2p

Ha semmi nem változik, novemberre kiürül a Fővárosi Vízművek kasszája - írja a Népszava cikke. Nem csak a lakosságnak, hanem mindenkinek nyomott áron kell adniuk a vizet.

Nem csak a lakosság, hanem az autómosó, a stadion és a Karmelita kolostor is olcsón kap vizet

A fővárosban bruttó 218 forintba kerül egy köbméter – azaz ezer liter – víz a lakosságnak. A közületi fogyasztóknak nettó 200 forintot, bruttó 254 forintot kell fizetni ezért. Csakhogy ez az összeg messze nem fedezi a kitermelés, az infrastruktúra amortizáció és az indokolt fejlesztések költségét - írja a Népszava. Még a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint is ennél 300 forinttal magasabb vízdíj lenne reális, a fejlesztések költségeit is beleszámítva pedig nettó 900 forintos vízdíjra lenne szükség a számítások szerint. 

Végülis ingyen is osztogathatnák a vizet... de ki fizetné ki a számlát? Fotó: MTI/Soós Lajos
Végülis ingyen is osztogathatnák a vizet... de ki fizetné ki a számlát? Fotó: MTI/Soós Lajos

Ehelyett nyomott áron, veszteséggel értékesíti mindenkinek a vizet a Vízművek - a stadionoknak, a MÁV-nak, a kórházaknak, egyetemeknek, börtönöknek, rendőrségeknek, minisztériumoknak vagy épp a Karmelita kolostornak is. De nem csak az állami szerveknek: a gyógyszergyáraknak, a szállodáknak és az autómosóknak - szóval tényleg  mindenkinek.

Pár hónapon belül milliárdokat kellene előteremteni

Csak a legtöbbet fogyasztó 30 állami cégnek, illetve intézménynek nyújtott szolgáltatáson 1,8 milliárd forintot bukott tavaly a Fővárosi Vízművek – mondta a lapnak Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. Emellett évente legkevesebb 1,5 milliárdot meghaladó vesztesége származik a fővárosnak a toplistás magántársaságok ellátásából is.

Csak a gazdasági társaságok miatt évente 10-24 milliárdos hiányt kell eltüntetni a cégnél.

Erre jön még rá a vezetékadó, a rendszerhasználati díj, az energiaárak miatti többletkiadás - Tüttő Kata szerint ha minden a jelenlegi tendencia szerint halad tovább, akkor novemberre komoly likviditási problémákkal kell szembenézni a vízműveknél, 5 milliárd forinttal kell kisegíteni a céget.

"Honnan vegyük el ezt a pénzt? Az idősotthonoktól, a közösségi közlekedéstől?"

- tette fel a kérdést Tüttő Kata.

A Népszava több helyről megerősített információja szerint az Energiaügyi Minisztériumban már dolgoznak az új, egységes vízdíjrendszer kialakításán, amelyről akár már ősszel dönthetnek a Parlamentben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!