3p

A német kormány lemondta a már meghirdetett Német–Magyar Fórumot Berlinben. Információk szerint a német fél az utolsó pillanatban úgy döntött, „szeretne több civil szereplőt bevonni a szervezésbe német oldalról is". 

 

Miközben Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára ma azt írta Facebook-oldalára, hogy tovább erősítik és fejlesztik a magyar-német kapcsolatokat, az Euronews információi szerint a december 13-14-i Német-Magyar Fórum elmarad, a német fél az utolsó pillanatban úgy döntött, azért mondták le az eseményt, mert „szeretne több civil szereplőt bevonni a szervezésbe német oldalról is”. Esetleg épp ezért tette ki közösségi oldalára, hogy "a magyar-német kapcsolatok nagy értéket jelentenek, fejlesztésükben mindannyian érdekeltek vagyunk".

Némi ellentmondás fedezhető fel. Fotó: Depositphotos
Némi ellentmondás fedezhető fel. Fotó: Depositphotos

Mint a portál megtudta, a rendezvényt nem törölték, „csupán elhalasztották”. A decemberi esemény elmaradása így is példátlan a magyar–német kapcsolatok történetében.

A Német–Magyar (Magyar–Német) Fórumot még 1992-ben hozta létre Antall József és Helmut Kohl vezetésével a két kormány. Ez lett a kétoldalú kapcsolatok egyik legfontosabb terepe, minden évben (egyszer itt, egyszer ott) megrendezték. Sokáig jellemzően a hivatalban lévő kormányfők is részt vettek rajta, de hiányukban is evidens volt, hogy a külügyminiszterek, gazdasági miniszterek ott vannak. Mindez a második Orbán-kormány idején változott meg. 

Megkérdezték a Magyar–Német Ifjúságért Egyesületet a törlés/halasztás okairól, de egyelőre nem válaszoltak. Német forrásból ugyanakkor úgy értesültek, hivatalosan az, hogy a német fél „szeretne több civil szervezetet bevonni a szervezésbe német oldalról is”. A német hivatkozás szerint míg az egyesület, illetve az Andrássy Egyetem ilyen civil szereplő, Németországban a kormány a szervező, ezen szeretnének a jövőben változtatni. Azt nem tudtuk meg, hogy kik lehetnek ezek a civil szervezetek, és mennyit csúszik a rendezvény.

A hivatkozás annyiban érdekes, hogy a német fél számára eddig nem volt szempont a civilek hiánya, most a jelek szerint hirtelen olyan fontos lett, hogy inkább elhalasztanak miatta egy már meghirdetett fórumot. A német–magyar kapcsolatok régóta több évtizedes mélyponton vannak, a magas szintű találkozók gyakorlatilag megszűntek. Orbán Viktor november 13-án ugyan találkozott Olaf Scholz kancellárral, de a megbeszélésekről utólag csak annyit lehetett megtudni, hogy „európai ügyekről egyeztettek”, ráadásul a magyar kormányfő azért ment a német fővárosba, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke meghívására más uniós kormányfőkkel tárgyaljon.

A korábban szövetséges CDU–CSU-val is megromlott a Fidesz kapcsolata, az ő politikusaik sem jönnek szívesen Magyarországra. Mint írtuk, Németországban a mainstream politikusok, így a kereszténydemokraták is kifejezetten EU-pártiak, ráadásul „a német szavazók tudják, mi történik Magyarországon. Orbán-barátsággal nem lehet választást nyerni Németországban, ahol Orbánt EU-ellenes politikusnak tartják” – mondta egy forrás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!