<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Kovács Bélát költségvetési csalással is vádolják.

A volt jobbikos európai parlamenti képviselő, Kovács Béla büntetőügyében az előkészítő bírósági ülésre kerül sor július 10-én a Budapest Környéki Törvényszéken - derül ki az Országos Bírósági Hivatal jövő heti országos tárgyalási jegyzékéből.

Kovács BélaKovács Béla

Kovácsnak az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette, valamint három vádlott társával egyetemben költségvetési csalás vádjával kell a bíróság elé állnia.

Az ügy, pontosabban ügyek még 2014-re, illetve 2015-re nyúlnak vissza. A peranyagból egész elképesztő kémtörténet olvasható ki, orosz szállal. A vád szerint az I. rendű vádlott, Kovács Béla 2010. május 14-től európai parlamenti képviselőként az Európai Unió különböző feladatait ellátó bizottságaiban vállalt szerepet. Még korábban, 2010-től több alkalommal találkozott és rendszeres, folyamatos, kapcsolatot tartott fenn az O. F. K. H. Szolgálat hivatásos állományába tartozó orosz hírszerző tiszttel.

A bírósági tájékoztató szerint a találkozókon az orosz hírszerző tiszt "az Európai Unió külpolitikájával és gazdaságpolitikájával összefüggő információkra vonatkozó hírigényt fogalmazott meg, így az Európai Unió külpolitikájával és gazdaságpolitikájával kapcsolatban keletkezett adatok megszerzését és átadását kérte az I. r. vádlottól". Kovács 2012. októbere és a 2014. februárja között létrejött találkozók alkalmával adatokat szolgáltatott a vád szerint, többek között az Oroszországot érintő, az Európai Közösségekre kihatással lévő energetikai tárgyalások részleteiről, ártárgyalási stratégiákról, a világ legnagyobb földgázkitermelő cégével kapcsolatos uniós vizsgálatok hátteréről. De ezzel még nincs vége, mert Moldávia uniós csatlakozásának folyamatáról, az Európai Unió és Ukrajna, Belorusszia kapcsolatáról, valamint a Déli Áramlattal kapcsolatos uniós álláspontról is osztott meg információkat.

És még mindig nincs vége: az európai bankrendszer jövője vonatkozásában keletkezett adatok megszerzéséről, átadásáról is szó esett ezeken a találkozókon, valamint a 2014-ben esedékes Európai Parlamenti választásokról, az Oroszországi Föderáció vonatkozásában felmerült európai uniós vízummentességi kérdésekről, valamint a következő uniós csúcstalálkozóról adott át adatokat az orosz hírszerző tisztnek.

Az sem okozott problémát, hogy az orosz hírszerző tiszt megbízatása lejárt, Kovács az utódot is informálta 2014 elejétől a moszkvai útjáról, az Európai Unió aktualitásairól, a magyarországi belpolitikai helyzetről, a választásokról, valamint a paksi atomerőmű bővítéséről.

A peranyag megállapítása szerint az I. rendű vádlott tevékenységével aktívan segítette az orosz hírszerzés munkáját. A tevékenység végső célja az volt, hogy az Oroszországi Föderáció érdekében az Európai Parlamenten belül egy erős háttérbázissal rendelkező, nyíltan EU ellenes tábort hozzanak létre, amelynek egyetlen feladata, hogy belülről bomlassza az Európai Közösségek intézményeinek munkáját és az orosz érdekeket helyezze előtérbe.

De más ügyben is felelnie kell Kovácsnak, költségvetési csalással is gyanúsítják. Az EU Parlament képviselői szakmai gyakorlatot biztosíthatnak a brüsszeli és strasbourgi plenáris ülések idején, vagy a megválasztásuk szerinti országban végzett képviselői tevékenységeik során. A bírósági tájékoztatás szerint "az I. r. vádlott, mint európai parlamenti képviselő, azért, hogy az EU Parlament illetékes szolgálatának döntésre jogosult személyét megtévessze és a vele kapcsolatban álló személyeknek az EU Parlament költségvetéséből származó anyagi előnyt juttasson 2012. évben, valamint 2013. évben valótlan tartalmú gyakornoki megállapodásokat írt alá a II. r., a III. r., valamint a IV. rendű vádlottakkal".

A gyakornoki megállapodások valamennyi vádlott esetében valótlanul tartalmazták, hogy a felek szakmai gyakorlat teljesítésére irányuló jogviszonyt hoztak létre, a szakmai gyakorlat teljesítésére főállásban, az EU Parlament brüsszeli munkahelyszínén kerül sor, valamint azt, hogy a gyakornokok a szakmai gyakorlat teljesítésének ideje alatt a megállapodásokban meghatározott brüsszeli lakcímen tartózkodnak, amely az I. rendű vádlott brüsszeli lakcímével volt azonos. Valójában az I. rendű vádlottnak már a gyakornoki megállapodások aláírásakor sem állt szándékában gyakornokként foglalkoztatnia a vádlottakat, mellyel a II., III., IV. rendű vádlottak is tisztában voltak.

Az I. rendű vádlott magatartásával a Parlament költségvetésének összesen 6.173.119 forint vagyoni hátrányt okozott - írta az OBH.


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.