<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha péntek, akkor Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a mai témák közt a járványkezelés és az élelmiszerárak befagyasztása mellett az orosz-magyar csúcstalálkozó is helyet kapott.

A miniszterelnök a szokásos reggeli rádióinterjú perceiben kitért arra, hogy szerinte jobb lenne, ha a vírus elleni védekezés kérdéséből nem lenne választási kérdés.

Vakcinaadományok, vakcinabeszerzések

Azzal kapcsolatban, hogy miért ajándékoz el vakcinákat Magyarország, úgy fogalmazott, hogy a kormány számára a kiindulópont a magyarok biztonsága, így mindig tartanak elegendő oltást raktáron, azonban a lejáratközeli oltásokat nem akarják elpazarolni. Mint mondta, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter állandó feladata az, hogy a fel nem használt, lejáró oltóanyagokat továbbadja a rászoruló országoknak, lehetőleg ingyenesen.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva ismételten elmondta, hogy nagy hiba lenne, ha Magyarország a vakcinabeszerzés szempontjából csak egy lábon állna, így mindig több gyártóval tárgyalnak. Azt is hangoztatta, hogy nem szabad megengedni, hogy azon országokkal, amelyek képesek jó vakcinát előállítani, ne maradjon meg a kapcsolat.

Néhány nap, és indul az árstop

A február elsejétől élesedő élelmiszerár-befagyasztás kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy normális esetben a kormánynak nem kell beavatkoznia az árak alakulásába, hiszen ezek szintjét a kereskedők, a gyártók és a  vásárlók „megállapítják” egymás között.

Mint mondta, azonban vannak olyan rendkívüli helyzetek, ahol a kormány nem várhat arra, hogy majd a gazdasági szereplők rendezik a kialakult szituációt, így amíg a dolgok nem térnek vissza a normális kerékvágásba, a magyarokat meg kell védeni a megugró inflációtól.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. január 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánA Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. január 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A miniszterelnök reagált arra a kritikára is, hogy a kormány gazdaságpolitikája tehet az inflációról – mint mondta: ezen a szinten nem lehet komolyan beszélni, hiszen nemcsak Magyarországon ugrottak meg az árak.

Családtámogatások

A közeljövőben kifutó családtámogatások ügyében a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 12 évben kiépült a családtámogatási rendszer Magyarországon, és minden eddigi elemet meg fognak tartani abban az esetben, ha áprilisban nyernek a választásokon. Kitért arra is, hogy a tervek szerint további elemekkel bővülnének a támogatások, mivel hosszútávon az a cél, hogy a több gyermek vállalása ne anyagi áldozat legyen, és szinte származzon kézzel fogható pénzügyi haszon abból, hogyha valaki nagyobb családot vállal.

Ha nincs gyerek, nincs jövő – mondta ki.

Közeledik az oroszországi látogatás

Orbán Viktor ma Spanyolországba utazik, míg február elsején esedékes a korábban bejelentett moszkvai látogatás, ahol a miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal majd. A miniszterelnök kijelentette, hogy nincsen szó arról, hogy Oroszországba „rendelték”, a találkozóra célokkal érkezik, egyebek mellett az orosz-magyar gázszállítási szerződésben foglalt mennyiséget szeretné növelni a csúcstalálkozó során – de élelmiszeripari, turisztikai, és űripari ügyekről is szó lesz. Mint mondta, a találkozó a gazdasági kapcsolat erősítéséről szól majd.

Bár nem szó szerint, de Orbán Viktor kitért az orosz-ukrán helyzetre is, hiszen úgy fogalmazott, hogy Magyarország a béke mellett érdekelt a mostani biztonsági helyzetben. Emlékeztetett, hogy Magyarország uniós tagország, és NATO-tag, így moszkvai látogatása előtt egyeztetett és egyeztetni fog mindkét szövetség vezetőivel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.