4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fontos pontokon változtat a kormány a háztartási kiserőművek hálózati betáplálásának feltételein.

Hatalmas felzúdulást váltott ki, amikor tavaly ősszel a kormány egy tollvonással hirtelen határozatlan időre az újonnan telepített háztartási kiserőművek, azaz jellemzően a lakossági felhasználásra telepített napelemek tulajdonosai számára a hálózati betáplálás lehetőségét. A változást azzal indokolták, hogy a hálózat nem bírja az újonnan Ezzel egy csapásra teljesen megváltozott egy ilyen rendszer kiépítésének és üzemeltetésének várható költsége, mivel a napelemes rendszerek telepítői immár nem számolhattak azzal, hogy a napos időszakokban megtermelt többlet villamosenergiát átveszi tőlük a szolgáltató, és az ezért elszámolt összeggel csökken a más időszakokban történő fogyasztásuk után kiállított számlájuk.

Tette mindezt a kormány akkor, amikor éppen sokmilliárdos pályázati program futott napelemes rendszerek állami támogatással történő telepítésére - igaz a pályázatok elbírálásának és támogatások kifizetésének csúszás miatt ezzel egyébként is nagy problémák voltak, ahogy ezt korábban az alábbi dobozokra kattintva olvasható cikkeinkben megírtuk.

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent, 112/2023. (III. 31.) számú "a veszélyhelyzet idején a háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának kérdéseiről szóló 413/2022. (X. 26.) Korm. rendelet végrehajtásának szabályairól" című kormányrendelet most ezeken a szabályozásokon változtat. (Tegyük hozzá, brüsszeli nyomásra, ahogy ez alábbi cikkükből kiderül.)

Az első szembetűnő változtatás, hogy a korábbi rendelettel ellentétben nem a 2022. október 31. napját megelőzően tett igénybejelentések alapján megvalósított erőművek számára lehetséges a további betáplálás, hanem a 2022. november 1-je előttiekre. Mivel rengetegen az új szabályozás megjelenésére készülve október utolsó napjaiban rohamozták meg a szolgáltatókat és a kivitelezőket az új igényekkel, ez az egy napos különbség is sok embert érinthet.

Még fontosabb viszont talán az, hogy az új rendelet kijelöli a felfüggesztés kivezetésének módját és határidejét. Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a rendelet az alábbi rendszert vezeti be:

"A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az elosztók adatszolgáltatása alapján, az átviteli rendszerirányító MAVIR álláspontjának figyelembe vételével készít elő javaslatot első alkalommal 2023 augusztus végéig. A kormány ennek ismeretében dönthet majd arról, hogy hol tartja fenn és hol oldja fel a zárolást.
A cégek és szervezetek háromhavonta megismétlik feladataikat mindaddig, míg az ideiglenesen elrendelt betáplálási moratóriumot teljesen fel nem oldják. Ezt követően a hálózati engedélyesek egyedileg dönthetnek egy adott áramkör átmeneti zárolásáról, ha azt feszültségpanaszok indokolják, egyidejűleg tervet kell készíteniük a feloldáshoz szükséges intézkedésekről. A közcélú hálózatba táplálás megnyíló lehetőségéről automatikusan értesítik majd a 2022. november 1. után üzembe helyezett termelő egységek üzemeltetőit."

Tehát ősztől részlegesen, a hálózati kapacitások figyelembevételével elkezdhetik megnyitni a lehetőséget azoknak is, akik tavaly november 1-je után adták be igényüket. A rendeletből kiderül, milyen szempontokat vesznek figyelembe a zárolások feloldásának mérlegelésekor.

A rendeletből azonban az is kiderül, meddig tart ez az átmeneti állapot, ugyanis a rendelet 2024. december 31-én hatályba lépő 7. paragrafusa mind e rendelet korábbi paragrafusait, mind az eredeti, tavaly októberi, a felfüggesztést elrendelő 413/2022. (X. 26.) kormányrendeletet hatályon kívül helyezi.

További napelemes cikkeinket itt találja.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!