3p

Kijöttek a friss államháztartási adatok az első negyedévről.

Túlköltekezett a kormány a választásokat megelőző három hónapban, ez egyértelmű az MNB által szerdán nyilvánosságra hozott adatokból. A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2022 első negyedévével záruló egy évben a GDP -6,4 százalékát tette ki (-3651 milliárd forintot). Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 75,1 százalékát érte el 2022 első negyedévének végén (43057 milliárd forintot).

Fotó: depositphotos.com
Fotó: depositphotos.com

Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor adóssága a GDP 77,3 százaléka volt (44331 milliárd forint). Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2022 első negyedévével záruló egy évben a GDP 5,5 százaléka volt (3155 milliárd forint).

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2022 első negyedévében a negyedéves GDP -5,4 százalékát tette ki (-734 milliárd forintot). Az államháztartás alszektorai közül a központi kormányzat nettó finanszírozási képessége -838 milliárd forint, a helyi önkormányzatoké 130 milliárd forint, a társadalombiztosítási alapoké pedig -26 milliárd forint volt. Az államháztartás pénzügyi eszközeinek nem konszolidált állománya 2022 első negyedévének végén a GDP 37,2 százalékát, nem konszolidált kötelezettségei a GDP 87,1 százalékát tették ki, így nettó pénzügyi vagyona a GDP -50,0 százalékát érte el.

Az államháztartás pénzügyi eszközei közül tranzakcióból fakadóan növekedtek a hitelintézeteknél tartott betétek, a hosszú lejáratra nyújtott hitelek, a hosszú lejáratú értékpapírok, valamint a részvények, részesedések is. Erőteljesen bővült az egyéb követelések állománya is, elsősorban az európai uniós támogatásokhoz kapcsolódóan. Az államháztartás kötelezettségei közül a negyedév során tranzakcióból kifolyólag mind a rövid, mind a hosszú lejáratú értékpapírok állománya növekedett, elsősorban a pénzügyi vállalatok befektetései révén.

Tranzakcióból fakadóan ugyancsak növekedtek a rövid és hosszú lejáratra felvett hitelek, a fő hitelnyújtó ezen instrumentumok esetében is a pénzügyi vállalati szektor volt. Az egyéb kötelezettségek alakulásában az szja-visszatérítésekhez kapcsolódó kötelezettségek jelentős csökkenése volt a meghatározó tényező.

A háztartások nettó finanszírozási képessége 2022 első negyedévében a negyedéves GDP 5,6 százalékát tette ki (771 milliárd forintot). A háztartások nem konszolidált pénzügyi eszközeinek állománya 2022 első negyedévének végén a GDP 135,3 százalékát, a kötelezettségei a GDP 23,4 százalékát tették ki, így a nettó pénzügyi vagyonuk a GDP 111,9 százalékát érte el.

A háztartások pénzügyi eszközei közül az első negyedévben tranzakcióból eredően jelentős mértékben növekedtek a készpénz, a folyószámla betétek és a tőzsdei részvények, ugyanakkor számottevően csökkentek a rövid lejáratú állampapírok és az egyéb követelések. A háztartások kötelezettségeit tekintve a hitelintézetektől felvett hitelek esetében tranzakcióból adódóan mérsékelten bővültek a hosszú lejáratú, forint ingatlanhitelek. A háztartások egyéb kötelezettségei hasonló mértékben csökkentek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!