2019. március 11. 07:29

A nyugdíjasok inflációja meghaladja az év eleji emelés mértékét.

Két hónap telt el az évből, és egyelőre nem állnak jól a nyugdíjasok: az év eleji 2,7 százalékos nyugdíjemeléssel szemben január-februárban 2,95 százalékos nyugdíjas inflációt mért a Központi Statisztikai Hivatal.

Többet kell fizetni a betevőért Többet kell fizetni a betevőért

Tekintettel arra, hogy az elemők várakozása szerint az év további részében még gyorsabban emelkedő árakra lehet számítani, ez a különbség még nagyobb lehet. Főleg, hogy az élelmiszerek drágulása különösen érzékenyen érinti az időseket. Az előző hónapban a 3,1 százalékos infláció mellett az élelmiszerek ára 5,2 százalékkal nőtt.

Az egyes termékek, szolgáltatások elmúlt egy évben feljegyzett árait átnézve azt találtuk, hogy a malomipar nem csak ígérte az áremelést, de valamekkora drágulást be is tudott építeni. A fehér kenyér kilója 2018 elején átlagosan 287-288 forint volt, idén már 303-305 forintot jegyeztek fel a statisztikai hivatal munkatársai. Ez közel 6 százalékos drágulásnak felel meg. A félbarna kenyér kilójáért a mostani év elején átlagosan 266-268 forintot kellett fizetni, egy évvel ezelőtt még elég volt 241-244 forintot letenni a pultra. Itt már csaknem 10 százalékos az áremelkedés mértéke. A zsemle darabjáért 22 forint után 25 forintot kell fizetni, ami 13,6 százalékos növekedés. A finomliszt is drágult, 142-144 forintról 157 forintra, ami 9 százalékos drágulásnak felel meg.

 

Vannak azonban olyan termékek, amelyekért kevesebbet kell most fizetni a boltokban. A 10 darabos tojásért például 546 forintot kértek átlagosan tavaly januárban a boltokban, idén februárban viszont már csak 407 forintot. Ez jelentős árkülönbség, még akkor is, ha tudjuk, hogy a tojásárakat tavaly piaci zavarok befolyásolták kedvezőtlenül. Olcsóbb lett a tej is: míg tavaly februárban típustól függően 253, illetve 236 forintot kellett fizetni, most 240, llletve 218 forintból kijön egy liter tej a KSH szerint.

Amennyiben nem változnak kedvezően a folyamatok - és mint cikkünkben jeleztük, a szakértők szerint inkább további drágulásra lehet számítani - akkor a nyugdíjak reálértelemben veszítenek az értékükből. Ennek kompenzációjára leghamarabb novemberben kerülhet sor. Azt, hogy mennyi kiegészítés jár az időseknek, az első nyolc havi inflációból számolják ki.

Ezen kívül a 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés esetén egyszeri prémium is jár a nyugdíjasoknak, ezt év végén utalják. Valamint további egyszeri jutalmat is szoktak mostanában kapni a jogosultak. Ezt eddig 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványban kapták meg, de ezt a juttatási formát idén megszüntette a kormány, a forgalmazó leállt az előállításával. Gulyás Gergely miniszter tavaly azt mondta, hogy amennyiben a gazdasági folyamatok lehetővé teszik, idén is lesz egyszeri jutalom, akár már tavasszal, ahogy az tavaly is történt. A legutóbbi Kormányinfón megkérdeztük a Miniszterelnökséget vezető minisztert, várható-e most tavasszal kifizetés. A szavaiból arra lehetett következtetni, erről még nem született kormánydöntés, de törekednek arra, hogy minden évben legyen ilyen juttatás.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne 16 823 forint a havi törlesztőrészlettel vehető fel, a THM 13,69 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük. Kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék, míg a Raiffeisen Banknál 18 064 forint a törlesztőrészlet, a THM pedig 20,85 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!