<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Bár a hírfolyamok fősodrában a héten bérelt helye volt a koronavírus-járvány tomboló harmadik hullámának és az oltással, vakcinákkal kapcsolatos híreknek, más említésre méltó történést is volt a héten. A friss inflációs adattal kapcsolatban meglehetősen felemás kép rajzolódik ki, amiről kolléganőnk, Székely Sarolta beszél heti videónkban.

A koronavírus-járvány tomboló harmadik hulláma sajnos rekordot rekordra halmoz, ami a napi fertőzött-adatokat, elhunytak számát és a kórházi kezelésre szoruló betegekét illeti. A napi adatok mellett érkezett a héten egy másik, nem kevésbé fontos, ám talán valamivel kevesebb figyelmet kapó makrogazdasági adat is.

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a februári fogyasztói árindexet, mely alapján előző év azonos időszakához képest 3,1 százalékkal drágult az élet.

Az élelmiszerek ára összességében 3,4 százalékkal lett magasabb februárban az előző év azonos időszakához képest. A többi élelmiszer közül a cukorért 9,9, a munkahelyi étkezésért 8, a cukorkáért és a mézért 7,5, a lisztért 7,1 kellett többet fizetni az előző hónapban, mint 2020 februárjában, míg az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) ára 5,8 százalékkal emelkedett.

A húsáruk viszont olcsóbbak lettek, a sertés 7,3, a baromfi 0,6 százalékkal.

A nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján számolt drágulás mértéke pedig 3,2 százalékos volt.

Fotó: Székely Sarolta / mfor.huFotó: Székely Sarolta / mfor.hu

Az adatokat hagyományosan több szempont mentén is feldolgozza szerkesztőségünk – sőt előremutató felmérést is végez a Privátbankár az Árkosár-felmérésével -, és nem volt ez most sem másként. Ezúttal azonban nemcsak az első két hónap egészére számoltunk évesített nyugdíjasinflációt, melynek mértéke 3,05 százalék volt, de a bérből és fizetésből élők esetében is bemutattuk a friss adat jelentőségét és hatását. Ez utóbbi már egyáltalán nem járt szívderítő eredményekkel, természetesen felvázoljuk az ennek hátterében meghúzódó indokot is.

Noha egyelőre a 3,1 százalékos infláció az elfogadott, tolerált tartományban mozog, a következő hónapok egyáltalán nem kecsegtetnek túl sok jóval. A héten több olyan hír, információ is napvilágot látott, ami az árak további emelkedését vetítik előre a következő hónapokban.

Hogy milyen kedvezőtlen eredményekre jutottunk, hogy mi várhat ránk a következő hónapokban és milyen folyamatok határozzák meg a közeljövőt, arról kolléganőnk, Székely Sarolta beszél A hét videója rovatunkban.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.