2019. október 21. 13:17
mfor.hu

Egy friss felmérés szerint átlagosan ugyanis 2,4 millió forint a magyarok elkölthető pénze, az országon belül azonban tovább mélyült a szakadék.

2019-ben átlagosan 7416 euró (2,4 millió forint a jelenlegi árfolyam mellett) állt a magyarok rendelkezésére a költekezésre és a megtakarításra - derül ki a GfK idei vásárlóerő felméréséből. A magyar vásárlóerő 2018-hoz képest 11 százalékkal emelkedett átlagosan, ami szoros összefüggésben áll a bruttó átlagkereset változatlanul lendületes emelkedésével. Ennek eredményeként az európai átlaghoz is sikerült némileg közelebb kerülni, annak ugyanis már 50,3 százalékával egyenértékű a hazai vásárlóerő.

Országon belül azonban továbbra is jelentős különbségek figyelhetők meg, sőt a szakadás még enyhén tovább is mélyült. Az élen Budapest, valamint a környező és a nyugati határszélen fekvő megyék állnak. A fővárosi lakosok átlagos vásárlóereje idén 9230 euró, vagyis kicsivel több mint 3 millió forint, ami az országos átlagnál 24,5 százalékkal több rendelkezésre álló összeget jelent, sőt az európai átlagnak is a 62,6 százalékát teszi ki. Budapest mögött

  • 8152 euróval Fejér megye szerepel,
  • mögött 8131-gyel Komárom-Esztergom,
  • az országos átlagnál nagyobb vásárlóereje van a Pest megyeieknek (7881 euró) és a Veszprém megyeieknek (7605 euró) is.

A megyék rangsorában az utolsó helyet idén is Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szerezte meg: az itt élők vásárlóereje mindössze az országos átlag 78 százaléka, 5816 euró (kicsivel több mint 1,9 millió forint). A megye lassú leszakadását jelzi, hogy itt - az országos átlagnál jóval alacsonyabb bérek miatt - a vásárlóerő az átlagnál kisebb mértékben, mindössze 10 százalékkal növekedett tavalyhoz képest.

Forrás: GfK Forrás: GfK

A friss felmérés adatai némiképp alátámasztják Románia előretörését is. Ugyan országos átlagban a román vásárlóerő elmarad a magyartól, ha területi, megyei lebontást vizsgálunk, érdekes dolgokra derülhet fény.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével a határon túl Szatmár megye határos, ahol a helyiek jobban élnek, mint idehaza a szabolcsiak. A határ túloldalán a vásárlóerő az országos átlag 88-96 százalékának felel meg, szemben a magyar 78 százalékkal. Ráadásul ez egyben arra is következtetni enged, hogy a határ túloldalán az ottani viszonyokhoz képest jobban élnek, mint a határ innenső oldalán magyar viszonylatban.

Bukarest is sokkal közelebb van Európához, mint Budapest

Noha igazán hízelgő, hogy a budapestiek az európai vásárlóerő 62,6 százalékát költhetik el és tavalyhoz képest sikerült közelebb férkőzni Európához, a sokszor lenézett román főváros mégis Budapest előtt jár ebből a szempontból. Idén a vásárlóerő itt 13 százalékkal magasabb, 10 452 euró, vagyis forintosítva 1 millió forinttal több pénzt tudnak a bukarestiek elkölteni, mint a budapestiek. Így a román fővárosban élők vásárlóereje az európai átlag 70,9 százalékának felel meg, a román átlagnál pedig 77 százalékkal élnek jobban.

Azt ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy Bukarest vásárlóereje sokkal nagyobb mértékben kiemelkedik román viszonylatban, mint Budapesté hazai viszonylatban. Az első két helyen álló területi egység között Magyarországon mindössze 13 százalékpont a különbség, Romániában viszont 49 százalékpont.

Forrás: GfK Forrás: GfK

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.