4p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Csak az évközi nyugdíjemeléssel és a 13. havi ellátás visszaépítésével lehet kompenzálni az időseket.

A friss inflációs adatok alapján a nyugdíjasok fogyasztása szerint számolt mutató 3,45 százalék volt az év első négy hónapjában. Áprilisban 4,3 százalékkal drágult a nyugdíjasok élete - legutóbb tavaly augusztusban volt erre példa, azóta alacsonyabb volt ez a mutató.

Idősek az árzivatarbanIdősek az árzivatarban

Az év elején 3 százalékkal emelkedtek az ellátások, vagyis ha ehhez mérjük a négyhavi átlagot, akkor a nyugdíjasok reálértéken eddig veszítettek az évben, ha viszont figyelembe vesszük, hogy februárban megérkezett az első heti részlet a négy év alatt visszaépülő, a társadalombiztosítási nyugellátásokról szóló törvényben rögzített 13. havi nyugdíjból, akkor már kedvezőbb a kép, mert azzal együtt havi szinten mintegy 5 százalékkal emelkedik idén a járandóság.

Ha pedig mindehhez hozzávesszük, hogy nyáron 0,6 százalékkal tovább emelkedik a nyugdíj - tekintettel a tervezettnél magasabb inflációval - akkor azt kapjuk, hogy már 5,7 százalék közelében járunk (a nyugdíprémium idei kifizetésével most nem számolunk, mert az a gazdasági növekedéshez kapcsolódik, de összességében az is növeli az idősek elkölthető jövedelmét).

A részleteket vizsgálva azt látjuk, hogy míg korábban az élelmiszerek drágulása volt a felelős az infláció elszállásáért, most nem ez a termékcsoport húzta a drágulást. Ami azért fontos esetünkben, mert az idősek fogyasztásában ez a termékkör nagyobb súlyt tesz ki, mint az aktív háztartásokéban. A KSH jelentése szerint az élelmiszerek átlagosan 2,4 százalékkal drágultak idén áprilisban tavaly áprilishoz képest, eközben a tartós fogyasztási cikkek - vélhetően nem függetlenül a forint árfolyamának alakulásától - 3,4 százalékkal kerültek többe, a szeszes italok, dohányáruk pedig 1,2,2 százalékkal. Utóbbiban nagy szerepe volt a dohánytermékek jövedéki adója áprilisi emelésének.

Az elmúlt két évben egyébként változatosan alakult a nyugdíjas infláció az év első négy hónapjában: míg két éve 3,3 százalékon állt - tehát alacsonyabban mint most - tavaly a 4 százalékot is meghaladta ez a mutató.

Lapunk rendszeresen közöl árfelmérést a hivatalos adat megjelenése előtt, kollégáink három hipermarketet keresnek fel tesztvásárlásra. Legutóbb azt tapasztalták, hogy főleg az étolaj ára kezdett el száguldani. Ezt most megerősítette a KSH jelentése, amelyben azt írják, hogy az étolaj 22,8 százalékkal drágult áprilisban egy év alatt, messze a legmagasabb mértékben a statisztikai hivatal által kiemelt egyéb termékekhez képest: a büféáruk 7,8 százalékkal drágultak, a rizs 7,7, a margarin 7,5 százalékkal, a liszt pedig 7,4 százalékkal ebben az időszakban.

Mint cikkünk elején jeleztük, áprilisban hónapok óta nem látott magasságban járt a nyugdíjasok inflációja. Szakértők szerint a következő időszakban is ehhez kell hozzászokni, aztán a nyáron majd eldől, milyen irányt vesz az infláció: ha a gazdasági újranyitás a szolgáltatások (elsősorban vendéglátás) árrobbanását hozza, akkor tartósan be kell rendezkednünk a magas inflációra, más esetben az év második felében korrigálhatnak az árak.

Lapunk foglalkozott már a jövő évi nyugdíjtervekkel is, cikkünk megjelenését követően a Demokratikus Koalíció vezetése a svájci indexálás visszaállítását követelte a kormánytól, egyben ígéretet tettek arra, hogy visszaállítják ezt a nyugdíjszámítási módot (amely az infláció mellett a béreket is figyelembe veszi a járandóságok megállapítása során). Azzal érveltek, hogy egyre jobban szétnyílik az olló a nyugdíjak és a bérek között, mert a kormány az előbbiek esetében csak az inflációnak megfelelő mértékű emelést hagy jóvá, miközben a bérek ennél adott esetben jóval nagyobb ütemben emelkednek. A kormány, illetve a Fidesz válasza erre az volt, hogy a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítésével a nyugdíjak reálértékének a rendszeres emelésekkel biztosított megőrzése felett további jövedelmet biztosítanak az idősek számára.

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.