<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Magyar Orvosi Kamara szerint még mindig nincsenek rendben az ügyeleti díjak, hiába adott ki az Országos Kórházi Főigazgatóság decemberben utasítást erről.

Az új egészségügyi szolgálati jogviszony rendezetlen problémáinak megoldása érdekében a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége még 2021 júniusában fordult levélben Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások miniszteréhez. A levélben kiemelt kérdésként kezelték az ügyeleti díjazás ügyét, ezért javaslatot is tettek, melynek fontos eleme volt, hogy az ügyeletben töltött idő óradíja nem lehet kevesebb, mint az alapbérből számolt óradíj, az ügyelet után kötelezően kiadandó pihenőidő nem csökkentheti a jövedelmet, és az ügyelet díjazását nem csak a szolgálati időhöz kell kötni, hanem az ellátott feladathoz, annak terheléséhez.

Egyeztetés nélkül jelent meg az utasítás. Fotó: DepositphotosEgyeztetés nélkül jelent meg az utasítás. Fotó: Depositphotos

2021 nyarán aztán három alkalommal folytattak megbeszélést, de - mint állásfoglalásukban írják -, ezeket szeptemberben a MOK levélben foglalta össze. Ezt követően azonban szakmai egyeztetésre nem került sor, bár többször, több fórumon is követelték az ügyelet kérdésnek rendezését.

A fentiek után 2021 decemberében minden előzetes egyeztetés és tájékoztatás nélkül jelent meg az OKFŐ december 21- i utasítása az ügyelettel kapcsolatos kérdésekről.

A MOK kiemeli, hogy a velük nem egyeztetett utasításnak egyaránt vannak pozitívumai és negatívumai is. Előnyként értelmezi péládul, hogy az ügyeletek díjazása nem a szolgálati időtől, hanem az ügyeletek terhétől függ, vagy hogy az ügyeleti rendszer megújítására többletforrás áll rendelkezésre, bár ez még mindig nem elégséges a kialakított elvek érvényesítéséhez.

Negatívumként értékelik azonban, hogy:

  • Az alapdíj a 2021-es bértáblának felel meg, de a 2022-es béremelés esetén már ez a díj nem megfelelő.
  • Az alapdíjban a szakorvosok tekintetében semmilyen differenciálás nincs a szakmában eltöltött idő alapján.

Mint írják, ennek következményeként főleg az idősebb kollégák kerültek hátrányba, akik alacsonyabb terhelésű szakmában és/vagy intézményben dolgoznak. Így a MOK szerint:

  • számos korcsoportnál mégsem teljesül az az elvárás, hogy túlmunkában nem lehet alacsonyabb az ügyeleti óradíj, mint az az alapbérből számolt óradíj, amely számos kategóriában még az önként vállalt többletmunka esetében is igaz 
  • több korcsoportnál az új rendszer szerinti ügyeleti óradíj alacsonyabb, mint az a 2021-es számítás szerint lenne, amely még az önként vállalt többletmunka esetében is igaz.

A Magyar Orvosi Kamraa szerint az új ügyeleti finanszírozás összességében és elveiben egy igazságosabb, a munkaterheléshez jobban igazodó és a fiatalabb kollégákat támogató rendszer, ugyanakkor a kollégák jelentős csoportjai számára nem teljesül az az alapvető követelés, hogy éjszakai túlmunkában nem kereshetnek kevesebbet, mint a normál alap órabérük. 

Ezért a MOK szeretné, ha az ügyeleti díjakról szóló határozatot több ponton is módosítaná az Országos Kórházi Főigazgatóság. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.