2020. április 27. 14:02

Az Országgyűlés hétfői ülésén Orbán Viktor miniszterelnököt kérdezhették az ellenzéki képviselők. A fő téma adott volt: a koronavírus-járvány hazai terjedése és a kormány gazdasági akcióterve. 

Keresztes László LMP-s képviselő azt szerette volna megtudni a miniszterelnöktől, hogy számíthatnak-e a munkájukat elveszítők arra, hogy a kormány meghosszabbítja az álláskeresési járadékot és megnöveli annak összegét. 

A miniszterelnök válaszában rögzítette: aki elveszíti az állását, az 3 hónapig munkanélküli segélyt kap. 

"Aki elveszítette a munkáját és "kiment alóla a munkanélküli segély", annak munkát fogunk biztosítani vagy a versenyszférában vagy az állami szektorban" - vázolta a szavai alapján egyetlen lehetséges jövőt Orbán Viktor. 

Fotó: MTI Fotó: MTI

Az LMP-s képviselő válaszában egyrészt kifejezte bizodalmát ebben, ugyanakkor felvetette: mi történik akkor, ha nem így lesz? Ekkor derült ki, hogy a kormány egyetlen tervet készített a munkaerőpiacra vonatkozóan. Orbán Viktor azt reagálta erre ugyanis, hogy

"nincsen B-forgatókönyvünk munkahelyteremtésre. A-forgatókönyvünk van, azt fogjuk megvalósítani". 

A kormányfő szavai alapján tehát a munkaerőpiacot érintő intézkedések kőbe vésettek: marad a 3 hónapos - rekordalacsony - jogosultsági idő a munkanélküli ellátás tekintetében. Ha pedig a munkahely-teremtésre irányuló tervek nem megfelelően alakulnak, akkor a kormány ismét felpörgeti a közfoglalkoztatási programokat. Mint azt egy korábbi írásunkban mi is kifejtettük, ez az egyetlen olyan forgatókönyv, ami illeszkedik a kormány ideológiájába. Ráadásul a közfoglalkoztatási programok a 2008-as válság után már bizonyítottak. Hatékonyan felszívták a munkanélkülieket a piacról, ezzel gyorsan és látványosan javították a statisztikákat. Igaz, az érme másik oldala beragadó közmunkásokról, és rendkívül alacsony jövedelemről árulkodik. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.