4p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy friss előrejelzés szerint az időskori eltartottsági ráta jelentős emelkedésére lehet számítani Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy jelenleg 100 dolgozóra - aktív korúra - 32 időskorú jut, ez a szám 2050-ben 47-re emelkedhet. 

Eléggé elcsépeltté vált ma már a "ketyegő nyugdíjbomba" kifejezés, ugyanakkor valóban kedvezőtlenek a kilátások, ezt most egy friss elemzés is alátámasztja. 

A legújabb Statisztikai Szemlében jelent meg "A magyarországi régiók népességének előreszámítása 2050-ig" című tanulmány, amelyben Obádovics Csilla, a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karának egyetemi tanára és Tóth G. Csaba, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézete, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos munkatársa komplikált számításokkal többféle forgatókönyvet vázolnak fel a következő évtizedekre. Az alapforgatókönyben azt valószínűsítik, hogy 2050-re a jelenlegi 9,7 millióról 8,5 millió főre csökken Magyarország népessége, közben pedig az elöregedés egyre komolyabb problémát jelent.

Az úgynevezett időskori eltartottsági ráta - amely azt mutatja meg, hogy hány dolgozóra hány 65 évnél idősebb ember jut - országosan az alapforgatókönyv szerint a 2022-es 32 százalékról 2050-re 47 százalékra emelkedik, azaz míg 2022-ben 3,1 aktív korú (15–64 éves) lakosra jut egy idős eltartott, addig 2050-ben már 2,1 - áll az elemzésben, amely hozzáteszi, hogy bár ez a mutató nem veszi figyelembe, hogy a születéskor várható élettartam emelkedésével párhuzamosan emelkedhet a tényleges nyugdíjba vonulás átlagos életkora is – ahogy ez történt az elmúlt évtizedekben –, mindemellett összehasonlítható módon ​megmutatja a​ főbb trendek​et, kihívások​at. 

A tanulmány szerint az eltartottsági ráta emelkedése mellett jelentős változások várhatóak az országon belül. Miközben 2022-ben a különböző magyarországi régiókban 27–36 százalék között alakult a ráta, 2050-re több forgatókönyv esetén közel 20 százalékpontnyi különbség rajzolódik ki a leginkább és a legkevésbé idősödő régiók között.

Kedvezőtlen jövőt vetít előre egy friss elemzés. Forrás: Piaxabay
Kedvezőtlen jövőt vetít előre egy friss elemzés. Forrás: Piaxabay

Az alapforgatókönyv szerint a mutató Közép-Magyarországon – mind Budapesten, mind Pest régióban – több mint egy évtizedes stagnálás után 40 százalék fölé emelkedik majd, míg a Dél-Alföldön 55, a Dél-Dunántúlon 60 százalékra emelkedhet a száz aktív korúra jutó időskorúak száma. A többi régióban 47-50 százalék között alakul az idősek és az aktív korúak aránya. 

Az elemzésből kiderül az is, hogy korábbi tanulmányok figyelmeztettek az elöregedés veszélyeire, ezen belül arra, hogy a természetes reprodukció alatti termékenységi ráta, a fiatalok számának és arányának csökkenése súlyos következményekkel járhat. Kialakul az idősebbek „társadalma”: a tovább élő, feltehetően egészségesebb idős emberekre lényeges szerep várhat a következő időszakban a régiók fejlődésének fenntartásában. A 2010-ben elhunyt Hablicsek László, a matematikai demográfia és a népesség-előreszámítás kutatója egy 2009-ben megjelent tanulmányában azt írta:

„A különböző előreszámítási modellek szerint a gyermekvállalás, az élettartam és a nemzetközi vándorlás terén egyaránt jelentősen pozitív változás szükséges Magyarországon ahhoz, hogy a létszámcsökkenés megálljon és az öregedési folyamat lelassuljon.”

A most megjelent szerzők szerint bár ezek a kijelentések 15-20 évvel ezelőtt megjelent kutatásokban szerepeltek, ma éppúgy érvényesek, mint akkor.  

Mire elég a 32 százalék? 

Ahogy a prognózisból kiderül, jelenleg 32 százalék körül van a magyar időskori eltartottsági ráta, ez az Európai Unión belül a középmezőnybe tartozik Dániával, Észtországgal, Litvániával és Hollandiával együtt az Eurostat tavasszal publikált adatai szerint.

A legmagasabb eredményt Olaszország, Portugália és Finnország mondhatja magáénak, mindhárom államban 37 százalék felett volt a mutató. A legalacsonyabb, 21-24,5 százalékos időskori függőségi rátát pedig Ciprus, Írország és Luxemburg mondhatja magáénak 

Megjegyzés: A cikkben szereplő prognózis a Statisztikai Szemle c. folyóirat 101. évfolyam 9. számában megjelent, Obádovics Csilla–Tóth G. Csaba által írt, A magyarországi régiók népességének előreszámítása 2050-ig című tanulmányból származik. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!