2019. március 11. 07:29

A nyugdíjasok inflációja meghaladja az év eleji emelés mértékét.

Két hónap telt el az évből, és egyelőre nem állnak jól a nyugdíjasok: az év eleji 2,7 százalékos nyugdíjemeléssel szemben január-februárban 2,95 százalékos nyugdíjas inflációt mért a Központi Statisztikai Hivatal.

Többet kell fizetni a betevőért Többet kell fizetni a betevőért

Tekintettel arra, hogy az elemők várakozása szerint az év további részében még gyorsabban emelkedő árakra lehet számítani, ez a különbség még nagyobb lehet. Főleg, hogy az élelmiszerek drágulása különösen érzékenyen érinti az időseket. Az előző hónapban a 3,1 százalékos infláció mellett az élelmiszerek ára 5,2 százalékkal nőtt.

Az egyes termékek, szolgáltatások elmúlt egy évben feljegyzett árait átnézve azt találtuk, hogy a malomipar nem csak ígérte az áremelést, de valamekkora drágulást be is tudott építeni. A fehér kenyér kilója 2018 elején átlagosan 287-288 forint volt, idén már 303-305 forintot jegyeztek fel a statisztikai hivatal munkatársai. Ez közel 6 százalékos drágulásnak felel meg. A félbarna kenyér kilójáért a mostani év elején átlagosan 266-268 forintot kellett fizetni, egy évvel ezelőtt még elég volt 241-244 forintot letenni a pultra. Itt már csaknem 10 százalékos az áremelkedés mértéke. A zsemle darabjáért 22 forint után 25 forintot kell fizetni, ami 13,6 százalékos növekedés. A finomliszt is drágult, 142-144 forintról 157 forintra, ami 9 százalékos drágulásnak felel meg.

 

Vannak azonban olyan termékek, amelyekért kevesebbet kell most fizetni a boltokban. A 10 darabos tojásért például 546 forintot kértek átlagosan tavaly januárban a boltokban, idén februárban viszont már csak 407 forintot. Ez jelentős árkülönbség, még akkor is, ha tudjuk, hogy a tojásárakat tavaly piaci zavarok befolyásolták kedvezőtlenül. Olcsóbb lett a tej is: míg tavaly februárban típustól függően 253, illetve 236 forintot kellett fizetni, most 240, llletve 218 forintból kijön egy liter tej a KSH szerint.

Amennyiben nem változnak kedvezően a folyamatok - és mint cikkünkben jeleztük, a szakértők szerint inkább további drágulásra lehet számítani - akkor a nyugdíjak reálértelemben veszítenek az értékükből. Ennek kompenzációjára leghamarabb novemberben kerülhet sor. Azt, hogy mennyi kiegészítés jár az időseknek, az első nyolc havi inflációból számolják ki.

Ezen kívül a 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés esetén egyszeri prémium is jár a nyugdíjasoknak, ezt év végén utalják. Valamint további egyszeri jutalmat is szoktak mostanában kapni a jogosultak. Ezt eddig 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványban kapták meg, de ezt a juttatási formát idén megszüntette a kormány, a forgalmazó leállt az előállításával. Gulyás Gergely miniszter tavaly azt mondta, hogy amennyiben a gazdasági folyamatok lehetővé teszik, idén is lesz egyszeri jutalom, akár már tavasszal, ahogy az tavaly is történt. A legutóbbi Kormányinfón megkérdeztük a Miniszterelnökséget vezető minisztert, várható-e most tavasszal kifizetés. A szavaiból arra lehetett következtetni, erről még nem született kormánydöntés, de törekednek arra, hogy minden évben legyen ilyen juttatás.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.