<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meglehetősen visszafogott kiskereskedelmi adatokról adott hírt a KSH, a következő hónapokban jelentkezhet a pénzeső és a háború keresletemelő hatása a boltokban. 

A kiskereskedelem növekedési üteme némileg lelassult januárban: a forgalom volumene a nyers adat szerint 4,5, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest. Az előző hónaphoz, 2021 decemberéhez képest viszont a szezonálisan kiigazított adatok alapján csekély mértékben ugyan, de visszaesett a kiskereskedelem teljesítménye. Havi alapú zsugorodásra legutóbb tavaly júliusban volt példa - hívja fel a figyelmet gyorsértékelésében Virovácz Péter, az ING szenior elemzője.

Forrás: KSHForrás: KSH

Az előző év januárjához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene lényegében nem változott, a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 6,4 százalékkal nagyobb lett.

A használtcikk lesz az új sláger - benzinkutakon nem csökken a forgalom

A részleteket tekintve a visszafogott januári kiskereskedelmi teljesítmény egyaránt köthető a szokásosnál gyengébb élelmiszer és nem élelmiszer értékesítéshez. Mindkét főbb területen ugyanis lényegében stagnálás volt havi alapon, és az élelmiszer kiskereskedelmi üzletek forgalma éves összevetésben sem mutat érdemi növekedés idén januárban. A nem élelmiszer-kiskereskedelem 6,4 százalékos év/év növekedési indexe is sokkal inkább a tavalyi alacsony bázis eredménye - írja az ING szakembere. 

Jelentősen megugrott ugyanakkor az eladások volumene a használtcikk-üzletekben. Ez már könnyen lehet az előszele a vásárlói szokások átrendeződésének, amelyet a szokatlanul magas infláció indukál

- írja Virovácz Péter. 

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene mind havi, mind éves alapon dinamikus növekedést hozott, amiben vélhetően meghatározó szerepet játszott, hogy a kiskereskedelmi üzemanyagárat rögzítette a kormányzat, így a fogyasztók nem fogták vissza keresletüket, mint azt tették volna az egyébként vélhetően jelentősen emelkedő árak miatt.

A következő adatok hozhatják meg a robbanást: beesett a választási pénz és beütött a háború

A némileg gyengébb januári adathoz talán az is hozzájárulhatott, hogy a fogyasztók átmenetileg visszafogták a költéseiket, várva a februári kormányzati juttatásokat (tizenharmadik havi nyugdíj, szja-visszatérítés stb.), amelyek nagyobb kiadásokat finanszíroznak majd. Erre utalhat, ha februárban jelentősen megugrik a kiskereskedelem növekedési üteme. 

A kialakult háborús helyzet és humanitárius katasztrófa szintén a forgalom bővülésének irányába hat a közeljövőben. A magyar háztartások egy része felhalmozásba kezdhetett, míg sokan segélycsomagokat vásárolhattak a hazánkba érkező menekültek megsegítésére. Ez vélhetően majd a márciusi kiskereskedelmi adatokat is némileg erősítheti. Összességében tehát várakozásunk szerint a kiskereskedelem erős első negyedévet zárhat, ám a gazdaság távolabbi kilátásai egyre bizonytalanabbak.
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.