2020. január 22. 12:17
mfor.hu

A volt uniós biztos egy interjúban arról beszélt, hogy szerinte Orbán Viktor érti, egy néppárt annál erősebb, minél több árnyalatát tudja ugyanannak a világnézetnek integrálni.

Navracsics Tibor leköszönt uniós biztos interjút adott a blogstar.hu oldalnak, amelyben egyebek mellett a párton belüli pozíciója is szóba került. A kérdező, Csúri Ákos azt firtatta, hogy kívánja-e kommentálni a miniszterelnök reagálását arra a kiejelentésére, hogy "...nem tartozom a jelenlegi Fidesz fő irányvonalába."

Navracsics Tibor Navracsics Tibor

Navracsics válasza erre a következő volt:

"Mindig megtisztelő, ha a miniszterelnök barátjának nevez és úgy gondolja, hogy a továbbiakban is kormányzati pozícióban kíván látni. Azt hiszem, ez is jelzi, hogy ő érti: egy néppárt annál erősebb, minél több árnyalatát tudja ugyanannak a világnézetnek integrálni."

Az előzményekhez tartozik, hogy az elmúlt időben több kritikus nyilatkozatot is tett a volt biztos a Fidesz politikájával kapcsolatban, összefüggésbe hozva azt az októberi önkormányzati választási eredménnyel.

Mikor erről megkérdezték Orbán Viktort az év eleji Kormányinfón, annyit mondott a kormányfő, hogy továbbra is számít Navracsics Tibor munkájára.

Ezzel kapcsolatban utóbbi ezt a kérdést kapta a most megjelent interjúban:

Orbán Viktor a nemzetközi sajtótájékoztatón elég pontosan kijelölte helyét – némi megyehatárokat is húzva – a közéleti térképen. Veszprém, EKF, Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Utóbbinál mire gondoljunk?

Amire ez a válasz érkezett:

"Azt hiszem, nem jelent újdonságot azoknak, akik ismernek, hogy nagyon erősen kötődöm a felsőoktatáshoz. Korábban is és most is politikát tanítok az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. Ezért tartom nagy megtiszteltetésnek azt is, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora megkeresett, hogy egy olyan kutatócsoportot hozzak létre, amely az európai integráció stratégiai kérdéseivel foglalkozik."

Ami az önkormányzati választási eredmény értékelését illeti, Navracsics elmondta, hogy neki legalább annyira fáj néhány megyei jogú város elvesztése, mint Budapesté. Ugyanakkor hozzátette, hogy a vidéki Magyarországon továbbra is megkérdőjelezhetetlen a Fidesz népszerűsége.

Aztán így folytatta:

"Mégsem lehetünk azonban elégedettek. Egy választás veszteségeiben mindig sűrítve jelennek meg az előző évek egyoldalúságai és mulasztásai. Úgy érzem, hogy a Fidesznek kevésbé ideologikusnak, inkább a hétköznapi ember számára nyitottabb kommunikációval rendelkezőnek kell lennie. Bízom benne, hogy az Ön által is említett viták, tanácskozások ezen a téren is változást hoznak."

Az interjúban - elszakadva az aktuálpolitikától - szó esik még arról, hogy Navracsics kormánybiztosként felügyeli a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programot. A kulturális kínálatról ezt árulta el a lapnak:

"...A fesztiválok között van is pár olyan, amely tulajdonképpen már ma is megállná a helyét az évad kulturális programkínálatában. A veszprémiek közül ilyennek gondolom a már említett VeszprémFestet, vagy éppen a veszprémi utcazene fesztivált, a régióban zajló programok közül pedig a Kőfesztet említeném meg.  Ugyanakkor ezek esetében is azon gondolkodunk, hogy az évadra való felkészülés egyben arra is adjon lehetőséget a mindenkinek, hogy minőségileg tovább lépjenek a programok tekintetében. Elsősorban a kiszámítható anyagi háttér jelenthet ebben a tekintetben nagy segítséget a szervezőknek."

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.