2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Soha nem haltak meg egy nap alatt kétszáznál többen, most sajnos ez is megtörtént.

Megjött az operatív törzs legfrissebb jelentése a járványügyi adatokról.

Ezek alapján egyáltalán nem lehet beszélni a járványhelyzet enyhüléséről: soha annyi - 207 beteg - nem halt meg egy nap alatt, mint az elmúlt 24 órában, és soha annyian nem szorultak a koronavírus miatt kórházi ápolásra (10 386) valamint lélegeztetőgépre (1170) mint jelenleg. Ezek alapján nehezen lehet elképzelni, hogy a kormány a héten a március 22-ig tartó korlátozó intézkedések enyhítéséről döntött volna. Részleteket erről a mai Kormányinfón fogunk megtudni.

A törzs jelentése szerint 6502 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 539 080 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A mintavételeket figyelembe véve a pozitivitási arány, vagyis hogy a tesztekből mennyi ad ki pozitív eredményt, az elmúlt napokban rendre 25 százalék körül mozgott.

Elhunyt 207 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 628 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 360 895 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 160 557 főre emelkedett. Mint említettük, 10 386 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1170-en vannak lélegeztetőgépen.

Mindezek alapján az operatív törzsnél úgy értékelik napok óta a helyzetet, hogy a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma. Azt kérik a lakosságtól, hogy tartsák be az óvintézkedéseket.

Eközben zajlik az oltási program végrehajtása, már 1 441 706 fő a beoltottak száma, ebből 421 915 fő már a második oltását is megkapta. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. A következő napokra ehhez a háziorvosoknak átlagosan 10 fő oltására elég AstraZeneca vakcina jut, további 44 fő idős embert tudnak kórházi oltópontra szervezni, ahol Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak.

Sajtóhírek szerint egyébként a kormány azt a döntést hozta tegnapi ülésén, hogy nem szigorítanak az intézkedéseken, de nem nem is könnyítenek. Megvárják, hogy egyértelmű legyen, a járvány túljutott a platón.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!