2020. május 25. 06:07

Beindult tavaly a Puskás Ferenc Sport Hotel szekere, az emelkedő bevételeknek köszönhetően két egymást követő veszteséges év után hirtelen rekordnyereséget könyvelhetett el az üzemeltető cég. Igaz, ez aprópénz a felcsúti Mészáros-birodalom többi tagjának teljesítményéhez képest.

Határidő előtt megjelent az alcsúti arborétum mellett működő Puskás Ferenc Sport Hotelt üzemeltető cég tavalyi gazdasági eredményeiről szóló dokumentumok. A Kft. közvetlen tulajdonosa egyébként a TAO-támogatások legnagyobb nyertese, az adományozó gazdálkodói szervezetek kedvence, A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány.

A friss számok alapján a tulajdonosnak (és a mögötte álló Mészáros Lőrincnek) egyáltalán nem lehet oka panaszra, a sporthotel végre hibátlan évet produkált - legalábbis a számok alapján. A 2018-as 214,5 millió forintos árbevétel után tavaly már harmadával több, 277 millió forint folyt be a kasszába. Azonban a növekedés hátterére a kiegészítő melléklet már nem világít rá. A hotelt üzemeltető cég átvette ugyanis a több Mészáros-cég beszámolójára is jellemző titkolózást.

Forrás: puskashotel.hu Forrás: puskashotel.hu

A 2018-as évet részletező dokumentumból azonban még kiderül, hogy a bevételek döntő hányada a cég alaptevékenységéből, vagyis éttermi, mozgó vendéglátásból származott. Néhány millió forintot a helyszín bérbeadásának, illetve nem az alaptevéknységből származó bevételnek köszönhetnek. Hogy ezek tavaly milyen arányban és mértékben jártultak hozzá a bevételekhez, már nem tudni.

A dokumentumban - mely pont a részletek kifejtését szolgálná - nemes egyszerűséggel kihagyták a bevételek tárgyalását, sőt, még a ráfordítások részletezésére sem jellemző a terjengősség. Mindössze a létszám- és béradatokra tértek ki külön. De haladjunk sorban. Anyagjellegű ráfordításként 90,5 millió forint után tavaly 105,4 milliót számoltak el, személyi jellegűként pedig 146,5 millió forintot a korábbi 121,5 millió után. Utóbbi tétel ráadásul úgy emelkedett, hogy közben az átlagos statisztikai létszám 24-ről 23 főre mérséklődött egy év alatt. Vagyis a költségek növekedése béremeléssel magyarázható, ami becslésünk is megerősít.

A bérköltség és létszámadatok alapján tavaly jókora béremelést hajthattak végre. Az átlagos bér a hotelben 433 289 forint lehetett, ami a 2018-ashoz képest majdnem százezer forinttal (25 százalékkal) magasabb.

A cég üzemi szintű eredménye néhány ezer forint híján gyakorlatilag megegyezik az adózott eredménnyel, mely 12,9 millió forint nyereség lett az előző évi 1,4 milliós veszteség után. A nyereség rekordnagyságú, az elmúlt években egyszer sem lépte át ez az összeg a 10 millió forintot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.