5p

Navracsics Tibor miniszter többek között arról is beszélt, hogy Varga Judit igazságügyminiszterrel nem dícsérgetik egymást.

Az Európai Bizottság vasárnapi ülésén arról döntött: nem állítja le a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárást. Noha a kormány tett lépéseket, a Bizottság szerint így sem tűntek el a korrupciós kockázatok. Az EB azt javasolta, hogy a kohéziós alapon belül három operatív program forrásainak 65 százalékát függesszék fel, ennek becsült összege 7,5 milliárd euró, ami a magyar kohéziós pénzek nagyjából harmadát jelenti. A kormány korábban 17 vállalást tett, most a Bizottság november 19-ig adott haladékot, hogy ezek teljesüljenek.

Véleménye szerint nem elvárás a vagyonkezelő alapítványokból kilépniük a minisztereknek. Fotó: MTI
Véleménye szerint nem elvárás a vagyonkezelő alapítványokból kilépniük a minisztereknek. Fotó: MTI

Ennek kapcsán Navracsics Tibort faggatták az ATV Start Szigorlat című műsorában, ahol arra a kérdésére, miszerint megdicsérte-e őt vagy Varga Judit igazságügyminisztert Orbán Viktor a döntés után - hiszen a Bizottság nem 6400 milliárd, hanem "csak" 3000 milliárdnyi uniós pénz felfüggesztését ajánlja adott esetben - vagy pedig úgy gondolja a miniszterelnök, ez presztízsveszteség, és tovább kell küzdeni, azt mondta: 

a tárgyalássorozatnak még nincs vége, sőt, most nyílik meg a két másik területen, ami fontos az uniós pénzek szempontjából, a helyreállítási alap és a kohéziós pénzek szempontjából, "ebből adódóan nem dicsérgetjük egymást, vagy nem vagyunk elégedettek." 

Hangsúlyozta: a Bizottság bejelentése egy fontos lépés abban, hogy a kondicionalitási eljárás vége felé lépjünk, szerinte fontos, hogy a Bizottság elismerte, Magyarország vállalásai alkalmasak arra, hogy kezeljük az aggályaikat, és a finisébe érhessünk a tárgyalássorozatoknak.

Arra a kérdésre, hogy annak mi az üzenete, hogy Várhelyi Olivér uniós biztos is igennel szavazhatott, s hogy Johannes Hahn költségvetési biztos is azt mondta, egyhangú döntés volt, Navracsics Tibor szerint a biztosok függetlenek az őket küldő tagállamoktól, s nem tudja, hogy Várhelyi Olivérnek mi a véleménye. 

Megjegyezte: azt sem tudni, hogy igennel szavazott-e, vagy nem vett részt a szavazásban.

A miniszter beszélt arról is: ezek a döntések nem egy nap alatt születtek meg, június óta intenzív és konstruktív tárgyalások folytak. Az egyik törvénycsomagot már tegnap benyújtották, a következőt pedig pénteken tervezik beadni, abban benne lesz a Közbeszerzési Integritási Hatóságról szóló javaslat is, ami központi eleme hazánk vállalásainak.

Hozzátette: a tárgyalások során módosultak is az álláspontok, a kormány álláspontja is, a korrupcióellenes munkacsoporttal kapcsolatban például. A tárgyalások során a Bizottsággal arra jutottak, hogy az EB szerint nagyobb garanciát jelent, ha ez nem a kormányhoz kötődően létezik, hanem az integritási hatósághoz, ezért egy új szabályozást hoztak róla. Navracsics Tibor azt mondta, a kormány a régi modell alapján gondolkozott, úgy tűnt, ezt a Bizottság elfogadja, utána vált világossá, hogy nagyobb függetlenséget kell adni.

17 ponton kell Magyarországnak vállalásokat tenni, a miniszter szerint ennek az integritási hatóság a legbonyolultabb része, hiszen egy teljesen új intézményt kell létrehozni, szabályozni kell, hogy milyen garanciák lesznek, hogyan lesz valóban független az elnök vagy a személyzete hogyan áll fel. A miniszter elmondta, egy nyílt pályázatot fognak kiírni, erre lehet jelentkezni. "Amikor nem tárgyalunk, akkor az a probléma, amikor meg tárgyalunk, azt rögtön kapitulációnak állítják be" - mondta arra a kérdésre válaszolva, hogy felemelték-e a fehér zászlót, hangsúlyozva: egy tárgyalássorozat zajlik, ezt nem értékeli kapitulációként.

Navracsics Tibor azt mondta, a legtöbb esetben előre finanszírozzák a programokat, mert eleve későn született meg a megállapodás a hétéves költségvetésről, egy év már kiesett, így a legtöbb kormány a saját költségvetéséből előre finanszíroz, és majd később, amikor megnyílik a lehetőség, uniós forrásból pótolja ezt a célt. Kiemelte: azt a célt tűzte ki, hogy év végéig megkössék azokat a megállapodásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a már teljesült projektekről elküldjék a számlákat Brüsszelben, onnantól az EU-tól függ, mikor érkeznek meg a pénzek, de úgy gondolja, ezek 2023 elejére lehet megállapodás.

Tegnap benyújtott a kormány egy törvénycsomagot, amiben több törvény módosítása is szerepel a közbeszerzésekről, közalapítványokról, ezzel kapcsolatban a miniszter azt mondta: eddig is gyakorlat volt, hogy a közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak indulniuk kell a közbeszerzéseken. Arra a kérdésre, hogy így a különböző politikusoknak, minisztereknek - így Navracsics Tibornak (Pannon Egyetemért Alapítvány), Süli Jánosnak, Lázár Jánosnak (Jövő Nemzedéke Földje Alapítvány), Varga Juditnak és Szijjártó Péternek - az összeférhetetlenség miatt, amibe belesorolják a "politikai szimpátiát" is, le kell-e mondaniuk a kuratóriumi tisztségükről, a miniszter azt válaszolta: 

"Ezt nem várja el a Bizottság, Nyugat-Európában is számos példa van ilyesmire, ez önmagában nem jelent összeférhetetlenséget, csak akkor, ha a politikusok valamilyen ügyben személyesen érintettek. Ha ez így van, a döntéshozatalból kilép az ember". 

Arra a felvetésre, hogy mi a helyzet az örökös mandátumokkal Navracsics Tibor úgy reagált: ezt az Európai Bizottság soha nem kifogásolta.

A miniszter azt mondta: biztosak benne, hogy teljesítik a vállalásokat, eddig egy határidőt léptek túl, az egyik szeptember 5., amikor megjelent az a két kormányhatározat, ami szabályozta a következő kodifikációs feladatokat, emellett szeptember 30-ig vállalták, hogy benyújtják a megfelelő javaslatokat. Abban bízik, hogy a Bizottság látja, Magyarország menetrend szerint végzi a feladatát.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!