2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagyon súlyos következményei lennének annak, ha az Európai Unió szankciót vetne ki az atomenergiai együttműködésre is - mondta a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Hortay Olivér a műsorban bíztatónak nevezte, hogy az újabb szankciós csomagról szóló egyeztetésen nem esett szó az atomenergia szankcionálásáról. Ugyanakkor valószínűnek tartja, hogy ezt később újra megpróbálják elfogadtatni a tagállamokkal.

Rámutatott: egyelőre nem ismerjük a 10. szankciós csomag részleteit, de ennek kialakítása rámutat arra a rossz gyakorlatra, amit az Európai Bizottság, néhány balti állam, illetve Lengyelország folytat azzal, hogy minden egyes szankciós csomagnál megpróbál politikai nyomást helyezni a tagállamokra, hogy engedjenek ebben a kérdésben. Hozzátette, hogy az atomenergiai szankciót nem támogatja egy sor tagállam, köztük például Franciaország és Magyarország sem.

Szólt arról is, hogy a már meglévő atomerőművek esetében nagyon fontos szerepe van a Roszatomnak az Európai Unió energiaellátásában, "tehát egy ilyen intézkedésnek tényleg nagyon súlyos következményei lennének, és nemcsak azokra az országokra nézve, ahol olyan erőmű működik, amelyekben orosz fűtőelemet használnak, hanem a teljes közösségre nézve". Hortay Olivér úgy fogalmazott, hogy mivel az uniós energiapiac nagyon integrált, ha valahol kiesik egy atomerőmű, az az egész piacot nehézségek elé állítja. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!