<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az orosz hadsereg állítólag ukránok ezreit deportálták elmaradottabb orosz régiókba. Az orosz támadások tüzérségi erőre korlátozódtak vasárnap, a polgári lakosságot nem kímélve igyekeznek mindent porig rombolni. Ez történt vasárnap az ukrán háborúban.

Az ukrán elnök továbbra is nagyon aktív a nemzetközi diplomáciában, és mindent megpróbál, hogy az orosz erőket korlátozzák. Vasárnap Volodimir Zelenszkij az izraeli törvényhozókat sürgette, hogy nyújtsanak segítséget megvédeni Ukrajnát az orosz inváziótól. Zelenszkij párhuzamot vont az orosz offenzíva által alkalmazott, a civil lakosságo t megsemmisíteni szándékozó stratégia, és a második világháborús náci Németországnak a zsidók kiirtására irányuló „végső megoldása” között.

Nagyon nehéz megmondani a békés távolból, hogy az ukrán elnök mennyire dramatizálja túl a helyzetet, de tény, hogy az oroszok fékevesztett pusztítást rendeznek Mariupol városában. A vasárnap reggeli hírek szerint például egy civilek számára óvóhelyként nyilvántartott épületet bombázott le az orosz hadsereg. Az elpusztított művészeti iskolában 400 civil, köztük nagyon sok gyerekek volt.

Rakétatámadás során megrongálódott lakóházat néznek emberek Kijevben 2022. február 25-én. Fotó: MTI/AP/Emilio MorenattiRakétatámadás során megrongálódott lakóházat néznek emberek Kijevben 2022. február 25-én. Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti

Az ukrán források az ország déli városából más rémtetteket is felemlegetnek. Ukrajna emberi jogi ombudsmanja szerint Mariupol lakosainak ezreit deportálták erőszakkal Oroszországba, az illetékes szerint vasúton különféle gazdaságilag elmaradott régiókba vitték ezeket az embereket, ahonnan nem mehetnek el. Független források ezt az információt nem erősítették meg, de a magyar történelmi emlékezetben találhatunk erre példát. A málenkij robot néven elhíresült deportálás akár 900 ezer magyart is érinthetett a második világháborúban, és a becslések szerint 200 ezer honfitársunk halt meg a kényszermunka-táborokban.

Oroszország már majdnem minden háborús bűnt elkövetett ukrajnai háborújában, amelyet az emberiség valaha megtapasztalt, a helyzet az országban napról-napra súlyosabb - jelentette ki az ukrán miniszterelnök európai és euro-atlanti integrációért felelős helyettese vasárnap a Sky News brit hírtévének nyilatkozva. "A polgári áldozatok száma jóval több, mint az ukrajnai fegyveres erőkéi" - mondta Olha Sztefanisina. "Viszont nagyon fontos, hogy senki az országban ne fogadja el, hogy a háború tartós lesz. Összefogunk, ellenállunk, és a végén erősebbek leszünk. Ukrajna ellenáll mindaddig, amíg szükséges a terror ellen és annak érdekében, hogy ebben a században ne történjen népirtás ebben az országban" - hangoztatta. Ukrajna területe nem lehet alku tárgya, csak arról lehet szó legfeljebb, hogy a szakadár területek visszaintegrálódnak - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy szerinte népirtás történik-e most a hazájában, azt válaszolta, hogy egyértelműen igen, "Putyin és a Kreml háborús bűnösök" - mondta az orosz elnökre utalva.

Nem véletlen, hogy a primitív orosz pusztítás elől, aki csak tud, megpróbál elmenekülni. Így a háború kirobbanása óta már tízmillió ember – a lakosság több mint negyede – hagyta el otthonát Ukrajnában – mondta ma az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetője. Az is kiderült, hogy az oroszok elpusztították Európa egyik legnagyobb kohászati üzemét, a mariupoli Azovstal acélgyárat – közölte Vadim Denisenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója.

Miközben számos szakértők szerint az oroszok finoman szólva sem naprakész harcászati eszközöket és taktikát alkalmazva próbálnak mindent lerombolni, az orosz kommunikáció ultramodern fegyver bevetéséről szól. Az orosz védelmi minisztérium azt közölte ugyanis, hogy Oroszország cirkálórakétákkal csapást mért Ukrajnára a Fekete-tengeren és a Kaszpi-tengeren, valamint hiperszonikus rakétákat lőtt ki a krími légtérből.

Ferenc pápa „embertelennek és szentségtörőnek” minősítette az Ukrajnában zajló eseményeket. A Szent Péter téren több tízezer emberhez fordulva heti vasárnapi beszédéért és áldásáért felszólította a vezetőket, hogy hagyják abba „ezt a visszataszító háborút”.

Reményre adhat okot, hogy Mevlüt Cavusoglu (Çavuşoğlu) török külügyminiszter azt állította, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti békemegállapodás „közeli”, a nyugati kormányok szkepticizmusa ellenére.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.