<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Van olyan foglalkozás Magyarországon, amelyben az átlagbér megközelíti a bruttó 2 millió forintot havonta.

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal a teljes munkaidőben alkalmazásban állók tavalyi bruttó átlagkeresetének listáját a foglalkozások szerint. 19 szakmában haladja meg a bruttó 1 millió forintot a havi átlagbér a megelőző évben.

Íme a TOPLISTA:

1. Légiforgalmi irányítók 1 millió 976 ezer forintos keresettel

2. Szakorvosok 1,7 millió forinttal. Az ő esetükben óriási az emelkedés a 2020-as évhez képest, hiszen akkor még csak átlagosan havi 960 ezer forintot vihettek haza.

3. Törvényhozók, miniszterek, államtitkárok csoportja nem sokkal kevesebb, mint 1,6 milliós bruttóval.

4. A sportolók 1,5 milliónál nagyobb átlagfizetéssel rendelkeztek a megelőző évben.

A légi irányítók keresnek a legtöbbet a KSH adatai szerint. Fotó: youtube
A légi irányítók keresnek a legtöbbet a KSH adatai szerint. Fotó: youtube

Az említetteken kívül 1 millió feletti bruttó átlagfizetést kapnak például a pénzügyi-, egészségügyi-, informatikai vállalati vezetők, a bírók, az ügyészek, vagy éppen a brókerek.

800 ezer és 1 millió forint között jellemzően azok a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők kerestek, akik hiányszakmákban dolgoznak. Ilyenek például az IT-szakemberek, az általános orvosok, PR-os vezetők, vagy többen a pénzügyi szektorban.

A tavalyi bruttó átlagkereset egyénként 439 ezer forint volt Magyarországon.

A legrosszabbul keresők listája

A 10 legrosszabbul kereső foglalkozás-csoportokba havi bruttó 207 ezer forintos átlagfizetés alatt lehetett bekerülni. Itt elsősorban alacsonyabb hozzáadott értékű munkák szerepelnek, amelyek különösebb iskolai végzettséget sem igényelnek.

Legutolsó helyen a nád- és fűzfeldolgozó, seprű-, kefegyártók álltak tavaly havi bruttó 128 ezer forintos átlagfizetéssel. Tőlük előrébb helyezkedtek el az egyéb, máshova nem sorolható egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozásúak 145 ezer forinttal, majd az egyszerű erdészeti, vadászati és halászati foglalkozásúak 155 ezer forinttal.

A legrosszabbul kereső 10 szakmacsoportba mellettük befértek még például a kubikusok, a textilművesek, a hímzők, az erdészeti foglalkozásúak, a takarítók, az egyszerű mezőgazdasági foglalkozásúak és a konyhai kisegítők.