3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A mai tájékoztatón szó esett a következő heti oltási ütemezésről, és a szennyvizekben tapasztalható negítív trendről, miszerint sok helyen ugrásszerűen megnőtt az ott mért vírus örökítő anyaga.

 

György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője kijelentette:

„Az oltások ütemesen folynak, az Európai Uniós átlagnál kétszer gyorsabban haladunk.”

Jelenleg 1 397 342 fő a beoltottak száma, ezzel a magyar lakosság 14 százaléka beoltott, közülük 406 746 fő a második oltást is megkapta. Az oltási sebességet és az oltási program menetét csak a rendelkezésre álló vakcinák korlátozzák, hiszen az ígértnél is kevesebb érkezik. Az AstraZeneca például harmadára csökkenti a szállítmányokat a következő hetekben.

György István államtitkár a következő hét oltási tervét ismertette. Fotó: koronavirus.gov.hu
György István államtitkár a következő hét oltási tervét ismertette. Fotó: koronavirus.gov.hu

 

A regisztráltak száma megközelíti a 3,3 milliót, s elmondható, hogy a regisztrált idős emberek felét már beoltották.

A következő napok oltási tervével kapcsolatban elmondta, hogy továbbra is a regisztrált idősekre koncentrálnak. Tegnap a 120 ezer Pfizer-vakcinából 98 ezret az első körös regisztrált időseknek továbbítottak, míg 22 ezer adagot második körös oltásokra használnak. A 155 ezer adag Szputnyikból 130 ezret szintén kórházi oltópontokra szállítanak. 20 ezer adagot pedig a védekezésben résztvevő katonák, rendvédelmi dolgozók kapják meg. A múlt héten érkezett 48 ezer adag AstraZenecát háziorvosoknak és oltópontokra szállítják, ez utóbbi helyeken egészségügyi dolgozók és rendvédelmi dolgozók is kapnak belőle. A következő napokban több, mint 70 ezer második körös oltást is be tudnak adni. Sajnos a pedagógusokról nem esett szó a tájékoztatón. 

„Nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából” – jelentette ki György István az oltási ütemtervet kritizáló hangokra reagálva.

Gál Kristóf rendőrségi szóvivő arról számolt be, hogy az elmúlt napon a maszkviselés elmulasztása miatt a rendőrség 554 fővel szemben intézkedett, míg  közterületeken 524, zárt helyen 14, tömegközeledésen 14 fővel szemben kellett eljárni. Kijárási tilalom megszegése miatt 323 emberrel szemben jártak el, a korridokon pedig 50 esetben. Tegnap 7161 hatósági házi karantén rendeltek el.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a járványügyi védekezés legkritikusabb napjait éljük.

„Csúcsokat döntögetünk napról-napra” - jelentette ki.

A napi adatokat ismertetve elsorolta, hogy 3456 új fertőzött és 195 elhunyt a szomorú statisztika. Egész Európában új lendületet vett a járvány a brit mutánsnak köszönhetően, most már minden nap fiatal áldozatokat is magával ragad a járvány. A mutáns fertőzőképesebb és súlyosabb megbetegedést is okoz. A jelenleg aktív fertőzöttek közül 6,3 százalék szorul kórházi kezelésre és 10 284 főt ápolnak kórházban, 11 százalékuk lélegeztetésre is szorul.

A környezetegészségügyi adatok sem pozitívak, Magyarország szennyvizeikben jelentős emelkedést mutat a vírus örökítőanyaga. Ahol stagnálás van, az is magas szinten áll, csökkenést pedig sehol nem mértek. A számok itt is meghaladják az őszi rekordokat. A legnagyobb növekedést Budapesten, Miskolcon, Szombathelyen és Zalaegerszegen mértek.

Az újonnan fertőzöttek átlag életkora 45 év, 55 százalékuk nő. A fővárosban a legmagasabb a fertőzöttek aránya, az összes fertőzések 20 százalékát itt azonosították. Legkevésbé még mindig Zala megye érintett. Viszont Pest megyében nőtt a lejobban egy hét alatt a fertőzések száma, 80 százalékkal több az új fertőzött.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!