3p

Hiába hirdettek száz százalékban támogatott pályázatokat a napelemekre, a kormányzati késlekedés és a megemelkedett kiviteli költségek százezres nagyságrendű pluszkiadást róttak a nyertes pályázókra. A kancelláriaminiszter korábban elismerte, hogy a csúszás az állam hibája, viszont az okozott kár kompenzálására most sem kaptak ígéretet a pórul járt családok.

Bár a napelempályázatok nyerteseit elkezdték kifizetni, nem született olyan kormánydöntés, amely kompenzálná az elvileg 100 százalékban támogatott pályázatok kiutalásának kormányzati késlekedése miatt megemelkedett kivitelezési költségeket – ismerte el az Mfor.hu érdeklődésére a szombati Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

A miniszter közölte, hogy „az itt felmerült párbeszédnek is köszönhetően” 6300 pályázó jutott hozzá összesen 10,8 milliárd forinthoz, az ehhez nyújtott segítséget pedig meg is köszönte. (Szívesen, máskor is! Egyébként a legfrissebb adatok szerint az RRF-6.2 kódjelen futó pályázatokra eddig 6655 alkalommal fizettek ki összesen 11 milliárd 615 millió forintot – a szerk.)

A pályázatokat elkezdték kifizetni, de a többletköltségeket egyelőre nem kompenzálja a kabinet. Fotó: Kovács Tamás / MTI
A pályázatokat elkezdték kifizetni, de a többletköltségeket egyelőre nem kompenzálja a kabinet. Fotó: Kovács Tamás / MTI

A kifizetéseket azok után kezdték folyósítani, hogy lapunk rámutatott, a nyertes pályázatok pénzeinek folyósítása annak ellenére sem kezdődött meg a tavalyi év végéig, hogy arra korábban a kancelláriaminiszter ígéretet tett.

A miniszter az ezt firtató újságírói kérdésekre a januári Kormányinfón meglehetősen nyílt önkritikával válaszolt, az ATV érdeklődésére például így felelt:

„Nem lehet vitatni azt, hogy itt a hiba az állam oldalán van.”

Arra a kérdésünkre, hogy miután a miniszter elismerte az állam közigazgatási felelősségét, miért nem vállalja az anyagi felelősséget, Gulyás Gergely egyetértett azzal, hogy

„megnehezítették azoknak a helyzetét az áremelkedések miatt, akik ezt igénybe vették”,

ám mivel konkrét határidőt nem szabtak ezekre a beruházásokra, ezért – vélte – a közigazgatási jogkörben okozott kár nem áll fenn. Arra a felvetésünkre, hogy a szerződésekben (támogatói okiratokban) a beruházásra egyes mérföldköveket rögzítettek határidővel, a miniszter úgy válaszolt, „ha van egyáltalán ilyen, akkor ez néhány tucat eset lehet csak”.

Lapunk tárta fel elsőként, hogy a 2021 végén meghirdetett napelempályázatokkal óriási gondok vannak, a 2022 tavaszán benyújtott, majd nyáron elbírált pályázatok nyerteseit nem fizették ki, viszont ezzel párhuzamosan megdrágultak az ilyen alternatív energiaforrások költségei. Így az elvileg teljes egészeben uniós forrásból finanszírozott energiatermelők a szerződéses áron már nem voltak kivitelezhetők.

Reménykedésre ad okot, hogy míg korábbi, hasonló kérdésünkre a miniszter kizárta, a családok felmerült többletköltségét az állam átvállalná, most az „ilyen döntés nem született” formával hagyta nyitva a kérdést.

Az érintett részt a szombati Kormányinfóról készült videóban 1:31:39-től tekinthetik meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!