a lakástakarékok intézményét érintő törvénymódosítással, amelyet tegnap fogadott el a parlament. A Bánki Erik fideszes képviselő, a gazdasági bizottság elnöke által jegyzett és a kormány támogatását élvező előterjesztés megvonja az állami támogatást a lakáskasszáktól. Mivel a törvényt még tegnap aláírta Áder János köztársasági elnök és megjelent a Magyar Közlönyben, az új jogszabályi feltételek hatályba is léptek.

Gulyás szerint azért kellett hozzányúlni a rendszerhez, mert a lakástakarék sokkal inkább volt kassza, mint lakás. A kormány döntése értelmében az így felszabaduló évi mintegy 70 milliárdos összeget a CSOK-ra irányítják át, ahol az jobban hasznosul. Példaként említette, hogy három év alatt több lakás épült a CSOK-on belül, mint 10 év alatt a lakáskasszáknál.

Elmondta továbbá, hogy mintegy 80-90 milliárd forntos jelentős extraprofitra tettek szert a bankok a lakáskasszákkal, ugyanakkor az állami támogatás nélkül negatív hozamot értek volna el. Szerinte ez hihetetlen nyereség,

Mindehhez tegyük hozzá a pontosság kedvéért, hogy az állami támogatás nem az intézmények profitját növelte, mert azt az ügyfelek használhatták fel a futamidő lejárta után. A lakáskasszák továbbá felújításra is szolgálnak, sokan élnek is ezzel a lehetőséggel, míg a CSOK kifejezetten a lakásvásárlást, építkezést segíti. Ebben egyébként változás lesz: Gulyás a tájékoztatón bejelentette, hogy szinte biztos, hogy a CSOK a jövőben felújításokra is használható lesz!

Mint a témában tegnap megjelent jegyzetünkben megírtuk, a lakástámogatási rendszer átalakításának elvi mozgatórugója a demográfiai és gazdasági mutatók javítása lehet: a gyermekvállalás felé terelik, ahhoz kötik az állami támogatást és az új lakások megépítésével pörgetnék fel a gazdaságot.

Szakértőnk, Király Béla összeszedte, amit a CSOK-ról tudni érdemes:

Az Orbán-kormány egyik fontos családpolitikai eszköze a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), amely 2015. július 1-től igényelhető az erre szerződött hitelintézeteknél. A szabályokat menet közben többször többször módosították, de alapvető ismérve, hogy az új ingatlan vásárlását vagy építését támogatja kiemelten. Ebben, mint ma a tájékoztatón elhangzott, változás lesz, felújításra is lehet majd fordítani a kedvezményt.

Használt lakás vásárlásához vagy bővítéséhez a fentieknél kisebb vissza nem térítendő támogatás igényelhető. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy a rendszer a nagycsaládosokat preferálja, ugyanis a három vagy több gyermekesek kaphantak benne kiemelt támogatást. Igaz, a CSOK nem csak a meglévő gyermekekre, de bizonyos feltételek esetén az előre vállaltakra is igényelhető. Az összeg nagycsaládok esetén akár 10 millió forint is lehet. Ráadásul a három vagy több gyermekesek számára lehetőség van az úgynevezett 10 + 10 milliós konstrukció igénybe vételére, amelyben a 10 milliós vissza nem térítendő támogatás mellett 10 milllió forint kamattámogatott hitelt lehet felvenni.

Miután az utóbbi időben a fővárosi és agglomerációs ingatlanárak elszaladtak, a kormány által preferált nagycsaládos kör számára ebben a régióban már a CSOK sem jelent valós segítséget, hiszen a jogszabályban előírt lakás esetén legalább 60, ház esetén pedig 90 négyzetméter alapterület ennél szinte minden esetben nagyobb összeget emészt fel. Jelenleg a kevésbé frekventált kerületekben az új építésű ingatlanok négyzetméter ára 600 ezer forint felett kezdődik, így tehát egy CSOK-os lakás megvásárlása alaphangon 35 millió forint. Értelemszerűen a belsőbb kerületekben, vagy felkapottabb részeken még ennél is drágábbak az ingatlanok (7-800 ezer forintos induló négyzetméter árakról beszélhetünk). Ahhoz tehát, hogy a CSOK az eredeti célját elérje, érdemes lenne a támogatás mértékét növelni, erre esetleg a korábban lakástakarék pénztári támogatások nyújthatnak fedezetet.

A CSOK esetében a másik régi óhaj, hogy felújításokat is lehessen belőle finanszírozni, ezt eddig ugyanis nem csak az összegszerűség (pl. egy komoly energetikai felújátás) miatt, hanem a jogszabályi előírások miatt sem lehetett finanszírozni. Nem véletlen, hogy ezeket eddig az ltp-szerződések keretében felhalmozott összegekből, illetve az azon keresztül felvehető hitelből fizették az emberek ezeket. Ezen konstrukció ellehetelenítése kapcsán az egyik komoly szakmai kritika éppen az volt, hogy a hazai piacon többszázezer lelakott, komoly felújításra szoruló ingatlan van, amelyek egy része a családalapítás előtt, vagy annak kezdetén lévők számára kedvező lenne.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.