<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az uniós békefenntartók esetleges bevetésére vonatkozó kormányfői mondatokra reagált Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője.

„Potenciálisan rendkívül veszélyesnek” tartaná uniós békefenntartó csapatok Ukrajnába vezénylését Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője. A Kreml – a TASZSZ orosz állami hírügynökség tudósítása szerint – azt követően reagált, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban így fogalmazott:

„Közel vagyunk hozzá, hogy legitim, elfogadott, bevett kérdéssé váljon az európai vezetők közötti beszélgetésben az, hogy valamilyen formában valamilyen békefenntartó típusú csapatokat küldhetnek-e az Európai Unió tagállamai, vagy ezt inkább ne tegyék. Közel vagyunk ehhez a korábban átléphetetlennek hitt határhoz.”

Mint Peszkov fogalmazott,

„ez egy olyan kijelentés, amelyre nagyon fontos odafigyelni. Ha valamiféle súlyos »csúszásról« beszélünk, akkor ez természetesen rendkívül veszélyes vita”.

A szóvivő rámutatott, a világban elfogadott gyakorlat szerint a békefenntartó erők bevetésére mindkét fél beleegyezésével szokott sor kerülni. „Ebben az esetben potenciálisan nagyon veszélyes téma” – ismételte meg Peszkov.