<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Országgyűlés hétfői ülésén Orbán Viktor miniszterelnököt kérdezhették az ellenzéki képviselők. A fő téma adott volt: a koronavírus-járvány hazai terjedése és a kormány gazdasági akcióterve. 

Keresztes László LMP-s képviselő azt szerette volna megtudni a miniszterelnöktől, hogy számíthatnak-e a munkájukat elveszítők arra, hogy a kormány meghosszabbítja az álláskeresési járadékot és megnöveli annak összegét. 

A miniszterelnök válaszában rögzítette: aki elveszíti az állását, az 3 hónapig munkanélküli segélyt kap. 

"Aki elveszítette a munkáját és "kiment alóla a munkanélküli segély", annak munkát fogunk biztosítani vagy a versenyszférában vagy az állami szektorban" - vázolta a szavai alapján egyetlen lehetséges jövőt Orbán Viktor. 

Fotó: MTIFotó: MTI

Az LMP-s képviselő válaszában egyrészt kifejezte bizodalmát ebben, ugyanakkor felvetette: mi történik akkor, ha nem így lesz? Ekkor derült ki, hogy a kormány egyetlen tervet készített a munkaerőpiacra vonatkozóan. Orbán Viktor azt reagálta erre ugyanis, hogy

"nincsen B-forgatókönyvünk munkahelyteremtésre. A-forgatókönyvünk van, azt fogjuk megvalósítani". 

A kormányfő szavai alapján tehát a munkaerőpiacot érintő intézkedések kőbe vésettek: marad a 3 hónapos - rekordalacsony - jogosultsági idő a munkanélküli ellátás tekintetében. Ha pedig a munkahely-teremtésre irányuló tervek nem megfelelően alakulnak, akkor a kormány ismét felpörgeti a közfoglalkoztatási programokat. Mint azt egy korábbi írásunkban mi is kifejtettük, ez az egyetlen olyan forgatókönyv, ami illeszkedik a kormány ideológiájába. Ráadásul a közfoglalkoztatási programok a 2008-as válság után már bizonyítottak. Hatékonyan felszívták a munkanélkülieket a piacról, ezzel gyorsan és látványosan javították a statisztikákat. Igaz, az érme másik oldala beragadó közmunkásokról, és rendkívül alacsony jövedelemről árulkodik. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.