2019. január 14. 08:57
mfor.hu

Hétfő hajnalban közölték a kínai külkereskedelmi adatokat, amely szerint továbbra is óriási többlete van az ázsiai országnak.

Donald Trump Kínával szembeni kereskedelmi háborújának egyik kiemelt célja volt az amerikai külkereskedelmi mérleg javítása. Ebből a szempontból a főbűnös Kína, amely elképesztő, 300 milliárd dollár feletti mértékkel rontotta az elmúlt esztendőkben az egyenleget. A hétfőn hanalban publikált adatok azt mutatják, hogy noha a kínai gazdaság „szembesült” a kereskedelmi háború következményeivel, és az aktivitás csökkent, a külkereskedelmi mérleg többlete továbbra is elképesztő dinamikával bővült. A pozitívum az előzetes várakozásokat jelentősen meghaladva 51,5 milliárd dollár helyett 57,06 milliárd dollár volt.

Az Egyesült Államokkal szemben felhalmozott kereskedelmi többlet viszont 12 éve nem látott rekordösszeget ért el, meghaladta a 323 milliárd dollárt. Az adatok tehát azt mutatják, hogy vagy rossz módszerekkel próbálja az amerikai mérleget javítani az elnök, vagy eleve a koncepciója is hibás volt. Érdekes felvetés tehát, hogy a fentiek fényében fognak-e bármit változtatni az amerikaiak a vámok kivetésén alapuló stratégiájukon.

Az USA helyzete sem egyszerű egyébként, mert a kereskedelmi konfliktus több vállalat, és a globális gazdaságot is negatívan érintett, részben emiatt decemberben komoly lejtőre kerültek a Wall Street tőzsdeindexei. Donald Trump számára viszont a tőzsde alakulása az egyik, hanem a legfontosabb fokmérője saját teljesítményének. Éppen ezért olyan pletykák is felmerültek, hogy a múlt héten végül eredménytelenül zárul amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon már erősen felpuhított javaslatokkal érkeztek a washingtoni diplomaták. Más kérdés, hogy így sem sikerült rendezni a függőben lévő ügyeket.

A piacok egyébként a mai kínai adatokat csalódással fogadták, miután éves összevetésben az export 4,4 százalékkal, míg az import 7,6 százalékkal esett vissza. Ráadásul a protekcionista kínai gazdaságpolitika és a külső bizonytalanságok miatt a szakértők szerint növekedtek a lefele mutató kockázatok.