2p

Januárban a költségvetés 54,4 milliárd forintos többlettel zárt.

Januárban a költségvetés 54,4 milliárd forintos többlettel zárt, miközben biztosította a forrásokat a 6 százalékos nyugdíjemeléshez, a rezsivédelem és a családtámogatások fenntartásához - erősítette meg az MTI-nek csütörtökön kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

A kormány célja, hogy az idei évben erősítse a növekedést, miközben a hiány és az államadósság mértékét tovább csökkenti - fűzte hozzá a jelentés.

Varga Mihály tárcája szerint a  kormány célja, hogy az idei évben erősítse a növekedést. Fotó: MTI/Soós Lajos
Varga Mihály tárcája szerint a kormány célja, hogy az idei évben erősítse a növekedést. Fotó: MTI/Soós Lajos

Januárban az államháztartás központi alrendszere 54,4 milliárd forintos többlettel zárt. Ezen belül a központi költségvetés 37,4 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 41,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 50,2 milliárd forintos többletet mutattak.

A rezsivédelemmel összefüggésben a lakossági villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás kompenzációja a szokott ütemben megtörtént januárban. A közüzemi szolgáltatások támogatására fordított kiadások 2024 január végéig 181,3 milliárd forintot tettek ki, ami 8,3 milliárd forinttal magasabb a megelőző év azonos időszakában hasonló célra kifizetett 173,0 milliárd forintnál.

A részletes tájékoztató kitért arra, hogy 2023-ban Magyarország az Európai Bizottság igazságügyi reformra vonatkozó feltételeit maradéktalanul teljesítette. Ennek eredményeként az uniós bevételek 2024. januárban (226,0 milliárd forint) több, mint 191 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek, mint 2023. januárban (34,6 milliárd forint).

Januárban a kormány 6 százalékkal emelte a nyugdíjakat és a nyugdíjszerű ellátásokat. Így meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 475,6 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 196,9 milliárd forintot fordítottak január végéig.

A központi alrendszer január végi 3321,7 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakához képest 480,7 milliárd forinttal, 16,9 százalékkal magasabb összegben alakultak. A központi alrendszer január végi 3267,3 milliárd forint összegű kiadásai 282,7 milliárd forinttal, 9,5 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszaki adatát.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!