2020. január 25. 06:31

Szombaton kezdődik az 2019/2020-as labdarúgó bajnokság tavaszi féléve, melynek apropóján megnéztük, milyen keretekkel vágnak neki az újabb fordulóknak a csapatok.

A Ferencváros-Paks mérkőzéssel elkezdődik a magyar első osztályú labdarúgó bajnokság tavaszi féléve, melynek gyűjtésünk alapján a korábbinál öregebb csapattal és több külföldi játékossal vágnak neki a csapatok. Bár az átigazolási időszak február 14-ig tart, így még bőven lehetnek a csapatoknál távozók és érkezők egyaránt, a piaci értékek által mutatott összekép alapján csak néhány gárdánál áll rendelkezésre értékesebb keret az előző évinél.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Az élen a 2018/2019-es szezonhoz hasonlóan a Fradi áll, a csapatérték a Transfermarkt adatai alapján 20,78 millió euróról 25,18 millióra emelkedett, ami nyilván nem független a csapat őszi Európa-Liga szerepelésétől sem. Az NBI-es csapatokat nézve hasonló növekedésre még csak megközelítőleg sem volt példa, sőt az esetek többségében inkább csökkenő keretértékekkel lehet találkozni. A zöld-fehérek mellett

 • a MOL Fehérvár,
 • a Budapest Honvéd,
 • a Zalaegerszeg,
 • valamint a Kaposvári Rákóczi csapatértéke magasabb az előző évinél.

Utóbbi kettő esetében magától értetődő ez a változás, mivel az előző évadban az NBII-ben szerepeltek. Az NBI-be lépve pedig természetes, hogy nagyobb értékű játékosokat igyekeztek szerződtetni a csapat erősítése jegyében.

 

Többek esetében azonban nemhogy az előző évihez hasonló szinten maradt a keretérték, de jelentős mértékben csökkent is. Ebbe a csoportba tartozik

 • a Puskás Akadémia, ahol a játékosok 13,05 millió eurós értéke 9,98 millióra mérséklődött mostanra,
 • az Újpest, melynek értéke jelenleg 6,75 millió euró 11,2 után,
 • és nem erősödött ebből a szempontból a Paks csapata sem, a játékosok értéke 5,78 millió euró a korábbi 7,55 millió után.

Mit ér az NBI a régióban?

 

A teljes magyar NBI a Transfermarkt adatai szerint mintegy 113 millió eurós értéket képvisel, ami a szűkebben vett régiót nézve a második legkisebb érték. Ennél kevesebbet csak a szintén 12 csapatos szlovák elsőosztály képvisel: 67 millió eurót. A román, 14 csapatos bajnokság a második legértékesebb 203 millió euróval, előtte a horvát élvonal szerepel 267 millió euróval. Utóbbi esetben figyelemre méltó, hogy a bajnokság értékét egyetlen csapat, a Dinamo Zagreb húzza fel 134 millió eurós értékének köszönhetően. A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő eszéki klub 23 millió eurót ér az adatok szerint, ami jócskán meghaladja a Puskás Akadémia 9,98 millióját.

Egyre csak öregszik az NBI és arányaiban több a külföldi is

Noha a hazai utánpótlás-nevelésre korábbi összesítésünk alapján 2011 és 2018 között mintegy 162 milliárd forint ment el, ennek hozadéka nem igazán mutatkozik meg az NBI-ben.

A tavalyi szezonhoz képest ugyanis nemcsak a játékosok átlagéletkora emelkedett, de a külföldiek aránya is növekedett a kereteken belül.

Az NBI-ben jelenleg résztvevő csapatokat vizsgálva az elsőosztály átlagéletkora a 2018/2019-es szezonban 24,5 év volt, ami mostanra 26,5 évre emelkedett a Transfermarkt adatai szerint.

A legkorosabb csapata a külföldi játékosokat teljes mértékben nélkülöző Paksi FC-nek van, az átlagos életkor 28,2 év. Ebből a szempontból a dobogó második fokán 27,5 évvel a Honvéd és a Kisvárda osztozik, a legalsó fokra a Mezőkövesd fért fel 27,2 évvel. A rangsor másik végén a legfiatalabb csapattal az újonc Zalaegerszeg büszkélkedhet, a játékosok átlagéletkora 24,5 év.

Ami a külfödről igazolt játékosokat illeti, a legtöbbet a Fradi tudhatja magáénak, a 33 fős keretből 17 játékos érkezett külföldről. Kiemelkedik ebből a szempontból a Kisvárda csapata, ahol 26 játékosból 15 külföldi, vagyis a keret több mint fele nem magyar focista. Ha az arányokat nézzük, akkor a Szabolcs megyei város csapata áll az élen ezzel az 58 százalékkal. Mögé került a Fradi 52 és 50-50 százalékos aránnyal a Puskás Akadémia, valamint a Honvéd.

 

A 12 csapaton belül egyébként a mezőny több mint fele az előző évhez mérten jobban épít a külföldi játékosokra, hiszen mindössze 4 csapatnál mérséklődött a külföldiek aránya:

 • a Debrecennél 23-ról 19 százalékra (5 külföldi játékos van a keretben),
 • az Újpestnél 53-ról 45 százalékra (10 külföldi játékos),
 • annak ellenére, hogy az élen áll, Kisvárdán is mérséklődött a külföldiek aránya 70 százalékról 58-ra,
 • végezetül Paksot kell megemlítenünk, ahol a szakvezetés továbbra is csak és kizárólag magyar játékosokra épít.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.