Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Izsó Márton - Székely Sarolta

Bár a hírfolyamok fősodrában a héten bérelt helye volt a koronavírus-járvány tomboló harmadik hullámának és az oltással, vakcinákkal kapcsolatos híreknek, más említésre méltó történést is volt a héten. A friss inflációs adattal kapcsolatban meglehetősen felemás kép rajzolódik ki, amiről kolléganőnk, Székely Sarolta beszél heti videónkban.

A koronavírus-járvány tomboló harmadik hulláma sajnos rekordot rekordra halmoz, ami a napi fertőzött-adatokat, elhunytak számát és a kórházi kezelésre szoruló betegekét illeti. A napi adatok mellett érkezett a héten egy másik, nem kevésbé fontos, ám talán valamivel kevesebb figyelmet kapó makrogazdasági adat is.

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a februári fogyasztói árindexet, mely alapján előző év azonos időszakához képest 3,1 százalékkal drágult az élet.

Az élelmiszerek ára összességében 3,4 százalékkal lett magasabb februárban az előző év azonos időszakához képest. A többi élelmiszer közül a cukorért 9,9, a munkahelyi étkezésért 8, a cukorkáért és a mézért 7,5, a lisztért 7,1 kellett többet fizetni az előző hónapban, mint 2020 februárjában, míg az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) ára 5,8 százalékkal emelkedett.

A húsáruk viszont olcsóbbak lettek, a sertés 7,3, a baromfi 0,6 százalékkal.

A nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján számolt drágulás mértéke pedig 3,2 százalékos volt.

Fotó: Székely Sarolta / mfor.huFotó: Székely Sarolta / mfor.hu

Az adatokat hagyományosan több szempont mentén is feldolgozza szerkesztőségünk – sőt előremutató felmérést is végez a Privátbankár az Árkosár-felmérésével -, és nem volt ez most sem másként. Ezúttal azonban nemcsak az első két hónap egészére számoltunk évesített nyugdíjasinflációt, melynek mértéke 3,05 százalék volt, de a bérből és fizetésből élők esetében is bemutattuk a friss adat jelentőségét és hatását. Ez utóbbi már egyáltalán nem járt szívderítő eredményekkel, természetesen felvázoljuk az ennek hátterében meghúzódó indokot is.

Noha egyelőre a 3,1 százalékos infláció az elfogadott, tolerált tartományban mozog, a következő hónapok egyáltalán nem kecsegtetnek túl sok jóval. A héten több olyan hír, információ is napvilágot látott, ami az árak további emelkedését vetítik előre a következő hónapokban.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.