Klasszis Klub online találkozó

Módosult a program!

Május 13. 15:30

Vendég: Dávid Ferenc, a VOSZ volt főtitkára

Legyen előfizetőnk, és regisztrálhat rendezvényünkre!

Előfizetés		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

A múlt héten benyújtott salátatörvényben bújik meg a rövidke módosító paragrafus.

A kormány még a múlt héten nyújtott be számos törvénymódosító javaslatot, melyek egyikében megbújik egy, a koronavírus-járvány által legjobban sújtott ágazatban dolgozók jövőjét érintő változtatás. A javaslat elfogadása esetén valamivel több lehet a nyugdíjalapjuk, így pedig a nyugdíjuk is a vendéglátásban dolgozóknak. Mondjuk is, miről van szó.

A benyújtott módosító javaslat értelmében a felszolgálási díjra vonatkozó speciális szabályokat megszüntetnék. Ez azt jelenti, hogy a felszolgálási díj címen szerzett jövedelem teljes egészében a nyugdíjalap részét képezné. A jelenleg még hatályos törvény alapján ugyanis annak csupán a 81 százalékát veszik figyelembe a nyugellátás kiszámítása során.

A kép illusztráció (Fotó: MTI)A kép illusztráció (Fotó: MTI)

A törvény annak elfogadása esetén visszamenőleges hatályú lenne, mint azt a módosító javaslatban írják:

"a 2020. június 30-áig terjedő időszakra a felszolgálási díj 81 százalékát, az azt követő időszakra a felszolgálási díj teljes összegét"

kell keresetként, jövedelemként figyelembe venni. Ezzel a vonatkozó jogszabályokat viszonylag rövid időn belül módosítják. Legutóbb ugyanis 2020. július elsejétől változtak a felszolgálási díjra vonatkozó rendelkezések. Igaz, akkor az adózás területén történtek módosítások.

A felszolgálási díj járulékalapot képező jövedelem lett, és így azt 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék terhelte, melyet a foglalkoztatónak kell megállapítania, levonnia, bevallania és megfizetnie. Ezelőtt az adózási kötelezettség a foglalkoztatót terhelte, ő fizette meg az alkalmazott helyzett a 15 százalékos nyugdíjjárulékot. Ez a módosítás azonban nem volt független a döntéstől, mellyel a munkavállalók által fizetendő járulékokat összevonta a kormány 2020. július elsejétől. Gyakorlatilag megszüntette a nyugdíjjárulékot és az egészségbiztosítási járulékot, azzal, hogy összevonta őket társadalombiztosítási járulék címén.

Mivel ezzel a lépéssel maga a nyugdíjjárulék, mint fizetendő közteher jogcím megszűnt, ezért a felszolgálási díjra vonatkozó rendelkezéshez is hozzá kellett nyúlni. A felszolgálási díj után más közterhet egyébként nem kell fizetni, a személyi jövedelemadó szempontjából adómentes jövedelemnek minősül.

Azt érdemes külön megjegyezni, hogy ez a módosítás csak a felszolgálási díjat (köznapi néven szervizdíjat) érinti, a borravalóra nem vonatkozik. A kettő közötti legfőbb különbség az önkéntesség. Míg a borravaló összege teljes egészében a vendégre van bízva, a felszolgálási díj egy rögzített tétel, a felszolgált étel és ital ára mellett a kiszolgálás díját jelenti. A felszolgálási díj mértéke általában a fogyasztás értékének 10-15 százaléka, amely a fizetendő számla összegének részét képezi. Adózásban is különböző szabályok vonatkoznak a borravalóra és a felszolgálási díjra. 2020. július elsejétől a felszolgálási díjjal ellentétben a borravaló nem minősül járulékalapot képező jövedelemnek, így sem a munkaadót, sem pedig a munkavállalót nem terheli járulékkötelezettség.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.