2p

Az uniós békefenntartók esetleges bevetésére vonatkozó kormányfői mondatokra reagált Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője.

„Potenciálisan rendkívül veszélyesnek” tartaná uniós békefenntartó csapatok Ukrajnába vezénylését Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője. A Kreml – a TASZSZ orosz állami hírügynökség tudósítása szerint – azt követően reagált, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban így fogalmazott:

„Közel vagyunk hozzá, hogy legitim, elfogadott, bevett kérdéssé váljon az európai vezetők közötti beszélgetésben az, hogy valamilyen formában valamilyen békefenntartó típusú csapatokat küldhetnek-e az Európai Unió tagállamai, vagy ezt inkább ne tegyék. Közel vagyunk ehhez a korábban átléphetetlennek hitt határhoz.”

Mint Peszkov fogalmazott,

„ez egy olyan kijelentés, amelyre nagyon fontos odafigyelni. Ha valamiféle súlyos »csúszásról« beszélünk, akkor ez természetesen rendkívül veszélyes vita”.

A szóvivő rámutatott, a világban elfogadott gyakorlat szerint a békefenntartó erők bevetésére mindkét fél beleegyezésével szokott sor kerülni. „Ebben az esetben potenciálisan nagyon veszélyes téma” – ismételte meg Peszkov.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!