6p

Figyelemreméltó, hogy az orosz-ukrán háború ellenére egy nyugati orvosi szaklap közli az orosz Egészségügyi Minisztérium kutatását a Szputnyik hatásosságáról az AIDS-es betegek körében. Ezek szerint az orvosi vívmányok lehetnek/maradhatnak politikamentesek(?).

Az Oroszország Egészségügyi Minisztériuma és a Moszkvai Egészségügyi Minisztérium közös tanulmánya szerint a Szputnyik V hatékonynak bizonyult az úgynevezett antiretrovirális terápiában (ART) részesülő HIV-fertőzötteknél az eredeti és a delta SARS-CoV-2 variánsok esetében.

A Szputnyik V az ilyen betegeket a delta variáns ellen 66,35 százalékos hatékonysággal védte, míg a kórházba kerülés ellen 75,5 százalékos, a közepesen súlyos és súlyos fertőzés ellen 93,05 százalékos védelmet nyújtott.

Lehet, hogy más vakcinák is megfelelően védik az AIDS-betegeket, de a Szputnyiknál tanulmány is igazolja. Fotó: Depositphotos
Lehet, hogy más vakcinák is megfelelően védik az AIDS-betegeket, de a Szputnyiknál tanulmány is igazolja. Fotó: Depositphotos

Az eredeti variáns elleni hatékonyság ennél is jobb volt – írta március 23-i számában a thelancet.com orvosi szaklap, tehát akkor, amikor közel egy hónapja tartott már a háború.

Sajnos az omikronra még nem végeztek kutatásokat, hiszen a vizsgálat tavaly nyáron zajlott. Köztudott, hogy a HIV-betegség számos fertőző betegség lefolyását súlyosbítja, beleértve a Covid-19-et is, ezért az AIDS-ben szenvedőknek is erősen javasolt a koronavírus elleni oltás, csak hogy eddig kevés adat állt rendelkezésre, hogy mennyire hatékonyak a vakcinák. A jelenlegi vizsgálatok eredményei alapján azonban egyértelmű, hogy minden HIV-betegnek javasolt az új koronavírus-fertőzés elleni védőoltás.

Orosz HIV+ betegeket vizsgáltak

Az Orosz Föderációban 2019 végéig 681 118 főt regisztráltak a területi AIDS-központokban, ebből 24 423 fő moszkvai oltott és be nem oltott HIV-fertőzöttet vizsgáltak 2021 tavasza és nyara között. A kapott adatok azt mutatják, hogy a Szputnyik V hatékonysága az antiretrovirális terápiában részesülő HIV-eseknél az eredeti vírusnál 76,33 százalék, a 350 T-sejttel rendelkező HIV-fertőzötteknél a vakcina hatékonysága 79,42 százalék, sőt, az esetek 90,12 százalékában elkerülték a kórházi kezelést is, és 97,06 százalékban védettek a közepes vagy súlyos betegség kialakulásától. A delta variáns esetében ebben a csoportban a hatékonyság 65,35 százalékos volt, 75,77 százalékban elkerülte a kórházi kezelést, és a betegeket 93,05 százalékban védte meg a közepes vagy súlyos betegség kialakulásától. 

Az Oroszországban bejegyzett, széles körben elérhető Szputnyik V hatékonysága a 2020 végére keringő törzsekkel szemben a 3. fázisú klinikai vizsgálatok eredményei szerint 91,6 százalék, a delta változatnál pedig közel 80 százalékos volt. Ez egyébként nem meglepő, tekintve, hogy a delta elleni vírussemlegesítő aktivitása 2,6-szor alacsonyabb.

Mivel a HIV+ fertőzötteknél a Szputynik V vakcina hatékonysága nem volt ismert sem az eredeti vírusra, sem a delta variánsra, a kutatásban összehasonlították a SARS-CoV-2 fertőzés kockázatát a Szputnyik V-vel oltott, valamint a nem vakcinázott HIV+ egyénekben a betegség különböző stádiumaiban.

A 24 423 beteg adatait a Moszkvai Városi AIDS Megelőzési és Ellenőrzési Központból kapták a kutatók. Az itt kezelés alatt álló HIV+-betegek oltási kampánya 2021 januárjában indult. Az immunizálási kampány első hat hónapjában, tehát június végéig az átlagos oltási arány kb. 300 fő havonta, a második időszakban, július-augusztusban az oltások száma azonban jelentősen megnőtt, mintegy havi 2000 főre.

A 24 423 HIV+ betegből 10,4 százalék teljes mértékben immunizálódott a két dózisú vakcinával. A HIV+ betegek egyébként meglehetősen heterogén betegcsoportot képviselnek, ezért a védőoltás hatékonyságának megítéléséhez mindenképpen fontos figyelembe venni immunrendszerük állapotát. Ezért megnézték a betegek úgynevezett CD4+ T-sejtszámait (a T lymphocytákon belül elkülöníthető CD4+ T sejtek száma diagnosztikus értékű lehet vírusfertőzésekben, elsősorban HIV fertőzésben - a szerk.), s ez a vizsgálat már csak 17 885 betegre vonatkozott. (A beoltott betegeknél általában magasabb volt a CD4+ T-sejtek szintje).

Az elemzés azt mutatja, hogy

  • a 350/µl CD4+ T-sejtszámú betegeknél a kétdózisú Szputnyik V oltás 3,29-szeres csökkentést eredményezett a Covid-19 fertőzések számában a be nem oltottakhoz képest
  • a károsodott immunfunkciójú betegek alcsoportjában a védőoltás 2,53-szorosára csökkentette a COVID-19 kockázatát
  • mindkét alcsoport esetében statisztikailag szignifikáns volt a COVID-19-fertőzés kockázatának csökkenése. 

Érdekes, hogy mind a moszkvai lakosok teljes lakossága, mind a moszkvai AIDS-központban nyilvántartott és terápiával kezelt HIV-fertőzöttek 11 százalékánál diagnosztizáltak Covid-19-et a járvány kitörése óta 2021 július elejéig. 

A kutatás szerint a vizsgálatba bevont ART-n átesett HIV+-betegeknél a Szputnyik V hatékonysága 76,33 százalék, de a vakcina hatékonysága az egyén immunstátuszától függ:

  • a 350 sejt/µl-nál magasabb CD4+ T-sejtszámú betegek csoportjában a hatékonyság erőteljesebb, átlagosan 79,42 százalékos volt,
  • míg a 350 sejt/µl-nál kisebb CD4+ T-sejtszámú csoportban átlagosan 73,15 százalék.

Ezek az adatok azt jelzik, hogy a Szputnyik V hatékonyabb olyan HIV-betegeknél, akiknél a CD4+ T sejtszám magasabb, mint 350 sejt/µl. De mivel az "aggodalomra okot adó vírusváltozatok" - ahogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nevezi -,  terjedésével (lásd omikron), az oltások védőhatásának időtartama csökken, szükség lesz az emlékeztető oltásra is. (A delta megjelenése után a legtöbb fejlett ország újraoltási programokat vezetett be).

Ám a HIV+ esetében még a kezdeti kétadagos oltással sem világos, hogy meddig érvényes a védettség, és egyáltalán nem zárható ki, hogy a HIV-fertőzötteknél az elért védett időszak rövidebb. 

Tehát annak ellenére, hogy a delta-variáns elleni epidemiológiai hatékonyság csökkent, különösen az antiretrovirális terápián átesett immunhiányos AIDS-eseknél, a Szputnyik V vakcina a közepesen súlyos vagy súlyos betegségekkel szemben továbbra is elegendő a HIV-fertőzötteknek.

Az elemzők hozzáteszik: hasonló elemzést kell hamarosan elvégezni az azóta megjelent omikron változat esetében is. Kérdés, hogy az orosz-ukrán háború mennyire szól bele a békeidőkben végzett orvosi vizsgálatokba, vagy a tudományos területekre is hatással lesz az Oroszország által kezdeményezett invázió.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!