2018. szeptember 14. 15:09

Kovács Bélának csütörtökön a Budapest Környéki Törvényszéken van jelenése.

Az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel, illetve más bűncselekményekkel gyanúsított Kovács Béla szerdán részt vett az Európai Parlament ülésén, ahol a képviselők egyebek mellett szavaztak a magyarországi helyzetről szóló, elmarasztaló tartalmú Sargentini-jelentésről.

Kovács Béla Kovács Béla

Kovács nemmel szavatott az ülésen, vagyis elutasította a jelentésben foglaltakat. Mint ismert, a parlament kétharmados többséggel megszavazta a riportot, ezzel elindították a hetes cikkely szerinti eljárást a magyar kormánnyal - az Orbán-kabinet értelmezésben Magyarországgal - szemben. (A kétharmados többség meglétét egyébként vitatja a kormány.)

Az Európai Parlament munkájában függetlenként részt vevő, egykori jobbikos politikusnak hamar haza kell érnie, a Budapest Környéki Törvényszéken ugyanis folytatódik a tárgyalása, amit kémkedés, valamint költségvetési csalás miatt folytatnak ellene és vádlott társai ellen.

 

A tárgyalást szeptember 20-án, csütörtökön tartják a tárgyalási jegyzék szerint. Amelyből az is kiderül, hogy az okirati bizonyítékok ismertetésén túl a vádlottak kihallgatására is sor kerül. Vagyis Kovácsnak megint jelenése lesz a törvényszék előtt.

Összefoglalva: Kovács szerdán még független parlamenti képviselőként szavaz egy, az ország szempontjából kulcsfontosságú ügyben - a magyar kormány számára kedvezően - majd rá egy hétre komoly vádakkal szemben kellene bizonyítania igazát.

A képviselők alapesetben mentelmi jogot élveznek, vagyis amíg a parlament nem adja ki őket, nem lehet ellenük eljárást folytatni. Csakhogy Kovács már nem élvezi a mentelmi jogot, azt még tavaly májusban felfüggesztette a parlament jogi bizottsága. Ettől függetlenül folytathatja képviselői munkáját, ezt nem befolyásolja a bírósági eljárás.