<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A „magyar Facebookot” üzemeltető cégnek székhelyet biztosító magánszemély hiába kereste telefonon, e-mailen és tértivevényes levélben is Pál Csabát, a Hundub tulajdonosát. A Cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárást indított, amely kényszertörlésbe torkollt.

A Cégbíróság a magyar közösségi portálként indult Hundubot üzemeltető céget júliusban megszűntnek nyilvánította, szeptemberben pedig elrendelte kényszertörlését is – vette észre lapunk az Opten cégadatai között. Mint az a cégbírósági iratokból kiderül, a Hundub Kft.-nek székhelyet biztosító személy februárban arról tájékoztatta a Cégbíróságot, hogy

„visszavonja a székhely használatához való hozzájárulást”.

A székhely tulajdonosa a Cégbíróságnak megküldte azt a levelet, is, melyben közli Pál Csabával, a Hundub Kft. ügyvezető-tulajdonosával, hogy a cég „a megbízási szerződésben foglaltaknak nem tett eleget”. Leírja, telefonon érdemben nem sikerült kapcsolatot teremteni, az e-mailekre nem válaszolt, és a postai úton megküldött díjbekérőt sem egyenlítette ki.

Az iratokból kiderül, az ingatlan tulajdonosa február 1-jén tértivevényes levélben küldte meg a díjbekérőt a Hundub Kft.-nek az ügyvezető-tulajdonos lakcímére, amely „nem kereste” jelzéssel érkezett vissza. A székhelyhasználat megvonását február 14-én ugyancsak tértivevényes levélben kívánta közölni, de ezt az iratot is „nem kereste” jelzéssel hozta vissza a posta.

A Cégbíróság végül július 9-i hatállyal jegyezte be a Hundub székhelyének a törlését, és mivel enélkül nem szabályos egy cég működése, megindították a törvényességi felügyeleti eljárást, ami – mivel a vállalkozás képviselője elérhetetlen volt – kényszertörlésbe torkollt.

Se belépés, se regisztráció. Csak kényszertörlés (Fotó: Hundub)Se belépés, se regisztráció. Csak kényszertörlés (Fotó: Hundub)

Pedig a HunDubhoz nagy reményeket fűztek létrehozói, és a Fidesz-közeli média mellett a kormánypártok és a Mi Hazánk politikusai különösen lelkesedtek érte. (Az Indexnek ezen a képernyőfotóján például magának Orbán Viktornak hundubos posztja látható.) Ennek ellenére már az alapítás körül furcsaságok tűntek fel.

A kft. egyik alapítója ugyanis egy belize-i offshore cég volt,

amelynek tulajdonosairól semmilyen információ nem állt a közvélemény rendelkezésére. A közösségimédia-portál azt állította, hogy annak tulajdonosai magyarok, de – mint fogalmaztak – „nem mindenki akar közszereplő lenni”. 2021 elején az azóta a Mi Hazánk frakcióvezetőjévé avanzsált Toroczkai László beszélgetett Pál Csabával, és állítása szerint

titoktartási nyilatkozat aláírása mellett beletekinthetett az offshore cég irataiba is.

A felvételen a politikus is azt mondta, a Murmurati Limitednek magyar magánszemélyek a tulajdonosai. Ezt az információt azonban megerősíteni nem lehetett, akkor az Alfahír is csak annyit derített ki a rejtélyes offshore cégről, hogy a képviselője egy bizonyos Deák Árpád János, aki egy Szeged melletti településen egy tanyán él.

Pál Csabával, a Hundub ügyvezető-tulajdonosával Toroczkai László hosszan elbeszélgetett (Fotó: Toroczkai László / YouTube)Pál Csabával, a Hundub ügyvezető-tulajdonosával Toroczkai László hosszan elbeszélgetett (Fotó: Toroczkai László / YouTube)

Az offshore botrány miatt 2021 februárjában a Murmurati Limited kilépett a Hundubból, a belize-i cég egyetlen forintért adta el egymillió forint névértékű üzletrészét Pál Csabának, aki így a portál egyedüli tulajdonosa maradt. (A harmadik tulajdonostárstól, Kollár Szabolcstól 2021 januárjában vásárolta meg üzletrészét Pál Csaba.) Az igazán nagy gondok ezt követően kezdődtek. A Telex 2021 februárban tárta fel, hogy a rendszeren lévő rés miatt láthatóak a felhasználók által privátban küldött képek, amelyek között gyermekpornográf fotókra bukkantak. Ekkor a portál üzemeltetője feljelentést tett. A hvg.hu pedig tavaly májusban azt vette észre, a Hundub elérhetetlen, bár később újraindult. Pál Csaba közlése szerint túlterheléses támadás érte a platformot. A „magyar Facebookként” is emlegetett közösségimédia-portál 2021 augusztusában állt le végleg és lapunk is ekkor derítette ki, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal

végrehajtási eljárást indított a Hundub Kft. ellen, egyúttal felkerült az áfabevallást be nem nyújtó adózók közé.

A cég egyébként életjelet olyannyira nem adott magáról, hogy a 2021-es évre vonatkozó éves beszámolóját sem adta le. A 2020-ban alakult Hundub Kft.-nek az alakulás évében bevétele nem volt, 2,2 millió forint anyagjellegű ráfordítást és 500 ezer forint értékcsökkenési leírást, valamint egyetlen alkalmazottra 4 hónap alatt 1 millió forint személyi jellegű ráfordítást számolt el.

A Hundub Facebook-oldala ugyan még elérhető, de azon is 2021. januári a legfrissebb bejegyzés.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.