5p

Egyelőre fedezi az idei nyugdíjemelés az áremelkedést, de tavasszal még nagyobb inflációra lehet számítani az idősek körében. Az alacsony bért keresőket viszont semmi nem vigasztalja.

Apró lépésekben, de elkezdett emelkedni az idősek fogyasztása szerint figyelt infláció. A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint míg  fogyasztói árindex 3,1 százalékos volt februárban, addig a nyugdíjas infláció 3,2 százalékos. Ez a tendencia volt egyébként megfigyelhető az év első hónapjában is, az idősek nagyobb áremelkedést érzékelhettek a KSH adatai szerint: akkor az alapadat 2,7 százalék volt, a nyugdíjas infláció 2,9 százalék.

Az első két hónapban tehát összességében 3,05 százalékkal drágult átlagosan az idősek élete. Ez szinte megfelel annak a mértéknek (3 százalék), amennyivel év elején emelték a nyugdíjakat. Ráadásul februárban megérkezett a 13. havi járandóság egyheti részének megfelelő összeg, vagyis elmondható, hogy egyelőre fedezi az áremelkedést az állam juttatása.

Szakértők azonban a következő hónapokban további gyorsulásra számítanak az inflációban. Tavaly ilyentájt például zuhanni kezdett az olajár, ami az üzemanyagok árazását befolyásolta erőteljesen. Annak oka a koronavírus-járvány miatt összeomló gazdaság volt. Idén ezzel ellentétes folyamatot látunk, időközben az ipar valamelyest magára talált, a nemzetközi jegyzések emelkedni kezdtek, amint erre ma reggeli cikkünkben is felhívtuk a figyelmet. A kereslettel tehát nincs akkora gond, mint egy éve, persze kérdés, hogy a két hetes teljes lezárás, ami alatt a legtöbb szolgáltató nem nyithat ki, hogyan befolyásolja majd a benzinkutak forgalmát, ezen keresztül pedig az üzemanyagok árát.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A következő hónapokban tehát akár 4 százalékos év/éves inflációs adatokkal is találkozhatunk. A benzin mellett az élelmiszerárak fogják nagyban meghatározni, hogy mennyit fognak ebből megérezni a nyugdíjasok, ezek a termékek szerepelnek ugyanis nagyobb súllyal a fogyasztási kosarukban. A mai adat szerint az egy évvel ezelőttihez képest 3,4 százalékkal nőtt átlagosan az élelmiszerár, de ezen belül nagy a szórás: az étolaj például 25,1 százalékkal drágult, a liszt 7,1 százalékkal, az idényáras termények 5,8 százalékkal. A sertéshús ugyanakkor 7,3 százalékkal lett olcsóbb (hangsúlyozzuk, átlagosan, ettől eltérő árváltozást érzékelhetnek a vásárlók a boltokban).

Tavaly a hasonló időszakban egyébként lendületesebb volt a nyugdíjasok inflációja, akkor bőven 4 százalék feletti adatot rögzített januárban és februárban a KSH.

A minimálbéresek az idei év nagy vesztesei egyelőre

A leszakadó társadalmi csoportok közül 2021 vesztesei eddig a minimálbéresek. A szokásos előző év végi időpont helyett csak január utolsó napjaiban sikerült megállapodniuk a feleknek a 2021-es minimálbér és garantált bérminimum értékéről, így az csak februártól volt érvényes. A döntés értelmében 4 százalékkal emelkedtek a legkisebb bérek, ám a januári változatlanság miatt a legkevesebbet keresők az első két hónapra vetítve átlag havi  2 százalékos bérnövekedést könyvelhettek el, de csak papíron. A gyakorlatban ennél is rosszabb a helyzet: mivel a minimálbér-emelés februártól lépett életbe, az emelt összegű juttatást legelőször most, a márciusi fizetés során kapják kézhez az érintettek. 

Tehát az első kéthavi összesített, 2,9 százalékos pénzromlási ütemet változatlan összegű fizetésből kellett fedezniük azoknak, akik a kötelező legkisebb összegért dolgoznak - legyen szó minimálbérről vagy garantált bérminimumról. Másik oldalról megközelítve

a minimálbérek jelen állás szerint így reálszinten 2,9 százalékkal csökkentek idén.

Januárban a változatlan minimálbér mellé ugyanis 2,7 százalékos infláció társult, februárban pedig szintén változatlan összegű fizetésből kellett a 3,1 százalékos pénzromlást kigazdálkodni.

A minimálbérről szóló döntés késlekedése azonban másokat is kellemetlen helyzetbe sodort, nemcsak a bérszámfejtőknek okozott nehézséget. A minimálbér több szociális juttatást is befolyásol, így reálértéken a legkevesebbet keresőkhöz hasonlóan jelentős reálszintű értékvesztést könyvelnek el jelenleg azok, akik

  • táppénzen vannak, 
  • vagy álláskeresési járadékra jogosultak. 

Rajtuk kívül a közfoglalkoztatottak is érintettek voltak az idei minimálbér-emelés kérdésében. A kormány a munkaerőpiaci problémák enyhítése, valamint a közmunkát felvevők helyzetének javítása érdekében három év után döntött a bérük emeléséről.  A döntéssel azonban megvárta a kabinet, hogy eldőljön a minimálbér idei értéke is. Ezt követően határoztak a közfoglalkoztatotti bér 4,2 százalékos emeléséről, ám ez - hasonlóan a minimálbér-emeléshez - nem volt visszamenőleges hatályú, csak februártól lépett érvénybe.

A 2017-es bérbefagyasztás miatt pedig ez az emelés csak annyit ért, mint halottnak a csók.

A közfoglalkoztatásban dolgozók így, ha lehet, még rosszabb helyzetben vannak a minimálbéreseknél.  Bár idén 4,2 százalékkal emeltek a juttatásukon, ezzel együtt is éves viszonylatban reálszinten még mindig 5,1 százalékos értékvesztést mutatnak a közfoglalkoztatotti fizetések, mivel 2017 - vagyis a bér befagyasztása óta - 10 százalékot is elérte az összesített infláció mértéke. Ezt pedig nem tudja teljesen kompenzálni a 4,2 százalékos elrendelt emelés. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!