<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A napokban frissítette tagállami statisztikáját az Eurostat a 2020-as nettó átlagbérekre vonatkozóan. A nagy bérrobbanás ellenére nincs minek örülni a számok láttán. Az országos átlagkereset mellett a két gyermeket nevelő családok keresete is az egyik legalacsonyabb lett tavaly az unión belül. A nem túl hízelgő adatsor azonban valakiknek mégis jól jöhet. 

Magyarországon az elmúlt pár év arról a bizonyos bérrobbanásról szólt, aminek következtében évről évre 10 százalékot is meghaladó mértékkel növekedtek az átlagos keresetek. A folyamatot tavaly még a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák sem tudták megtörni, több mint 9 százalékkal nőtt tovább az átlagbér Magyarországon (természetesen csak az 5 főnél több dolgozót alkalmazó kört figyelembe véve, a KSH módszertanának megfelelően). 

Bár a hazai statisztikák kedvezően alakulnak, és a bérnövekedés üteme rendre felbukkan a kormánypropagandában is, ugyanezek a számok nemzetközi összehasonlításban már közel sem adnak okot ilyen fokú büszkeségre. 

Magyarországon 2020-ban az egyedülállók, gyermektelenek átlagos nettó bére ugyanis 9488 euró volt. Alacsonyabb 1 százalékkal a 2019-esnél - derül ki az Eurostat adataiból. Ez - akárcsak 2019-ben - a negyedik legalacsonyabb Európában. 

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Hogy csökkenhet úgy az euróban számolt nettó bér, miközben a forintban számolt több mint 9 százalékkal emelkedett? Ennek okára már több, mininálbéreket összehasonlító anyagunkban rávilágítottunk - sőt, az elmúlt két év meghatározó tendenciájává kezd válni a jelenség. A forint egyre inkább veszít értékéből az euróval szemben, így a hazai fizetőeszköz folyamatos gyengülése, leértékelődése nemzetközi összehasonlításban már erodálja a forintban idehaza regisztrált növekedési ütemet. 

A rangsorra visszatérve, a magyaroknál tavaly átlagosan kevesebb pénzért dolgoztak

 • a lettek (9321 euró),
 • a románok (8495 euró), 
 • valamint a  bolgárok (6386 euró). 

Ahogy a legalacsonyabb béreknél, úgy a legmagasabb átlagbérek terén sem történt egy év alatt változás a rangsorban. Az élen

 • Svájc áll 67 658 euróval évente, 
 • mögötte Izland szerepel 43 067 euróval, 
 • a dobogó harmadik fokára pedig Norvégia került 42 443 euróval. 

Szűkebb régiónkat nézve sem történt egy év alatt változás: miközben a kormány szeretné a régiós átlagot, hosszabb távon az osztrák szintet elérni, a magyar továbbra is az egyik legkevesebbet kereső nemzet. Csak az összehasonlítás kedvéért, az osztrákok nálunk majdnem három és félszer több pénzért dolgoznak átlagosan (32 810 euró), a visegrádi négyek legmagasabb fizetése pedig Csehországban érhető el, a hazainál 20 százalékkal több (11 420 euró). Előző évhez képest egyébként mérséklődött a lemaradásunk a csehekhez képest, aminek hátterében az árfolyamok alakulása áll. Csehországban euróban számolva szintén csökkent az átlagos nettó bér, ám a mérséklődés üteme a magyarnál nagyobb, 4 százalékos volt. 

Miért a gyermektelen egykereső?
Bár az uniós statisztikai hivatal több családmodellre közöl átlagos nettó béreket, mi az országos átlagnak leginkább megfeleltethető gyerektelen, egyedülállóak adatára fókuszálunk ebben a cikkben (a későbbiekben a kormányzati kommunikáció másik fő komponensét, a két gyermeket nevelő családok kereseti adatait fogjuk elemezni). Azért választottuk elsősorban a gyerektelen, egykeresős háztartás adatát, mert az kormányzati ösztönzőktől legkevésbé befolyásolt adat, ebből fakadóan a legkinkább alkalmas az átlagos bérszínvonal nemzetközi összehasonlítására. 

Értéke úgy romlott a magyar bérnek, hogy közben nőtt

Az egyes országokban jellemző árszínvonalbeli különbségek eltüntetése után, vagyis vásárlóerő-paritáson nézve sem ad a magyar adat túl sok optimizmusra okot. Bár a 9488 eurós átlagosan hazavitt fizetés 15 337 eurót ér vásárlóerő-paritáson, ami 7 százalékkal magasabb érték az előző évinél, 2020-ra ez az ötödik legkevesebbett érő bér lett Európában. Egy évvel korábban sokkal jobban szerepelt Magyarország, hiszen még 6 ország következett mögöttünk a rangsorban. Tavaly viszont Románia és Litvánia is megelőzte hazánkat annak köszönhetően, hogy minden más tagállamnál jobban nőtt a fizetések értéke: Romániában 20, Litvániában pedig 8 százalékkal. (Ebből következik, hogy a magyar 7 százalékos plusz a harmadik legmagasabb.)

Mindezek után a friss adatsor szerint már csak 

 • a horvát, 
 • a lett, 
 • a bolgár 
 • és a szlovák dolgozók átlagos nettó bére ér kevesebbet a magyarokénál. 

Mennyiből élnek a magyar családok? 

Az Eurostat több, különféle háztartástípusra közöl adatokat, kezdve a gyermektelen pároktól eltérő keresettel egészen a több gyermeket nevelő, átlagtól és egymástól is eltérő bérrel rendelkező háztartásokig. Mivel a kormány politikájának meghatározó eleme a családosok és gyermeket nevelők támogatása, ezért megvizsgáltuk, más országokhoz képest hogyan teljesít Magyarország ha két, átlagbérrel rendelkező szülő két gyermeket nevel. Ez a háztartás-modell a népességfogyás megakadályozása szempontjából is ideálisnak és a kormányzat által is kívánatosnak tekinthető. 

A vizsgált családmodell az Eurostat adatai alapján évente 21 251 euróból gazdálkodott 2020-ban. A közös valutában mérve ez is csökkent 2019-hez mérten, 1,5 százalékkal. Ennek következményeként a negyedik legkisebb átlagkeresetből élnek a magyar családok az unióban. Egy évvel korábban sokkal jobban állt ebből a szempontból hazánk, a hetedik legalacsonyabb volt az összeg. 

Jelenleg 

 • a lett (20 372 euró), 
 • a román (17 734 euró)
 • és a bolgár családok (12 812) élnek a magyarnál kevesebb pénzből évente. 

Ez a fejlemény - ahogy azt a 2019-es helyezésünk is alátámasztja - meglehetősen kedvezőtlen lehet az Orbán-kormány számára. Eddig ugyanis még a magyar családtámogatási és adózási rendszer nemzetközi összehasonlításban is jelentős és kimutatható előnyt jelentett a statisztikákban. A tavalyi adat viszont arra enged következtetni, hogy a hazai fizetőeszköz romlása már olyan mértékű, hogy a családi adókedvezmények által nyújtott előnyt is semmissé teszi a nemzetközi statisztikákban. 

Bár sem az országos átlag, sem pedig a családosok keresetének euróban mért csökkenése nem egyedi jelenség - Magyarországon kívül a tagállamok szűk felében erről árulkodnak az adatok - a tavalyi folyamatok az Orbán-kormányt sem töltheti el örömmel. Ha ugyanis valaki ránéz erre a két adatsorra, arra a következtetésre juthat - minden más ismerete nélkül -, hogy a magyar családpolitika nemzetközi színtéren nem eredményez plusz anyagi előnyt a gyereket nevelők számára. Hiszen családi adókedvezmény ide, adókedvezmény oda, pont a negyedik legkevesebb bérből élnek a családosok is, mint azok, akik semmilyen adókedvezményben nem részesülnek. 

Egészen 2020-ig a nemzetközi bérstatisztika teljes mértékig kedvezően alakult a kormány számára bizonyos gazdasági célokat kiszolgálva. Egyrészt hazánk helyezése a családosok átlagbérét illetően sokkal kedvezőbb volt az egyszerű átlagbér alapján elfoglalt helyezésünknél. Másrészt az, hogy a gazdasági döntések megalapozásául szolgáló országos átlagbér Magyarországon az egyik legalacsonyabb a forint gyengesége miatt, a nálunk beruházást tervező cégek számára volt fontos. Márpedig az Orbán-kormány a különféle egyedi támogatásokkal, adókedvezményekkel vonzó befektetési célponttá szeretné tenni Magyarországot. Az euróban vett alacsony bérszínvonal ezért kifejezetten kedvezett ebből a szempontból. 

A jelek szerint a forint erőssége, pontosabban gyengesége 2020-ban átbillent azon a ponton, ahol még minden szempontból megfelelően lehetett kommunikációs szinten egyensúlyozni. Az idehaza jelentős, forintban vett bérnövekedés nemzetközi színtéren a gyenge fizetőeszközünk miatt sokkal alacsonyabb lett az elmúlt években. Ugyanakkor a magyar családpolitika eredménye a korábbi években még így is meg tudott mutatkozni a rangsorban elfoglalt kedvezőbb helyezésünk révén.