3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Beindult tavaly a Puskás Ferenc Sport Hotel szekere, az emelkedő bevételeknek köszönhetően két egymást követő veszteséges év után hirtelen rekordnyereséget könyvelhetett el az üzemeltető cég. Igaz, ez aprópénz a felcsúti Mészáros-birodalom többi tagjának teljesítményéhez képest.

Határidő előtt megjelent az alcsúti arborétum mellett működő Puskás Ferenc Sport Hotelt üzemeltető cég tavalyi gazdasági eredményeiről szóló dokumentumok. A Kft. közvetlen tulajdonosa egyébként a TAO-támogatások legnagyobb nyertese, az adományozó gazdálkodói szervezetek kedvence, A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány.

A friss számok alapján a tulajdonosnak (és a mögötte álló Mészáros Lőrincnek) egyáltalán nem lehet oka panaszra, a sporthotel végre hibátlan évet produkált - legalábbis a számok alapján. A 2018-as 214,5 millió forintos árbevétel után tavaly már harmadával több, 277 millió forint folyt be a kasszába. Azonban a növekedés hátterére a kiegészítő melléklet már nem világít rá. A hotelt üzemeltető cég átvette ugyanis a több Mészáros-cég beszámolójára is jellemző titkolózást.

Forrás: puskashotel.hu
Forrás: puskashotel.hu

A 2018-as évet részletező dokumentumból azonban még kiderül, hogy a bevételek döntő hányada a cég alaptevékenységéből, vagyis éttermi, mozgó vendéglátásból származott. Néhány millió forintot a helyszín bérbeadásának, illetve nem az alaptevéknységből származó bevételnek köszönhetnek. Hogy ezek tavaly milyen arányban és mértékben jártultak hozzá a bevételekhez, már nem tudni.

A dokumentumban - mely pont a részletek kifejtését szolgálná - nemes egyszerűséggel kihagyták a bevételek tárgyalását, sőt, még a ráfordítások részletezésére sem jellemző a terjengősség. Mindössze a létszám- és béradatokra tértek ki külön. De haladjunk sorban. Anyagjellegű ráfordításként 90,5 millió forint után tavaly 105,4 milliót számoltak el, személyi jellegűként pedig 146,5 millió forintot a korábbi 121,5 millió után. Utóbbi tétel ráadásul úgy emelkedett, hogy közben az átlagos statisztikai létszám 24-ről 23 főre mérséklődött egy év alatt. Vagyis a költségek növekedése béremeléssel magyarázható, ami becslésünk is megerősít.

A bérköltség és létszámadatok alapján tavaly jókora béremelést hajthattak végre. Az átlagos bér a hotelben 433 289 forint lehetett, ami a 2018-ashoz képest majdnem százezer forinttal (25 százalékkal) magasabb.

A cég üzemi szintű eredménye néhány ezer forint híján gyakorlatilag megegyezik az adózott eredménnyel, mely 12,9 millió forint nyereség lett az előző évi 1,4 milliós veszteség után. A nyereség rekordnagyságú, az elmúlt években egyszer sem lépte át ez az összeg a 10 millió forintot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!