TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Július végén 1,8 milliárd forinttal többel, 37 milliárddal tartoztak az egészségügyi intézmények, mint egy hónappal korábban – derül ki a Magyar Államkincstár ma közzétett adataiból. Adósságuk továbbra is szinte kizárólag a szállítóikkal és a szolgáltatóikkal szemben áll fenn.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2020. július 31-én 47,5 milliárd forint volt – tette közzé a Magyar Államkincstár. Ez 600 millióval több a június 30-ainál.

A növekedés ezúttal is alapvetően az egészségügyi intézményeknek tudható be, mivel azok adósságállománya júliusban 1,8 milliárd forinttal gyarapodott.

Nem csökkennek a kórházi adósságok. Fotó: Pixabay Nem csökkennek a kórházi adósságok. Fotó: Pixabay

Az ennek következtében 37 milliárdosra nőt tartozáshalmaz az  államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt adósságok közel 78 százalékát tette ki július 31-én.

Az egészségügyi intézmények (köztük a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményei, az egészségügyi ágazati háttérintézmények, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézmények) az állammal szemben csak 300 millióval voltak sárosak, ami azt jelenti, hogy tartozásaik szinte teljes egészében a szállítókkal, szolgáltatókkal szemben  álltak fenn. Ebből a 36,7 milliárdból is csak 800 millió irányult az államháztartáson belülre.


Az adatszolgáltatásra kötelezett 615 egészségügyi intézmény 46 százalékának, 285 kórháznak volt tartozása, ám a többségük, 152 rendelkezett kizárólag 30 nap alatti tartozással. Azt, hogy pontosan mely kórházak adóssága volt a legmagasabb július 31-én, nem tudni, mivel a korábbi gyakorlattal ellentétben a közleménnyel egyidejűleg nem jelent meg az ezt tartalmazó összesítés. Amint ez megjelenik, frissítjük a cikkünket.

Szállítói finanszírozású projekt esetében a projekt végrehajtásában részt vevő intézményt megillető támogatás összegét közvetlenül a szállító számlájára utalja a közreműködő szervezet, de a kedvezményezett intézmény könyvelésében ki kell mutatni a szállító felé fennálló kötelezettséget mindaddig, amíg annak pénzügyi teljesítése meg nem történik. Amennyiben a kötelezettség lejárt, úgy azt a tartozásállományról szóló adatszolgáltatásban
is szerepeltetni kell.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az idei évet 67 milliárdnyi tartozással indították a kórházak a tavaly elmaradt konszolidáció miatt. A 100 millió forint alatti tartozásokat februárban kifizette a kormány, erre 19 milliárdot szántak. Márciusban a fennmaradó 48 milliárdot is átutalták adósságrendezésre, csakhogy közben ennek ellenére is újra növekedésnek indult a tartozásállomány, 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.