3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az OECD előrejelzés szerint a vártnál magasabb lehet az idei növekedés. Ebben komoly szerepe lehet az amerikai gazdaságélénkítő csomagnak.

Felfelé módosította az idei GDP-növekedési várakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) márciusi előrejelzésében: a gazdaság 5,6 százalékkal nőhet az idei évben globálisan a tavalyi történelmi recesszió után. Ez több mint egy százalékponttal nagyobb annál, mint amit decemberben jósoltak.

Verseny a mutánsokkal 

A globális gazdasági kibocsátás az idei év közepére érheti el a Covid-válság előtti szinteket, de sok múlik majd azon,

hogyan alakul a verseny a vakcinák és a koronavírus mutánsai között.     

A pozitív prognózis hátterében az OECD szerint az áll, hogy az elmúlt hónapokban javultak a kilátások, az ipar és az árukereskedelem a visszapattanás jeleit mutatja. Számos szektor aktivizálódott, és részben alkalmazkodni tudott a járványellenes korlátozásokhoz. A még akadozó, de egyre jelentősebb vakcina-szállítmányok és a kormányzati stimulusok – különösen az Egyesült Államokban – pedig valószínűleg szintén jelentősen javítják a gazdasági aktivitást.

Joe Biden nem aprózta el. (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Joe Biden nem aprózta el. (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

A szervezet kiemeli:

nagyon fontos, hogy a vakcinák gyártása és elosztása a jelenleginél gyorsabban, hatékonyabban és koordináltabban történjen világszerte.

Így ugyanis a korlátozásokat is gyorsabban fel lehetne oldani, tehát a gazdaság is gyorsabban érné el a járvány előtti szintet.

Ha a vakcinálás nem halad elég gyorsan ahhoz, hogy vissza tudja szorítani a járványt, a mutánsok pedig elterjednek, és módosítani kell az oltóanyagokat, akkor az a fogyasztásra és az üzleti bizalomra (tehát összességében az egész gazdaságra) is rossz hatással lesz.

Jelenleg a vakcinagyártás és -szállítás felgyorsítása a legjobb gazdasági eszköz a növekedés és a munkahelyteremtés elősegítésére

-írja az OECD.

A szervezet szerint az egyes országok és szektorok növekedési kilátásai nagyon eltérhetnek. India 12,6, Kína 7,8, az Egyesült Államok 6,5, Törökország és Franciaország 5,9-5,9, Spanyolország 5,7, Nagy-Britannia pedig 5,1 százalékkal növelheti GDP-jét idén, míg Olaszország 4,1, az euróövezet egésze 3,9, Németország  3, Oroszország pedig 2,7 százalékos pluszra számíthat.

Nagyot szólhat a Biden-csomag

A Financial Times szerint a globális kilábalást főleg az új amerikai elnök, Joe Biden élénkítő csomagja segítheti, amely az egyik legnagyobb volumenű kormányzati beavatkozás amerikai szinten a II. világháború óta.

Az 1900 milliárd dolláros csomag, amelyet a Szenátus már elfogadott, ma pedig valószínűleg a Képviselőház is zöld utat ad neki,

egy százalékponttal növelheti az idei globális növekedést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!