4p

Megvan a hódmezővásárhelyi honvédelmi középiskola kivitelezésére kiírt közbeszerzési pályázat nyertese. Nemigen van csodálkoznivaló, egy régi, jó ismerős a befutó a 8,5 milliárd forintos beruházásnál.

Ezzel úgy tűnik, valóban megvalósul a Honvédelmi Minisztérium célja, miszerint 2025-ben Lázár János építési és közlekedési miniszter, valamint Márki-Zay Péter polgármester szülővárosában, Hódmezővásárhelyen a volt DÉMÁSZ-székházban vadonatúj katonai középiskola kapuit tárhatják ki a diákok előtt.

Érdekes tendencia, hogy miközben „Magyarország a béke pártján áll”, a kormány egyre jelentősebben vesz részt a diákok honvédelmi képzésében. 2017-ben indult a ma már több mint 100 résztvevő iskolával rendelkező Honvéd Kadét Program, idén az iskolai honvédelmi oktatás is elkezdődött, nyáron pedig katonai táborok várják a fiatalokat.

A folyamat egyik sarokköve a hódmezővásárhelyi kadétiskola is, amely úgy tűnik, hogy nagyságánál fogva a középszintű honvédelmi oktatás egyik fellegváraként fog funkcionálni. 

Új fellegvár születik? Fotó: Facebook
Új fellegvár születik? Fotó: Facebook

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményben először 6200 négyzetméteres épületről volt szó, de azóta felülírták a tervet, már 14 220 négyzetméteres új kollégiumot és iskolát, valamint Innovációs Központot kell majd tető alá hoznia a nyertes kivitelezőnek. S mivel úgy tűnik, a jelentős állami forrás rendelkezésre is áll, a nyertesnek már nincs más dolga, mint a szerződéskötést követően 780 nap alatt megvalósítani a beruházást.

A július 10-én meghozott döntés után az augusztus 23-án aláírt szerződés szerint a nettó 8 597 599 931 forintos megbízást nem más, mint az Épkar Zrt. nyerte meg.

A kiírásra 9 cég pályázott, de nem részletezték a többi nyolc cég kilétét. Csak azt, hogy a bírálati szempontoknál a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást vették figyelembe.

(A tervezésre kiírt 87 milliós közbeszerzésre két éve 14 cég jelentkezett, ott a Honvédelmi Minisztérium az EHH Project Zrt-vel állapodott meg.)

Hat évvel ezelőtt maga Orbán Viktor jelentette be Hódmezővásárhelyen, hogy a Modern Városok Program égisze alatt új honvéd középiskolát és kollégiumot hoznak létre a csongrádi városban. Erről egyébként még 2017-ben született megállapodás a hódmezővásárhelyi önkormányzat és a kormány között.

A kadétképzés egyébként már 2022 szeptemberében elindult a városban. Az első évfolyamosok egy vásárhelyi mezőgazdasági középiskolában kaptak helyet, de a 2023/24-es tanévtől kiürítik a Corvin szakközépiskolát, oda költöznek be a kadétok, a corvinos diákokat pedig átirányítják a Kalmár Zsigmond középiskolába – tudta meg a Népszava

A lap májusi cikke szerint a helyiek letettek a beígért kadétiskola megépítéséről, s inkább diákokat kiszorítva „foglalnak el” egy középiskolát. Azért is aggódnak egyébként, mert a kadétiskola ügyét az érintettek afféle hadititokként kezelik, hiszen még a lapnak sem válaszolt egy illetékes sem.

Nos, ezek szerint a szerződéssel lehullt a lepel, az iskola gőzerővel készül, mégpedig egy budapesti székhelyű céggel, amely tavaly az elmúlt öt év legszebb számait produkálva 27,7 milliárd forintos árbevételt, valamint 4,4 milliárd nyereséget produkált.

Nem véletlenül, hiszen a cég tulajdonosa a Szeivolt Holding Vagyonkezelő. Szeivolt István és felesége jelenleg Magyarország 75. leggazdagabb vállalkozó családja.

A cég számtalan kormányközeli megbízása között található például az Operaház felújítása, a tatabányai multifunkcionális csarnok, a budapesti atlétikai stadion, vagy a József Attila Színház, amelyet Mészáros Lőrinc gyerekeinek a cégével, a Fejér-B.Á.L.-lal nyert el. A Mészáros-céggel való közös indulás a tendereken egyébként lassan bevett formula, régóta együtt pályáznak és dolgoznak.

A cég egyébként tavaly a Növekedési Kötvényprogramon keresztül kapott 11 milliárd forintból vásárolta meg a budapesti Rákóczi út 70. alatti R70 Office irodaházat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!