5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár a márciusi inflációs jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) még 4-6 százalék közé tette a lehetséges idei gazdasági növekedés mértékét, az azóta beérkezett adatok alapján optimistább, ezért úgy ítéli meg, hogy a GDP közel 6 százalékkal bővülhet. Ugyanakkor a jegybank szerint az infláció emelkedésével kapcsolatos kockázatok erősödtek, ami miatt készen áll a monetáris szigorításra - olvasható a közleményben. Ez megerősíti Virág Barnabás MNB-alelnök múlt hétfői szavait, melyek szerint a következő, június végi ülésén a Monetáris Tanács már kamatot emelhet. 

Mint beszámoltunk, a Monetáris Tanács mai ülésén nem változtatta meg a főbb monetáris kondíciókat: az alapkamatot 0,60 százalékon, az egynapos betéti kamatot -0,05 százalékon, míg az egynapos és az egyhetes fedezett hiteleszközök kamatát 1,85 százalékon tartotta.

A kamatdöntés után közzétett közleményében a tanács megerősítette, hogy az egyhetes betéti eszköz kamatát (ez jelenleg 0,15 százalékkal magasabb az alapkamatnál, 0,75 százalék) az MNB továbbra is a heti tenderek keretében határozza meg, amellyel a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés felerősödésére reagál. (A következő ilyen tenderre két nap múlva, csütörtökön kerül sor.) Ameddig az inflációs kockázatok indokolják, addig a jegybank az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz kamata között különbséget tart fenn - szól a tanács közleménye. 

Márpedig a Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs kilátásokat övező felfelé mutató kockázatok általánosan erősödtek. A nyersanyagárak és a nemzetközi szállítmányozás költségeinek tartós emelkedése magasabb külső inflációs környezetet eredményez. A hazai gazdaság gyors újraindulásával átmenetileg ismét fellépő keresleti-kínálati súrlódások, az egyes ágazatokban várhatóan újból szűkössé váló munkapiaci kapacitások az élénk bérdinamikával párosulva az inflációs kockázatok növekedését okozzák.

Kamatvihar előtti csend. Fotó: MTI
Kamatvihar előtti csend. Fotó: MTI

Ennek megfelelően az infláció a következő hónapokban is változékonyan alakul a jegybankárok szerint. Akik úgy vélik, az üzemanyagárak és a jövedéki adó áprilisi növeléséből fakadó hatások, továbbá a gazdaság újraindításával megjelenő keresleti-kínálati súrlódások miatt inflációs kiugrások jelentkeznek.

Az inflációs kilátások, valamint a gazdasági kilábalás folyamatának értékelésében a júniusi inflációs jelentés előrejelzés lesz kiemelt fontosságú - hangsúlyozza közleményében a Monetáris Tanács. Egyszersmind megerősítve Virág Barnabás MNB-alelnök múlt hétfőn elhangzott kijelentését, miszerint az árstabilitás biztosítása és az inflációs kockázatok csökkentése érdekében proaktív módon készen áll a monetáris kondíciók szükséges mértékű szigorítására. Arra a közlemény nem tér ki, hogy a szigorítás mire vonatkozhat, így Virág kijelentésére lehet támaszkodni, aki az alapkamat emelését helyezte kilátásba - erre több mint kilenc év után először kerülne sor.

Amennyiben június 22-én csak az alapkamatot emelik meg 15 bázisponttal az egyhetes betéti tender kamatszintjére, jelzésértékű lépésről lenne szó, melyre gyengüléssel reagálhat majd a forint - reagált az Equilor Befektetési Zrt. a tanács közleményére. Viszont amennyiben addig az egyhetes betéti tenderek valamelyikén megemelik a meghirdetett kamatszintet 15 bázisponttal, és ezt követően történik az alapkamat emelése, tényleges hatásaiban is jóval erősebb lépésről lenne szó, mely akár tovább erősítheti a forintot a későbbiekben. (Amely már most is a korábbi hetekhez képest magasabb szinten, az euróval szemben például 348 forint körül cserél gazdát a bankközi devizapiacon - a szerk.). 

Mintegy alátámasztva, mire készül, a tanács közleménye emlékeztet arra, hogy bár az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az áprilisi kamatdöntő ülésen nem változtatott a laza monetáris kondícióin, mint ahogy az utóbbi egy hónapban a közép- és kelet-európai régióban sem a cseh, a lengyel és a román központi bank, az inflációs kilátások emelkedése miatt egyre több jegybank jelezte, hogy szükség esetén készen állnak a monetáris kondíciók szigorítására. (A várható lépésekkel ebben a cikkünkben foglalkoztunk.)

A Monetáris Tanács közleménye a gazdasági növekedéssel kapcsolatban már pozitívabb képet festett. Megállapította ugyanis, hogy az európai átlagnál korábbi nyitás eredményeként a gazdaság újraindítása a második negyedévben jelentősen felgyorsul, ami támogatja a magyar GDP gyors helyreállását. A valós idejű adatok a második negyedévre kétszámjegyű gazdasági növekedést jeleznek. Az MNB márciusi inflációs jelentésében a GDP 4 és 6 százalék közötti emelkedését vetítette előre 2021-re. A beérkezett adatok alapján azonban a jegybank megítélése szerint az idei GDP növekedés várhatóan a márciusi előrejelzési sáv felső részében, 6 százalék közelében alakul. Az újranyitást követően a gazdaság teljesítménye legkésőbb a negyedik negyedévben eléri a koronavírus-járvány előtti szintjét.

Ami az állampapír-vásárlási programot illeti, azt a Monetáris Tanács változatlanul kulcsfontosságúnak tartja. Mint emlékeztetett: a globális reflációs aggodalmak erősödése ismét növelheti az állampapírpiaci folyamatok bizonytalanságát, ezért az MNB a programot továbbra is tartós piaci jelenlét mellett, a heti vásárlások mennyiségét és szerkezetét rugalmasan alakítva, a szükséges mértékben és a szükséges ideig fogja használni.

Kitért a Monetáris Tanács közleménye az NHP Hajrára és a Növekedési Kötvényprogramra. Ezek a megítélése szerint a gazdaság helyreállítási folyamatában már eddig is kiemelt szerephez jutottak, s e programok optimális nagyságát és szerkezetét a Monetáris Tanács folyamatosan értékeli. A programok keretei között kibocsátott többlet pénzmennyiséget az MNB továbbra is a preferenciális betéti eszköz segítségével, teljes mértékben semlegesíti.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!