<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egy cég megszűnése néha sokkal nagyobb történetet rejt, mint az elsőre látszik. Így van ez a Siófoki Vízilabda Kft. esetében is. A friss történések kiváltója egy régóta húzódó projekt, mely a jelek szerint még tovább csúszik.

A Siófoki Vízilabda Kft.-nél 2021. július elsején elindult a végelszámolási eljárás - vettük észre a társaság cégkivonatában.

Ez első olvasatra ugyan nem tűnik nagy horderejű eseménynek, a háttérben mégis egy sokéves történet húzódik meg. A végelszámoláshoz pedig egy olyan indok vezetett, mely nem igazán volt jellemző az elmúlt pár évben - különösen igaz ez a labdarúgásra. De kezdjük az elején, 2017 környékén!

Egy korabeli hír arra enged következtetni, hogy a siófoki lakosok már régen vágynak arra, hogy a Balaton fővárosának is legyen egy saját uszodája, miután a régit elbontották. A városvezetés azonban ezt a kormány tanuszoda-programjába bekerülve szerette volna megvalósítani - pályáztak is az első és a második körben is, sikertelenül. A kormány azonban azokat részesíti előnyben, ahol semmilyen lehetőség nincs, márpedig Siófokon ott a Galerius Fürdő, melynek kisebb medencéje alkalmas arra, hogy a kicsik megtanuljanak úszni.

Hamarosan eldől, lesz-e végre uszodája Siófoknak (Fotó: MTI)Hamarosan eldől, lesz-e végre uszodája Siófoknak (Fotó: MTI)

A probléma azonban az, hogy a Galerius sokkal inkább élményfürdő, mint uszoda, ráadásul mára az is bezárt, így tényleg nincs semmilyen vizes létesítmény a városban. A tanuszoda-program sikertelen pályázatai után a térség országgyűlési képviselője, Witzmann Mihály 2017 tavaszán azt ajánlotta a városvezetésnek, hogy valósítsák meg a mindössze 30 százalékos önerőt igénylő TAO-támogatási rendszer keretein belül az uszodát.

A tanácsot megfogadva a siófoki önkormányzat létre is hozta a Siófoki Vízilabda Kft.-t, ám mivel TAO-pénzre önkormányzat nem pályázhat, csak sportszervezet, -egyesület, ezért alapítása után egy évvel társtulajdonos lett a cégben a Kaposvári Vízilabda Klub, amely be is nyújtotta a vonatkozó sportfejlesztési programot a Magyar Vízilabda Szövetséghez. Igaz, kicsit késlekedve, mivel a pályázat eldöntése után másfél év telt el, mire a város megkezdte a projekt előkészítését - olvasható a sonline.hu cikkében. Ekkor úgy számoltak, 2021-ben már használhatják a helyiek a létesítményt. Erre azonban belátható időn belül nem fog sor kerülni, miután a projekt finanszírozásával akadtak problémák.

Az ugyanis már az önkormányzat lapunknak adott tájékoztatásából derült ki, hogy a vízilabda szövetség ezt a programot nem okézta le. Mint írták,

"Dr. Dobos Pál, mint a Siófoki Vízilabda Kft. ügyvezető igazgatója 2020. április 30. napján kelt levelében arról tájékoztatta Siófok Város Önkormányzatát, hogy a 2020-2021. TAO év vonatkozásában a Kaposvári Vízilabda Klub nevében ismételten beadásra került a korábbi évben beszerzett tervek és építési engedély alapján a kérelem a Magyar Vízilabda Szövetség felé, hogy az uszoda beruházást engedélyezzék, programunkat hagyják jóvá. Sajnos a Magyar Vízilabda Szövetség az idei évben is elutasította ezen fejlesztésre vonatkozó kérelmet, melynek indoka az volt, hogy a jelen gazdasági helyzetben egyetlen egy sportfejlesztési programot sem hagynak jóvá, amelyik tárgyi eszköz beruházásra, ingatlan fejlesztésre vonatkozik."

Mivel belátható időn belül - pontosabban "jelen gazdasági helyzetben" - nem kaphat áldást az uszodaprojekt a TAO-rendszerben, a Kft. az alapításkori célját nem érte el és további működése esetén is bizonytalan annak elérése, így a további működése nem indokolt. Ezzel indokolta az önkormányzat a cég jogutód nélküli megszűnését.

Önkormányzati projektből állami lehet a végén

A siófoki uszoda terveit tehát nagyfokú bizonytalanság övezi, ám kérdésünkre az önkormányzat megerősítette az építésre vonatkozó szándékait:

"Siófok Város Önkormányzata elkötelezett az uszodaépítés ügyében és mindenképp meg szeretné valósítani a projektet. A Nemzeti Sportközpontok Fejlesztési Igazgatóságának lebonyolítása mellett az Úszó Nemzet Program keretében tervezi azt."

Vagyis az eredetileg állami finanszírozású projektből TAO-beruházás lett elméletileg, most pedig újra úgy áll a helyzet, hogy az állam fogja megépíteni a siófoki uszodát. A város ugyanis bekerült a járási székhelyek tanuszoda-fejlesztési programjainak a 3. körébe - tájékoztatta lapunkat az önkormányzat a hogyan továbbról.

"A projekt sikeres megvalósítása érdekében megfelelő méretű és közművesítésű területet kell biztosítani, valamint azt az állam részére átadni, akkor esélyes egy állami fenntartású uszoda épület megépítése. Jelenleg a Nemzeti Sportközpontok megbízásából egy műszaki előkészítő munka zajlik, ezzel párhuzamosan megvalósíthatósági tanulmány készül, ami aztán a projekt tényleges indításához szükséges kormány döntés alapját képezi. Korábbi tájékoztatás alapján ez a döntés a nyár végére várható."

Siófokra egy 33 méter hosszúságú uszodát terveznek, ahol 8 úszópályát lehet kijelölni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.