2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Országgyűlés hétfői ülésén Orbán Viktor miniszterelnököt kérdezhették az ellenzéki képviselők. A fő téma adott volt: a koronavírus-járvány hazai terjedése és a kormány gazdasági akcióterve. 

Keresztes László LMP-s képviselő azt szerette volna megtudni a miniszterelnöktől, hogy számíthatnak-e a munkájukat elveszítők arra, hogy a kormány meghosszabbítja az álláskeresési járadékot és megnöveli annak összegét. 

A miniszterelnök válaszában rögzítette: aki elveszíti az állását, az 3 hónapig munkanélküli segélyt kap. 

"Aki elveszítette a munkáját és "kiment alóla a munkanélküli segély", annak munkát fogunk biztosítani vagy a versenyszférában vagy az állami szektorban" - vázolta a szavai alapján egyetlen lehetséges jövőt Orbán Viktor. 

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Az LMP-s képviselő válaszában egyrészt kifejezte bizodalmát ebben, ugyanakkor felvetette: mi történik akkor, ha nem így lesz? Ekkor derült ki, hogy a kormány egyetlen tervet készített a munkaerőpiacra vonatkozóan. Orbán Viktor azt reagálta erre ugyanis, hogy

"nincsen B-forgatókönyvünk munkahelyteremtésre. A-forgatókönyvünk van, azt fogjuk megvalósítani". 

A kormányfő szavai alapján tehát a munkaerőpiacot érintő intézkedések kőbe vésettek: marad a 3 hónapos - rekordalacsony - jogosultsági idő a munkanélküli ellátás tekintetében. Ha pedig a munkahely-teremtésre irányuló tervek nem megfelelően alakulnak, akkor a kormány ismét felpörgeti a közfoglalkoztatási programokat. Mint azt egy korábbi írásunkban mi is kifejtettük, ez az egyetlen olyan forgatókönyv, ami illeszkedik a kormány ideológiájába. Ráadásul a közfoglalkoztatási programok a 2008-as válság után már bizonyítottak. Hatékonyan felszívták a munkanélkülieket a piacról, ezzel gyorsan és látványosan javították a statisztikákat. Igaz, az érme másik oldala beragadó közmunkásokról, és rendkívül alacsony jövedelemről árulkodik. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!