2020. január 9. 18:31

Befagyasztják az egészségügyi fejlesztéseket, amíg ki nem festik az összes várótermet.

Minden fejlesztést leállít a kormány az egészségügyben, amíg a várótermek, kórtermek felújítása meg nem történik ott, ahol erre három éven belül nem került sor - derült ki a mai Kormányinfón.

Képünk illusztráció Képünk illusztráció

Orbán Viktor miniszterelnök jogos állampolgári igénynek nevezte, hogy a fogadóhelyiségek és betegszobák méltó körülményeket biztosítsanak a betegeknek és a látogatóknak. A hangsúlyok áthelyezése azonban azt is jelenti, hogy leállnak például a fővárosi intézményekben tervezett egyéb fejlesztések, ebben a körben ugyanis nagy arányban három évnél régebben nyúltak az állaghoz. Vagyis Karácsony Gergely egyik legerősebb kampányígérete fuccsolhat be az egészségügyi gépbeszerzésekről, aka minden kerületben legyen legalább egy CT. 

Megnéztük a 2020-as költségvetésben, hogy milyen ágazati fejlesztéseket tervezett a kormány, amelyeket a jelek szerint hátrébb kell sorolni. Ezeket találtuk az egészségügy korszerűsítése címszó alatt:

"Az Egészséges Budapest Program keretében 2020-ban folytatódik a fővárosi és Pest megyei egészségügyi szakellátások fejlesztése, az érintett intézmények infrastrukturális megújítása, a szolgáltatásokhoz való hozzáférés megkönnyítése, valamint a sürgősségi esetek ellátásának hatékonyabbá tétele. Folytatódik az Országos Mentőszolgálatnál új mentőgépjárművek és mentéstechnikai eszközök beszerzése, és elkülönített források szolgálják a „Családbarát Szülészet” program megvalósítását és az Országos Sportegészségügyi Intézet végleges elhelyezésével összefüggő fejlesztést."

Máshol pedig a tájékoztatási informatikai rendszerek fejlesztését építették be a büdzsébe. Ezekre tehát egy későbbbi időpontban kerül sor, amit nem konkretizált a miniszterelnök, de ismerve az egészségügyi intézmények számát és állapotát, nyilván nem pár hónap alatt befejezhető munkálatokról van szó. Vagyis meg lehet kockáztatni, hogy az egyébb fejlesztésekre leghamarabb 2021-ben kerülhet sor.

Ez nem jó hír Karácsony Gergelynek és nem jó hír a fővárosiaknak. A főpolgármester ugyanis 50 milliárd forintot kért a kormánytól a budapesti egészségügyi fejlesztésekre, melyet öt éves ütemezésben akar felhasználni. Ám mindjárt a startnál beragadhat a főpolgármester kezdeményezése, ha a kormány valóban előre sorolja a várótermek kifestését, új linóleum lerakását. Nem kérdés, hogy ezek is szükségszerű munkák, de a betegségek diagnosztizálására, a gyógyításra alkalmas eszközöknek vélhetően még nagyobb hasznát venné az ágazat. Az Egészséges Budapest Programra - ami a főváros egészének ágazati fejlesztési programra, ideértve a szuperkórház építésének előkészítését is - az idei költségvetésben 42 milliárd forintot különítettek el nevesítetten, amiből mintegy 35 milliárd forint a felhalmozási célú kiadásokra lett betervezve. Kérdés, hogy ennek mekkora részét érinti a miniszterelnök mai bejelentése. Ezt tisztázni szerettük volna a Kormányinfón, ahol azonban nem kapott lehetőséget a kérdések feltevésére a munkatársunk.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.