3p

A Norvégiában menedékjogot kért volt Wagner parancsnok állítólag vissza akart térni Oroszországba, az orosz hackerek új célpontokat találtak. Háborús összefoglaló este.

 • Joe Biden amerikai elnök még Zelenszkij látogatása előtt úgy döntött, hogy nagy hatótávolságú hadászati ​​harcászati ​​rakétarendszereket (ATACMS) biztosít Ukrajnának.
 • "Szívből jövő köszönetet" mondott pénteken Kanadának Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Oroszország elleni háborúban nyújtott segítségért, mondván, hogy Ottawa segítsége ezrek életének a megmentéséhez járult hozzá.
 • Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy rögtönzött találkozót tartott a Szudáni Szuverén Tanács vezetőjével, Abdel Fattah al-Burhannal az ír Shannon repülőtéren, ahol megvitatták az Oroszország által finanszírozott fegyveres csoportokat.
 • Oroszország azzal vádolja Ukrajnát, hogy szombaton újabb rakétatámadást indított a Krím-félszigeten található Szevasztopol ellen, egy nappal az oroszok fekete-tengeri főhadiszállása ellen indított támadása után. 
 • Alekszej Navalnij csapata, a Korrupcióellenes Alapítvány új központját hozta létre Vilniusban, miután a szervezetet 2021 nyarán „szélsőségesnek” minősítették, és minden tevékenységét illegálissá tette.

A hatalmas nőalakot formázó acélszobor kezében tartott 13 méter magas és 8 méter széles pajzsról augusztus 1-jén eltávolították a Szovjetunió szimbólumát, a sarlót és a kalapácsot. Fotó: MTI/EPA
A hatalmas nőalakot formázó acélszobor kezében tartott 13 méter magas és 8 méter széles pajzsról augusztus 1-jén eltávolították a Szovjetunió szimbólumát, a sarlót és a kalapácsot. Fotó: MTI/EPA

 • A norvég rendőrség letartóztatta a Wagner zsoldoscsoport volt parancsnokát, akit azzal gyanúsítanak, hogy megpróbált illegálisan visszatérni Oroszországba,  miután az év elején menedékjogot kért Norvégiában.
 • Az ukrán erők áttörtek a déli Verbove faluban közölte az ukrán ellentámadást a déli front mentén vezető tábornok.
 • A Reuters iraki külügyminisztériumi közleménye szerint Mohammed Shia a l-Sudani iraki miniszterelnök a következő hetekben Moszkvába látogat.
 • Antony Blinken amerikai külügyminiszter, valamint dél-koreai és japán kollégái „komoly aggodalmuknak” adtak hangot az Oroszország és Észak-Korea közötti katonai együttműködésről folyó tárgyalások miatt, beleértve az esetleges fegyverkereskedelmet is.
 • Orosz kémek hackerek segítségével már nem az energetikai központokat, hanem az ukrajnai bűnüldöző szervek számítógépes rendszereit támadják, hogy azonosítsák és megszerezzék az állítólagos orosz háborús bűnökkel kapcsolatos bizonyítékokat.
 • Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint kilenc ember meghalt és 16-an megsebesültek, köztük két tábornok az orosz fekete-tengeri haditengerészeti főhadiszállás Krímben végrehajtott ukrán légicsapásában. Kyrylo Budanov, Ukrajna Hírszerzési Főigazgatóságának vezetője az Amerika Hangjának azt mondta, hogy „a sebesültek között van a csoport parancsnoka, Alexander Romancsuk ezredes is, aki nagyon súlyos állapotban van, a vezérkari főnök, Oleg Cekov altábornagy pedig eszméletlen. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!