<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nem csak az eltalált lakóházakat, de még a szétlőtt ukrajnai plázát is meg tudja magyarázni az orosz elnök - bár a magyarázat sántít. A NATO lépéseire választ ígérnek az oroszok. Összefoglaló a háború 127. napjának reggelén.

  • Újabb fogolycserét hajtott végre Ukrajna és Oroszország - ez volt a háború kitörése óta az eddigi tegtöbb foglyot érintő akció. 144 ukrán katona került szabadlábra, közülük 95-en a mariupoli "Azovsztal védői" voltak - jelentette be az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága. A katonák rossz állapotban, súlyos sebesülésekkel kerültek szabadlábra. "Valamennyien orvosi és pszichológiai ellátásban részesülnek" jelezte az ukrán hírszerzési főigazgatóság.
  • Folyamatosan nagy kaliberű lövedékekkel lövik Liszicsanszk városát a régió ukrán kormányzója szerint.
  • Legalább négy ember meghalt és öt megsebesült egy lakóházra mért orosz rakétacsapásban a dél-ukrajnai Mikolajiv városában - közölték helyi tisztségviselők a The Guardian beszámolója szerint. A helyszínről készült fényképeken füst gomolygott egy négyemeletes épületből, amelynek felső szintje részben megsemmisült a támadásban. Moszkva elismerte a várost ért csapást, de azt mondták, hogy az orosz erők a térségben lévő "külföldi zsoldosok" kiképzőbázisát találták el.

Harkivi lakóház az orosz támadás után. Putyin azt mondja, nem támadnak civil infrastruktúrát, pontosan tudják, mi hol van... Fotó: UnianHarkivi lakóház az orosz támadás után. Putyin azt mondja, nem támadnak civil infrastruktúrát, pontosan tudják, mi hol van... Fotó: Unian

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök visszautasította azokat a vádakat is, amelyek szerint az orosz erők felelősek az ukrajnai Kremencsuk város egyik zsúfolt bevásárlóközpontjára hétfőn mért csapásért, amelyben 18 ember vesztette életét. "A mi hadseregünk nem támad semmilyen polgári infrastrukturális helyszínt. Minden képességünk megvan arra, hogy tudjuk, mi hol található" - mondta Putyin. Moszkva szerint hadserege "nagy pontosságú légitámadást intézett olyan hangárok ellen, ahol fegyverzetet és lőszereket tároltak", és e fegyverraktárak felrobbanása tüzet okozott a közeli bevásárlóközpontban. Ezt az állítást azonban a túlélők első kézből származó beszámolói és szakértői elemzések is cáfolják - írja a CNN.
  • Finnország és Svédország a jövő héten írhatja alá a NATO-tagságot megelőző csatlakozási jegyzőkönyvet - közölte Sauli Niinistö finn elnök. Finnország és Svédország szerdán kapta meg hivatalosan a meghívását a védelmi szövetség tagjai közé, s ezzel kezdetét vette a felvételi folyamat. Az eljárás befejezéséhez a 30 szövetséges ország nemzeti parlamentjeinek jóvá kell majd hagyniuk a csatlakozási jegyzőkönyvet.
  •  Ha Svédország és Finnország csatlakozni akar a NATO-hoz, akkor "csak rajta" - mondta Vlagyimir Putyin. "De meg kell érteniük, hogy korábban nem volt fenyegetés, míg most, ha katonai kontingenseket és infrastruktúrát telepítenek oda, akkor nekünk is hasonlóképpen kell válaszolnunk, és ugyanolyan fenyegetést kell teremtenünk azoknak a területeknek, amelyekről fenyegetés érkezik felénk".
  • Az újabb NATO-erők kelet-európai telepítése kompenzáló intézkedéseket eredményez majd Oroszország részéről, Moszkva pedig rendelkezik azokkal a képességekkel és erőforrásokkal, amelyekkel garantálhatja saját biztonságát - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes. "Ami most történik, az elkerülhetetlenül ellenintézkedésekhez fog vezetni a részünkről. Nem maradunk adósok, ahogy mondani szokták. Megvannak a képességeink és az erőforrásaink. A biztonság száz százalékban garantált lesz" - hangoztatta az MTI beszámolója szerint.
  • Szíria elismerte a luhanszki és a donyecki "népköztársaságok" függetlenségét és szuverenitását - jelentette szerdán a SANA szíriai állami hírügynökség a damaszkuszi külügyminisztériumra hivatkozva. Ezt eddig a világon egyedül Oroszország tette meg - nem sokkal Ukrajna lerohanása előtt. A mostani bejelentésre válaszul Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte: megszakítanak minden diplomáciai kapcsolatot Szíriával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.