4p

Idén 2 százalékkal kevesebben adták be a jelentkezésüket valamilyen felsőoktatási intézménybe, de így is közel 100 ezren izgulnak ma este 8 óráig, amikor kiderülnek a ponthatárok. A bevált gyakorlatnak megfelelően akkor lesznek elérhetőek a felvi.hu oldalán az idei felsőoktatási felvételi ponthatárok, a diákok pedig pont ebben az időpontban sms-ben értesítést kapnak arról, hogy az általuk megjelölt melyik képzésre kerültek be.

A felvi.hu szerint idén 99 192 diák jelentkezett az ősszel induló felsőoktatási képzésekre. Míg 2021-ben 11 százalékkal többen (101 844 fő) adta be a jelentkezését a 2020-as adatokhoz képest (ami közel évtized negatív rekordja volt), addig most 2,7 százalékkal kevesebben.  

A pedagógusok régóta kongatják a vészharangot, hogy a béremelések elmaradása, az igazságtalan túlóra-rendszer és a munkaerőhiány miatt mekkora veszélyben van a magyar oktatás.

Egy korábbi pontváró bulin. Fotó: MTI
Egy korábbi pontváró bulin. Fotó: MTI

Nos, a pedagógus szakokon idén ismét csökkent a jelentkezők száma.

A felvi.hu adatai szerint 2020-ban a pedagógusnak jelentkezők száma 8245 fő, 2021-ben 9787 fő, míg idén 8678 fő adta be a jelentkezését, azaz 12 százalékkal kevesebb fiatal tartja vonzóbbnak 2022-ben a pedagóguspályát, mint tavaly. (Az összes jelentkezők száma, amelyben az alapképzésre, a mesterképzésre és az állami ösztöndíjasok is benne vannak, 11978 fő, de ez is ugyanúgy 1000 fővel elmarad a 2021-es adattól).   

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) számításai szerint öt év múlva nyolcezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt, akiket két-háromezer pályakezdő tanár nem tud pótolni. 

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke lesújtónak nevezte az idei számokat. Szerinte, ha a pedagógusképzésbe jelentkezők közül mindenkit felvennének és mindenki szerezne diplomát, az sem lenne elég a kieső tanárok pótlására. Totyik Tamás úgy látja, a fiatalok "beárazták" a pedagóguspályát, a mostani bérviszonyok mellett ez a hivatás nem vonzó.

És amíg egy pályakezdő tanár alapilletménye nettó 150-160 ezer forint körül mozog, addig nem várható javulás.

De a pedagógusokon túl a többi top-területnél is összevetettük, hogy 2021-ben és idén hányan jelölték meg első helyen ezeket a szakokra:

  • gazdaságtudományi szakok: 2021-ben 22 403, 2022: 21 646 fő
  • bölcsészettudományi képzések (12 066) 2022: 11 830
  • műszaki területek: (10 588), 2022: 10 617
  • orvos-és egészségtudomány: (8 619), 2022: 8 582

Pontváró bulik országszerte

A ponthatárok határozzák meg, hogy a jelentkező az általa megjelölt melyik képzésre kerül be. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

Mint minden évben, most is közös ponthatár váró bulikon vehetnek részt a fiatalok. Budapesten a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), az Oktatási Hivatal (OH) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a Városligetben rendezi meg a Pont ott elnevezésű partit, ahol a lényegi esemény mellett egyéb programokon, például könnyűzenei koncerteken is részt vehetnek. A kapukat 15 órakor nyitják meg.

A kilátogató diákok tájékoztatást kaphatnak a pótfelvételi eljárásról, a magyar állami ösztöndíjról és az egyetemi élet nyújtotta lehetőségekről.

Pontváró bulit szerveznek egyébként a vidéki nagyvárosokban is, így Békéscsabán, Kiskőrösön, Debrecenben, Egerben, Győrön, Miskolcon, Pécsen, Salgótarjánban és Szegeden is.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!