4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Egyelőre csak találgatni lehet, hogy milyen cél érdekében volt szükség a Nemzeti Koncessziós Iroda felállítására, de Rogán Antal személye garancia a látványos és váratlan kormányzati húzásokra. Leporolják a nemzeti italboltok tervét vagy inkább a Balaton a célpont?

Szerdán jön létre a Nemzeti Koncessziós Iroda (NKI), amelyet Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök irányíthat. Az NKI feladatai többek között ezek lesznek:

  • javaslatot tesz a miniszterelnök kabinetfőnökének egyes kizárólagos állami gazdasági tevékenységek gyakorlása időleges jogának koncessziós szerződés keretében történő átengedésére
  • közreműködik a koncessziós pályázatokkkal kapcsolatos egyes feladatok ellátásában
  • javaslatot tehet az állam koncessziós tevékenységét érintő jogszabályok megalkotására.

Több kérdés is felmerül az NKI létrejöttével kapcsolatban. Ezek közül a két legfontosabb:

  • Miért most érezte szükségesnek a kormány egy újabb állami iroda felállítását a koncessziókkal kapcsolatba?
  • Milyen állami gazdasági tevékenységet akar átengedni koncessziós szerződés keretében a kormány? 

Az időzítés azért utal hirtelen és új elhatározásra, mert legutóbb éppen júniusban írták át eléggé alaposan a koncessziós törvényt, és akkor még nem érezték fontosnak, hogy Rogán Antal alá egy vadiúj koncessziós irodát is betereljenek. Lapunk is megírta, hogy a jövőben kiemelt nemzetgazdasági érdek lesz, hogy ki üzemeltetheti Magyarországon a kaszinókat. Az eddigi törvény úgy szólt, hogy Mager Andrea tárca nélküli miniszter a megbízható szerencsejáték-szervezővel nyilvános pályázat kiírása nélkül is megkötheti a koncessziós szerződést.

A jövőben ebbe már az NKI-nak is lehet beleszólása. Például abba, hogy ki nyithat új kaszinót valahol a Dunántúlon. Szintén júniusban döntötték el ugyanis, hogy a Dunántúlon nem három, hanem négy kaszinó kaphat engedélyt, így a közeljövőben akár egy kaszinó-koncessziós pályázatot is kiírhatna az állam. Ez azonban nem valószínű, hiszen eddig is nyilvános pályázat kiírása nélkül ítélték oda a kaszinókat.

De akkor milyen állami gazdasági tevékenység kiszervezése miatt kellett még bürokratikusabbá tenni a koncessziós eljárásokat. A közelmúltban a trafik-ügyben voltak koncessziós pályázatok, de a dohánykereskedelem területén már mindent kiosztottak, évek óta nincsenek új pályázatok, az Országos Dohányboltellátó Kft. is olajozottan működik, így ez a terület sem indokolja az NKI létét.

Nemzeti italboltok vagy balatoni kikötők?

Régi terve azonban a kormánynak, hogy az alkoholkereskedelem is állami felügyelet alá kerüljön. Legalább 2014 óta évente felröppen a hír, hogy olyan törvénymódosítások kerülnek napirendre, amelyek megalapozhatják a nemzeti italboltok létrehozását. Ennek a tervnek azonban komoly ellenzői is vannak, de emlékezetes, hogy Kósa Lajos fideszes képviselő javaslata néhány nap alatt törvény lett és senki nem szólt ellene egy hangos szót sem, így pikk-pakk megszüntették a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszerét.

Vélhetően nem kell sokáig bizonytalanságban lennünk, ugyanis Rogán Antal nem szokott sokáig a babérjain ülni és amikor cselekvésbe lendül, annak látványos eredménye szokott lenni a turizmustól a nemzeti konzultációkig. Például Orbán Viktor kabinetfőnöke felügyeli a Magyar Turisztikai Ügynökséget (MTÜ), így azt sem lehet kizárni, hogy ezen a területen várható az NKI akciója.

Augusztusban szerzett 90 százalékos tulajdonrészt az állam a sármelléki repülőteret üzemeltető társaságban, a tulajdonosi jogokat az MTÜ gyakorolja. Semmi nem indokolja, hogy ez a jövőben is így maradjon, tehát akár egy koncessziós eljárásban könnyen új gazdát lehet találni a reptérnek. A Balaton is célpont lehet: szintén az MTÜ vezényli a Balatoni Hajózási Zrt. átalakítását, ahol például a vitorláskikötők üzemeltetési jogát adnák át a bérlőknek, de akár egy koncessziós szerződés sem elképzelhetetlen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!